• Optiestrategieën

Long straddle

Het kopen van een call en een put om in te spelen op grote bewegingen

Verwacht u een grote beweging in de markt? Dan kunt u daarop inspelen met het kopen van zowel een call als put optie. Dit wordt de long straddle genoemd.Long straddle   

Een gekochte call optie geeft het recht een onderliggende waarde te mogen kopen voor een bepaald bedrag. Een gekochte put optie geeft het recht een onderliggende waarde te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. Kan dit ook gecombineerd worden? Bijvoorbeeld door een put te kopen (verkooprecht) en tegelijkertijd een call te kopen (kooprecht) met dezelfde uitoefenprijs? Ja, dat kan heel goed en dat wordt ook veel gebruikt. Dit wordt een long straddle genoemd. U koopt een recht om een aandeel op zowel 60 te mogen kopen als verkopen.


Waarom zou u dit willen doen?

U koopt zowel een kooprecht als een verkooprecht met dezelfde uitoefenprijs als u denkt dat het aandeel heel hard gaat bewegen maar u niet goed weet welke kant op. Het kan hard stijgen maar het zou ook hard kunnen dalen. Dus u koopt zowel een kooprecht (call) als een verkooprecht (put).

Straddles kennen een looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Kies daarom bij het kopen van een straddle ook een termijn die past bij uw verwachting wanneer het aandeel gaat bewegen. U snapt dat een straddle met een langere looptijd duurder is dan een optie met een kortere looptijd.


Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 79,72 en u verwacht een grote beweging.


  • U koopt de call ZZZ 80
  • U koopt de put ZZZ 80

U heeft deze twee rechten gekocht: een recht om te mogen kopen op € 80 (dit wordt geld waard als het aandeel sterk gaat stijgen) en het recht om te mogen verkopen op € 80 (dit wordt geld waard als het aandeel sterk gaat dalen). U koopt de call ZZZ 80 voor € 4,34 en u betaalt € 5,35 voor de put ZZZ 80. Per saldo investeert u dus € 9,69 in het recht om zowel te mogen kopen als verkopen op € 80.


Payoffgrafiek-longstraddle

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long straddle op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt met Binck ProTrader).Wanneer bent u blij met deze straddle? 

Als het aandeel gaat bewegen! Want alleen dan bent u in staat om uw investering van € 9,69 in te zetten in een winst. En het moet ook veel gaan bewegen want u moet € 9,69 goed maken. Dit betekent dat het aandeel op afloopdatum minimaal moet stijgen tot € 89,69 of moet dalen tot € 70,31. Want vanaf € 89,69 is op de derde vrijdag van de afloopmaand het recht om te mogen kopen op € 80 pas € 9,69 waard. En daarbij is de put ZZZ op € 70,31 pas € 9,69 waard op afloopdatum. Voor afloopdatum kan het aandeel uiteraard ook gaan bewegen en als die voldoende groot is, kunt u de straddle met winst verkopen. U hoeft niet tot het einde van de looptijd in de positie te blijven! 


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel stil blijft liggen en zowel uw kooprecht als verkooprecht minder waard worden. In het meest negatieve scenario staat het aandeel precies € 80 op expiratiedag en lopen beide opties waardeloos af. U bent dan € 9,69 kwijt.


Wanneer koopt u een straddle?

U koopt een straddle als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode flink gaat bewegen maar u niet weet welke kant op. U dient hiervoor wel een redelijk bedrag op tafel te leggen. Maar als het aandeel ook hard gaat bewegen zijn grote procentuele winsten mogelijk.


Wanneer verkoopt u de gekochte straddle?

Dit hangt af van uw visie. Als u op winst staat en u denkt dat de beweging ten einde is verkoopt u de straddle. Als als u gelooft dat de beweging nog niet ten einde is, houdt u de positie nog even aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de markt niet de beweging laat zien die u graag wilt en stil blijft liggen. Zowel het verkooprecht als het kooprecht zal iedere dag iets minder waard worden en het is heel verstandig om vooraf te bepalen wanneer u verlies neemt op een gekochte straddle. Dit zou u kunnen af laten hangen van tijd. Als de beweging bijvoorbeeld niet heeft plaats gevonden binnen 6 weken verkoopt u de straddle weer. Ook kunt u de waarde bepalend laten zijn. U heeft € 9,69 voor de straddle betaald en als het nog maar € 6,- waard is gaat u verlies nemen. Per saldo bent u dan € 3,69 kwijt.


Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het kopen van de straddle is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies en dat zal zich voordoen als het aandeel exact op € 80 expireert. Maar u kunt nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.


Kortom

U koopt een straddle als u denkt dat de onderliggende waarde heel hard gaat bewegen, maar u nog niet weet welke kant op. U weet dat er straddles te koop zijn met verschillende looptijden en u kiest een looptijd waarin de verwachte beweging ook kan gaan plaatsvinden. 

Uw maximale risico is ook vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de call- en put optie. Dat is het bedrag dat u maximaal kunt verliezen.


Long call spread

Long straddle

Visie

Sterke stijging of daling onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte call optie en gekochte put optie met dezelfde uitoefenprijs en looptijd

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Theoretisch oneindig bij stijging onderliggende waarde 

Maximale verlies

Betaalde optiepremie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?