• Optiestrategieën

Gekochte aandelen met short strangle

Profiteren van weglekkende tijdswaarde in opties

Wilt u optimaal gebruik maken van het weglekken van de tijdswaarde van opties? Dan is het interessant gekochte aandelen en een geschreven strangle te combineren.Gekochte aandelen met short strangle 

Een verkochte call optie geeft de plicht een onderliggende waarde te moeten leveren voor de uitoefenprijs van de optie. Een verkochte put optie geeft de plicht een onderliggende waarde te moeten afnemen voor de uitoefenprijs van de geschreven optie. 

U kunt bovenstaande strategie heel goed toepassen in combinatie met aandelenbezit. U weet dan vooraf dat u altijd kunt voldoen aan de leveringsplicht (de geschreven call), want u heeft de aandelen al in bezit. De geschreven put zou kunnen leiden tot het verplicht afnemen van de aandelen maar u krijgt daar dan wel korting op. U heeft immers premie ontvangen voor de verkoop van de strangle.


Waarom zou u dit willen doen?

De voornaamste reden om dit te doen is het ontvangen van de optiepremie. Als het aandeel (sterk) gaat stijgen is er geen enkel probleem; u moet de aandelen – die u reeds in bezit heeft -  leveren door de leveringsplicht die u aangegaan bent door het schrijven van de call. U kunt vooraf bepalen wat uw rendement zal zijn.


 

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 79,72- en u verwacht geen grote beweging. 

  • U verkoopt de call ZZZ 85
  • U verkoopt de put ZZZ 75

U bent nu twee plichten aangegaan: een plicht om te moeten kopen voor € 75,- (de geschreven put) en een plicht om te moeten leveren op € 85,- (de geschreven call). U verkoopt de call 85 voor € 2,22 en u verkoopt voor €3,06 voor de put 75. Per saldo ontvangt u dus € 5,28.


Payoff-Short-strangle-met-aandelen

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een short strangle met aandelen op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt in Binck ProTrader).

Wanneer bent u blij met deze combinatie?

Als het aandeel blijft liggen op het huidige niveau of licht gaat stijgen. Als het stil blijft liggen dan gaat u namelijk de ontvangen premie ook daadwerkelijk in uw zak steken. Als het aandeel gaat stijgen wordt u gehouden aan uw leveringsplicht en dient u de aandelen te leveren voor € 85. Wat hier nog bijkomt is de ontvangen optiepremie van € 5,28 dus u verkoopt per saldo op € 90,28.  U koopt de aandelen op € 79,72 en u moet ze weer leveren voor € 90,28. Dat is een rendement van meer dan 13%!

Als het aandeel gaat dalen, heeft u een buffer die bestaat uit de ontvangen premie, maar het is belangrijk om u te realiseren dat zodra het aandeel onder de € 75,- gaat, u verplicht zult worden om het aandeel af te nemen voor € 75,- (de geschreven put). Dit betekent dat onder de € 75,- uw aandelenbezit zal toenemen met het aantal puts (maal 100) dat u geschreven heeft.


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel gaat dalen onder de € 75,-. U zult verplicht worden af te nemen voor € 75,- terwijl het aandeel op de beurs goedkoper te verkrijgen is. Dit betekent dat uw aandelenbezit toeneemt. Een rekenvoorbeeld kan dit verduidelijken. De eerste 100 aandelen ZZZ koopt u op € 79,72,- . Tegelijkertijd verkoopt u de 75- 85 strangle voor € 5,28.  Stel dat het aandeel op afloopdatum op € 65,- staat. U zult dan verplicht worden om 100 aandelen af te nemen voor € 75,-. 

Gelukkig heeft u wel premie ontvangen (€ 5,28) en u zou dus kunnen zeggen dat de prijs van 100 aandelen die u verplicht bent te kopen € 69,72 is (uitoefenprijs – ontvangen premie). Dit resulteert in een positie van 200 aandelen ZZZ. De eerste 100 heeft u gekocht op € 79,72,- en de tweede 100 heeft u gekocht op € 69,72. Gemiddeld heeft u dus gekocht voor € 74,72.


Wanneer verkoopt u een strangle?

