• Optiestrategieën

Long put spread

Met beperke investering inspelen op een verwachte daling

Met een long put spread kunt u met een beperkte investering anticiperen op een daling van de onderliggende waarde. De winst is weliswaar gemaximaliseerd, maar is procentueel gezien nog steeds zeer aantrekkelijk.


Long put spread 

Een gekochte put optie geeft het recht een onderliggende waarde te mogen verkopen voor een bepaald bedrag. Als u een put schrijft, gaat u een afnameplicht aan. 

Kan dit ook gecombineerd worden? Bijvoorbeeld door een put te kopen (en een recht te krijgen) en tegelijkertijd een put te verkopen met een lagere uitoefenprijs (afnameplicht)? Ja, dat kan heel goed en dat wordt ook veel gebruikt en dit wordt een long put spread genoemd. U koopt een recht op bijvoorbeeld 52 om te mogen verkopen en u gaat een afnameplicht aan op 46. Als u gehouden zou worden aan uw afnameplicht op 46 kunt u direct gebruik maken van uw verkooprecht op 52.


Waarom zou u dit willen doen?

Stel dat u verwacht dat een bepaald aandeel gaat dalen, maar niet tot in het oneindige. De verwachte daling is een reden om een put te willen kopen, maar waarom zou u op een lager niveau geen afnameplicht aan willen gaan? U verwacht immers niet dat het aandeel tot € 0 zal dalen en u krijgt geld voor de verplichting die u aangaat. Kortom, u verkleint uw investering.

Spreads kennen een looptijd en dit kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Wat u vooraf ook graag wilt weten is de prijs waarvoor u dan het aandeel mag verkopen en waarvoor u wellicht moet afnemen. Dit worden de uitoefenprijzen van de optie genoemd en in onderstaand voorbeeld zijn de uitoefenprijzen 52 (uw verkooprecht) en 46 (uw afnameplicht).


Voorbeeld

Laten we eens kijken naar het aandeel ZZZ. Het aandeel noteert op het moment € 53,14 en u verwacht een daling. U verwacht een daling van het aandeel richting de € 45 en daar wilt u graag van profiteren. U besluit dit te doen met het kopen van de 52-46 put spread.

  • U koopt de put 52 put voor € 2,27
  • U verkoopt de put 46 voor € 0,62.

U koopt de put 52 voor € 2,27 (u heeft het recht om het aandeel ZZZ te mogen verkopen tot en met de derde vrijdag van de afloopmaand voor € 52) en tegelijkertijd verkoopt u de put 46 (u gaat daarmee de plicht aan om het aandeel te moeten afnemen voor € 46). 

Per saldo betaalt u € 1,65 en als uw verwachting uitkomt – het aandeel daalt richting de € 45 – zal het verkooprecht op € 52 minimaal € 7,- waard moeten zijn en de afnameplicht op € 46 is dan € 1,- waard. 

Per saldo zal de spread dan oplopen naar een maximale waarde van € 6,-. Dit kunt u zelf makkelijk bepalen door na te gaan wat uw positie eigenlijk is. U mag verkopen op € 52, maar u moet afnemen op € 46. Het verschil hiertussen is € 6,- en dat is ook de maximale waarde van de spread. Maar u heeft hier maar € 1,65 voor betaald en u maakt dus bijna 350% rendement als u het goed gezien zou hebben.


profitloss - Long put spread

 

Voorbeeld van een winst/verlies grafiek van een long put spread op het aandeel ZZZ (Grafiek gemaakt in Binck ProTrader).


Wanneer bent u blij met deze spread? 

Als het aandeel gaat dalen tot onder de € 46. U heeft het recht om te mogen verkopen op € 52 en u moet mogelijk afnemen op € 46 en daar heeft u € 1,65 voor betaald. Vanaf € 50,35 en lager maakt u dus winst. Optimaal is uiteraard een daling tot onder de € 46 want dan gaat de spread zijn maximale waarde van € 6,- bereiken.


Wanneer bent u niet blij?

Als het aandeel gaat stijgen want dan worden beide opties waardeloos. Want wie heeft er op de derde vrijdag van de afloopdatum geld over voor een verkooprecht op € 52 als het aandeel op de beurs te verkopen is voor € 54? Precies, niemand.


Wanneer koopt u een put spread?

U koopt een put spread als u denkt dat de onderliggende waarde in de komende periode gaat dalen. U koopt een put spread omdat de investering kleiner is dan alleen de put kopen. U verkoopt namelijk ook een put en dat verkleint de investering. Nadeel hiervan wel is dat u de winstkansen wel maximaliseert.


Wanneer verkoopt u de gekochte put spread?

U weet dat de maximale waarde van deze put spread € 6,- is. De spread zal deze waarde bereiken als het aandeel op de derde vrijdag van de afloopmaand  onder de € 46 staat. Maar het kan goed zijn dat u tevreden bent als uw investering (bijna) verdubbelt naar € 3,30-. 

Wellicht kan de volgende vuistregel u helpen. Verkoop de spread als die op ongeveer 80% van de maximale waarde noteert. In het geval van deze putspread zou dat betekenen dat u de spread koopt op € 1,65 die maximaal € 6,- waard kan worden. 80% van € 6,- is € 4,80. Dit zou betekenen dat als u de spread kunt verkopen op € 4,80 u bijna 250% rendement behaald heeft.


Wat is uw maximale risico?

Het risico dat u loopt bij het kopen van de put spread is de premie die u betaald heeft. Dat is uw maximale verlies en dat zal zich voordoen als het aandeel boven de uitoefenprijs expireert die u gekocht heeft. In dit geval is dat boven de € 52. Maar u kunt nooit meer verliezen dan de optiepremie die u betaald heeft.

Kortom

U koopt een put spread als u denkt dat de onderliggende waarde gaat dalen. U maakt een prachtig rendement als de verwachte daling ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Rendementen van meer dan 100% zijn dan heel goed mogelijk.

Uw maximale risico is ook vooraf bekend en dat is de prijs die u betaald heeft voor de put spread. Dat is het bedrag dat u maximaal kunt verliezen.


Long put spread

Long put spread

Visie

Daling onderliggende waarde

Onderdelen

Gekochte put optie en geschreven put optie met een lagere uitoefenprijs

Verstrijken looptijd

Negatief

Maximale winst

Verschil tussen de uitoefenprijzen opties min de betaalde optiepremie

Maximale verlies

Betaalde premie

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?