• Optiestrategieën

De driepoot

Met minimale investering inspelen op een verwachte stijging

Wilt u met een minimale investering optimaal inspelen op een verwachte stijging van een aandeel? Dan is de driepoot een interessante combinatie! Maar let op, een geschreven put optie is onderdeel van deze strategie.Driepoot

Een driepoot is een combinatie van een long call spread en een geschreven put optie.


Wat is een long callspread?

Een call kopen (en een recht krijgen) en tegelijkertijd een call verkopen met een hogere uitoefenprijs (wat een leveringsplicht inhoudt). U koopt een recht op bijvoorbeeld 52 en gaat een leveringsplicht aan op 56. Gelukkig kunt u altijd voldoen aan uw leveringsplicht op 56 want u heeft een kooprecht op 52. Als u hierbij een put verkoopt – bijvoorbeeld de 45 put - hebt u de driepoot. 

Maar let wel, u neemt er dus een afnameplicht bij door dit te doen. Want in het geval van het schrijven van een put gaat u een afnameplicht aan! U verplicht uzelf om mogelijk de aandelen af te moeten nemen voor de uitoefenprijs van de geschreven put. Uw vergoeding hiervoor is de ontvangen premie. 


Waarom zou u dit willen doen?

De hoofdreden is een positieve visie op het onderliggende aandeel. Een call spread is een strategie die een stijging nodig heeft om winstgevend te zijn en een geschreven put levert ook het meeste op bij stijgende koersen. U kiest voor een call spread omdat dit de investering verkleint. Als u daarbij nog een put schrijft die iets meer oplevert dan de kosten van de call spread, kunt u deze strategie opzetten en per saldo geld ontvangen.


Wanneer bent u blij met het aangaan van de driepoot?

Als het aandeel gaat stijgen. De geschreven put wordt minder waard en de gekochte call spread wordt meer waard. U verdient dus aan beide kanten geld.


Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 50,70. U kunt de call 52 kopen voor € 2,71 en de call 58 noteert € 0,90.

U verwacht een stijging van het aandeel richting de € 60,- en daar wilt u graag van profiteren. U besluit dit te doen met het kopen van de  52-58 call spread en het gelijktijdig schrijven van de put 45. 


  • U koopt de call 52 voor € 2,71
  • U verkoopt de call 58 voor € 0,90
  • U verkoopt de put 45 voor € 2,22


Per saldo ontvangt u € 0,41 en als uw verwachting op expiratie uitkomt – het aandeel gaat naar de € 60,- – bereikt de call spread de maximale waarde van € 6,- en zal de put waardeloos zijn. De totale winst zou daarmee uitkomen op  € 6,41 .

Profit-loss-driepoot

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een driepoot op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt in Binck ProTrader).


Wanneer bent u niet blij met het aangaan van de driepoot?

Als het aandeel gaat dalen. De geschreven put wordt meer waard (en die heeft u verkocht) en de gekochte call spread wordt minder waard. U verliest dus aan beide kanten geld. Een driepoot werkt heel goed in stijgende markten, want zowel de call spread wordt meer en de geschreven put wordt minder waard. Maar als het daalt, gaat het verlies ontstaan door de geschreven put (die meer waard wordt) en de gekochte call spread (die minder waard wordt).


Wat is uw maximale risico?

Als u aandelen moet afnemen die ruim onder de uitoefenprijs staan waarop uw verplichting rust. Theoretisch is uw maximale risico het failliet gaan van het bedrijf. U moet dan alsnog de aandelen kopen die op de markt 0 euro waard zijn.


Kortom

U kunt een driepoot opzetten als u zich bewust bent van het risico dat u aangaat. Het risico bij de calls  is de betaalde premie. Het risico van de geschreven put is groter; u gaat immers een afnameplicht aan. Bij een (sterk) stijgende markt is de driepoot en prima strategie, maar het gevaar zit juist in een sterk dalende markt. 


Margin

Bij het schrijven van opties bent u verplicht margin aan te houden. Dit is een borgstelling omdat u een risico aangaat waarvan het nog niet duidelijk is wat de financiële consequenties zijn. Bij een driepoot bent u altijd margin verschuldigd.

Driepoot

Driepoot

Visie

Sterke stijging onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte call optie en geschreven call optie (long call spread) met een geschreven put optie 

Maximale winst

Verschil uitoefenprijzen long call spread min betaalde premie

Maximale verlies

Onderliggende waarde daalt tot 0

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?