U verkoopt een strangle als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode niet gaat dalen maar zal blijven liggen op het huidige niveau of zal gaan stijgen. U krijgt voor het aangaan van deze verplichtingen een vergoeding (de ontvangen optiepremie), maar uw risico ontstaat als het aandeel gaat dalen.

Een andere reden kan zijn dat u uw aandelenbezit in een bepaald fonds geleidelijk opbouwt. U koopt dan niet in 1 x de gewenste 400 aandelen, maar u koopt er bijvoorbeeld nu 200 en schrijft twee keer de strangle. Als u dan verplicht wordt om de aandelen af te nemen heeft u daar korting op gehad.


Wanneer koopt u de verkochte strangle terug?

Dit hangt af van uw visie. Als u denkt dat de beweging (nog) niet gaat komen kunt u wachten met het terugkopen. 

U kunt ook besluiten om de geschreven strangle – als daar voldoende premie uitgelopen is – terug te kopen. Als u dan direct een strangle schrijft met een langere looptijd, heeft u de strangle ‘doorgerold’. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de markt wél de beweging laat zien die u niet graag wilt. De markt daalt. Het hangt er dan vanaf of u uw aandelenbezit uit wilt breiden op het niveau van de geschreven put. Als dat het geval is, hoeft u geen actie te ondernomen want u had al rekening gehouden met een mogelijke daling van het aandeel. 

Als dat niet het geval is zult u in actie moeten komen. Dit kan het terugkopen van de strangle zijn of het doorrollen van de geschreven put naar een lagere uitoefenprijs. 

Doorrollen kunt u ook doen als het aandeel gaat stijgen. U koopt dan de geschreven strangle terug en verkoopt een nieuwe strangle met een hogere uitoefenprijs. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de aandelen te leveren en het  rendement te incasseren.


Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het verkopen van de strangle in combinatie met aandelen is bekend. Bij stijgende koersen wordt u gehouden aan uw leveringsplicht maar dat is geen probleem omdat u de aandelen heeft. Het risico van deze strategie ligt aan de onderkant. Als het aandeel sterk gaat dalen maakt u ten eerste verlies op de aandelen die in uw bezit zijn. Bovendien zal uw aandelenbezit toenemen omdat u de put geschreven heeft. Als een aandeel halveert zal dit tot grote verliezen leiden.

Uw maximale verlies ontstaat bij het failliet gaan van het bedrijf, want u wordt dan nog steeds verplicht de aandelen af te nemen voor de uitoefenprijs. In het voorbeeld van ZZZ zou dit betekenen dat het maximale verlies €14.944 (200 x gemiddelde aankoopprijs van 74,22)  is. Het is wel belangrijk om u te realiseren dat 200 aandelen ZZZ kopen voor de huidige koers van 79,72 kan leiden tot een maximaal verlies van € 15.944,-


Kortom

U verkoopt een strangle als u denkt dat de onderliggende waarde niet veel zal gaan bewegen en als het gaat bewegen dat het omhoog zal zijn. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat het aandeel ook kan zakken en dat dit zal leiden tot een groter aandelenbezit. Een mogelijkheid om dit te voorkomen is doorrollen van de positie.

U weet dat er strangles zijn met verschillende looptijden en u kiest een looptijd die past bij uw visie. Uw maximale risico is vooraf bekend maar kan fors zijn bij een grote daling. Dat maakt deze strategie alleen geschikt voor beleggers die exact weten wat ze doen.


Margin

Bij het schrijven van opties bent u verplicht margin aan te houden. Dit is een borgstelling omdat u een risico aangaat waarvan het nog niet duidelijk is wat de financiële consequenties zijn. In deze combinatie vraagt de geschreven put margin

Short Strangle met aandelen

Short Strangle met aandelen

Visie

Stijging van de onderliggende waarde

Onderdelen

Geschreven call optie en geschreven put optie met verschillende uitoefenprijzen en aandelen. 

Verstrijken looptijd

Positief 

Maximale winst

Aankoopprijs aandelen tot uitoefenprijs geschreven call optie plus ontvangen optiepremie

Maximale verlies

Daling onderliggende tot 0

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?