• Optiestrategieën

Long put

Inspelen op een daling van de onderliggende waarde met een put optie

De long put is net als de long call een eenvoudige optiestrategie om op te zetten. Met een put optie kunt u inspelen op een daling van de onderliggende waarde. 


Long put

Een gekochte put optie geeft het recht een onderliggende waarde (een aandeel bijvoorbeeld) te mogen verkopen voor een bepaald bedrag gedurende een bepaalde tijd. Het is eigenlijk een soort verzekering als u aandelen bezit.

U kunt uiteraard ook een recht om te verkopen kopen als u denkt dat een aandeel gaat dalen. U gebruikt het dan niet als een verzekering maar als een manier om in te spelen op een (verwachte) daling van een aandeel.


Waarom zou u dit willen doen?

Stel dat u verwacht dat een bepaald aandeel gaat dalen. U kunt nu een optie kopen die u het recht geeft om het aandeel te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. Een optiecontract geldt voor 100 aandelen, prijzen zullen dan ook altijd maal 100 gedaan moeten worden. Het recht kent een bepaalde looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. U snapt dat een optie met een langere looptijd duurder is dan een optie met een kortere looptijd. De kans dat het aandeel gaat bewegen is immers groter naarmate de looptijd langer is. De looptijd van normale opties eindigt altijd op de derde vrijdag van de afloopmaand. De enige uitzondering hierop zijn de dag- en weekopties.

Wat u vooraf ook graag wilt weten is de prijs waarvoor u dan het aandeel mag verkopen. Dit wordt de uitoefenprijs van de optie genoemd. De uitoefenprijs van een put optie bepaalt dus de prijs waarop het aandeel verkocht mag worden. Het moge duidelijk zijn dat als u het aandeel voor een hoger bedrag wilt verzekeren u daar meer voor dient te betalen!


 

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ABC. Het aandeel noteert op het moment € 22,19 en u bent ervan overtuigd dat het aandeel gaat dalen. U denkt erover om een put te kopen zodat u kunt profiteren van de verwachte daling.

>U denkt dat het aandeel op korte termijn zal zakken richting € 17. U besluit de put ABC 21 te kopen met een looptijd van negen maanden en die kost u € 1,28. De uitoefenprijs van de optie is 21.

Profit-loss-long-put

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long put op het aandeel ABC 

Wat betekent dit?

Als u deze put zou kopen heeft u het recht – en niet de plicht – om het aandeel ABC te mogen verkopen op € 21. Dit recht loopt tot en met de derde vrijdag van de afloopmaand.


Wanneer bent u blij met dit recht?

Als de verwachte daling daadwerkelijk plaatsvindt naar € 17. U bezit dan het recht om het aandeel te mogen verkopen voor € 21 terwijl u het op de beurs maar voor € 17 zou kunnen verkopen. Dit recht is dan ook minimaal € 4 waard en dat is meer dan een verdrievoudiging van uw investering!


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel niet gaat dalen, maar gelijk blijft of gaat stijgen. Het recht om te mogen verkopen op € 21 wordt dan steeds iets minder waard.

Wanneer koopt u een put?

Één reden kan zijn om uw aandelen te beschermen tegen een sterke daling. In dit geval geldt een put als een soort van verzekering. Een tweede reden kan de verwachting zijn dat een aandeel (dat u niet in bezit heeft) gaat dalen. U kunt dan anticiperen op een daling van het aandeel. Het is dan geen bescherming, maar een manier om te profiteren van een verwachte daling.


Wanneer verkoopt u de gekochte put?

U hoeft, als u eenmaal een put gekocht heeft, daar niet tot het einde van de looptijd in te blijven zitten. U kunt deze put op ieder moment van de beursdag ook weer verkopen. U zou dus op woensdag een put kunnen kopen die u op vrijdag al weer verkoopt. U kunt van tevoren bepalen wanneer u de put wilt verkopen.

Wanneer u winst neemt hangt af van uw visie op de onderliggende waarde. Als u denkt dat de onderliggende waarde verder kan dalen hoeft u nog geen afscheid te nemen.

U kunt er ook voor kiezen om te streven naar bijvoorbeeld een verdubbeling van de optieprijs. Zodra dit bereikt is verkoopt u.

Het is bovendien verstandig om vooraf te bepalen wanneer u verkoopt in geval van verlies. U zou bijvoorbeeld als stelregel kunnen nemen dat u bij een waardeverlies van 50% u de optie verkoopt. U kunt er ook voor kiezen om de gehele optiepremie te mogen verliezen want u weet dat het verlies nooit groter kan zijn dan de betaalde premie.


Wat is uw maximale risico?

Als u de aandelen niet in bezit heeft is het maximale risico dat u loopt bij het kopen van de put is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies en dit zal zich voordoen als het aandeel boven de uitoefenprijs blijft die u gekocht heeft. Maar u kunt nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.

Kortom

U kunt een put optie kopen zonder dat u de aandelen in bezit heeft. U doet dit als u een grote daling verwacht. Kies de looptijd en uitoefenprijs die past bij uw visie. Uw maximale risico is vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de put optie. 

Long put

Long put

Visie

Daling onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte put optie

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Als onderliggende waarde daalt tot 0

Maximale verlies

Betaalde optiepremie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?