• Optiestrategieën

Long call

Inspelen op een stijging van de onderliggende waarde

De meest eenvoudige optiestrategie is de long call waarmee u kunt inspelen op een stijging van de onderliggende waarde.


Long call 

Een gekochte call optie geeft het recht een onderliggende waarde (een aandeel bijvoorbeeld) te mogen kopen voor een bepaald bedrag gedurende een bepaalde tijd. U kent waarschijnlijk wel de optie op een huis en dat is goed te vergelijken met een call optie. Bij de optie op het huis mag u gedurende een aantal dagen of weken het huis kopen voor een bepaald bedrag. Bij call opties op aandelen werkt dit exact hetzelfde. Het enige verschil is dat u bij opties op aandelen voor dit recht geld moet betalen.


Waarom zou u dit willen doen?

Stel dat u verwacht dat een bepaald aandeel gaat stijgen. U kunt nu het aandeel zelf kopen maar u kunt ook een optie kopen – voor veel minder geld dan een directe investering in het aandeel - die u het recht geeft om de aandelen te mogen kopen. U koopt dus niet de aandelen zelf maar u koopt het recht om de aandelen te mogen kopen! Één optiecontract geldt voor 100 aandelen, prijzen zullen dan ook altijd maal 100 gedaan moeten worden. 

Dit recht kent een bepaalde looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. U snapt dat een optie met een langere looptijd duurder is dan een optie met een kortere looptijd. De kans dat de onderliggende waarde gaat stijgen is immers groter naarmate de looptijd langer is. De looptijd van normale opties eindigt altijd op de derde vrijdag van de afloopmaand. De enige uitzondering hierop zijn de dag- en weekopties.

Wat u vooraf ook graag wilt weten is de prijs waarvoor u dan het aandeel mag kopen. Dit wordt de uitoefenprijs van de optie genoemd. De uitoefenprijs van een optie bepaalt dus de prijs waarop het aandeel gekocht mag worden.


Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ABC. Het aandeel noteert op het moment € 23,26. U kunt de aandelen zelf kopen maar u kunt daar bijvoorbeeld een call op kopen die loopt tot en met de derde vrijdag in december 2021. Er zijn verschillende uitoefenprijzen maar ik wil graag kijken naar de call met een uitoefenprijs van € 26. Als u deze zou willen kopen moet u daar € 0,50 voor betalen.


Profit los grafiek- long call
Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long call op het aandeel ABC 

Notatie
Om snel te kunnen zien over welke optie we het hebben wordt er een eenduidige notatie gehanteerd. Die ziet er als volgt uit:

 


C  A
BC  DEC ’21      26   € 0,45 - € 0,50


Wat betekent dit?

Als u deze call zou kopen heeft u het recht – en niet de plicht – om het aandeel ABC te kopen voor € 26. Dit recht loopt tot en met de derde vrijdag in december 2021.

Wanneer bent u blij met dit recht?

Als het aandeel gaat stijgen tot boven de € 26 want dan is dit kooprecht geld waard! Wat is het waard als het aandeel bijvoorbeeld € 30 zou noteren?

De call geeft het recht om het aandeel te mogen kopen voor € 26 terwijl het op de beurs voor € 30 verhandeld wordt. Dat betekent dat het kooprecht op € 26 minimaal € 4,-  waard moet zijn! Dan zou dus de call die u voor € 0,50 gekocht heeft € 4,- waard geworden zijn!

Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel gaat zakken. Want als het aandeel bijvoorbeeld € 24,- noteert op de afloopdatum, is het recht om het te mogen kopen op € 26,- niet interessant. U kunt het immers op de beurs voor € 24,- kopen!


Wanneer koopt u een call?

U koopt een call als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode gaat stijgen.

Wanneer verkoopt u de gekochte call?

U hoeft, als u eenmaal een call gekocht heeft, er niet tot het einde van de looptijd in te blijven zitten. U kunt deze call op ieder moment van de beursdag ook weer verkopen. U zou dus op maandag een call kunnen kopen die u op woensdag al weer verkoopt. 

Wanneer u winst neemt hangt af van uw visie op de onderliggende waarde. Als u denkt dat de onderliggende waarde verder kan stijgen hoeft u nog geen afscheid te nemen.U kunt er ook voor kiezen om te streven naar bijvoorbeeld een verdubbeling van de optieprijs. Zodra dit bereikt is verkoopt u. Het is bovendien verstandig om vooraf te bepalen wanneer u verkoopt in geval van verlies. U zou bijvoorbeeld als stelregel kunnen nemen dat u bij een waardeverlies van 50% de optie verkoopt. U kunt er ook voor kiezen om de gehele optiepremie te mogen verliezen want u weet dat het verlies nooit groter kan zijn dan de betaalde premie.

Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het kopen van de call is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies. Dit zal zich voordoen als het aandeel onder de uitoefenprijs blijft die u gekocht heeft. U kunt dus nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.

Kortom

U koopt een call als u denkt dat de onderliggende waarde gaat stijgen. Uw maximale risico is ook vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de call optie. Dat is het bedrag dat u maximaal kunt verliezen.

Butterfly

Long call

Visie

Stijging onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte call optie

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

In theorie oneindig

Maximale verlies

Betaalde optiepremie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?