• Optiestrategie

Staal gekocht, straddle verkocht

            PUBLICATIEDATUM: 20 AUGUSTUS 2019

De klad zit er even in op de beurs. Ondanks de wereldwijde monetaire verruiming weet Trump met een aantal tweets de markten wereldwijd in beweging te zetten. Aandelen dalen fors!  Staalgigant ArcelorMittal deelt mee in de malaise en staat rond € 12. Dat is zo’n 50% lager dan een jaar geleden. Met name de opgelopen handelsspanningen, in combinatie met een trager verwachte economische groei wereldwijd, zorgen voor die daling. Ook speelt de daling van de prijs van ijzererts de onderneming parten. Dit terwijl de meeste analisten niet pessimistisch zijn voor het aandeel. Het gemiddelde koersdoel dat door analisten wordt afgegeven, daalt weliswaar iets tot $ 25,35 (€ 22,85), maar dan lijkt een notering onder de € 12 aan de lage kant. 

Academyspecial-ArcelorMittal-visual1
Gemiddeld koersdoel afgegeven door analisten op het aandeel ArcelorMittal. Bron: Zonebourse.com. 

Hoe kunt u hierop inspelen? Door de koop van aandelen ArcelorMittal te combineren met het schrijven van opties. Door de forse koersbewegingen is de volatiliteit van het aandeel namelijk hoog. Een mogelijkheid: koop 100 aandelen op € 12,02 en verkoop zowel de call als de put MT OCT ’19 met een uitoefenprijs van € 12. Deze straddle levert minimaal € 1,72 op (€ 0,86 callpremie, € 0,86 putpremie). Hiermee komt de investering op € 10,30 per aandeel, ofwel € 1.030 voor 100 aandelen.

Academyspecial-ArcelorMittal-visual2
Optieseries op het aandeel Arcelor Mittal. Bron: Binck ProTrader

U kunt trouwens proberen door met de combinatieorder iets meer geld te ontvangen voor de straddle.

Scenario I: aandeel hoger dan € 12
De maximale winst wordt bereikt als de koers van het aandeel in oktober ‘19 boven de € 12 noteert. Dan geldt namelijk de leveringsplicht van de call optie. De winst is dan € 1,70 per aandeel.

Potentieel rendement

Om het rendement te bepalen dient u wel wat verder te kijken dan de investering. Door de geschreven put geeft de investering geen goed beeld van het risico. Als u dit conservatief zou benaderen, is het logisch om te zeggen dat u naast de investering van € 1.030 per 100 aandelen ook nog € 1.200 dient te reserveren voor de (mogelijke) aanschaf van 100 aandelen á € 12 (door de geschreven put). Daarmee zou de 'totale investering’ uitkomen op € 1.030 + € 1.200 = € 2.230. De mogelijke winst van € 1,70gerelateerd aan deze conservatief berekende ‘investering’ geeft een rendement van bijna 8% in iets meer dan twee maanden tijd.


Margin

Bij het ongedekt schrijven van opties bent u verplicht margin aan te houden. Dit is een borgstelling omdat u een risico aangaat waarvan het nog niet duidelijk is wat de financiële consequenties zijn. Bij deze short straddle strategie bent u margin verschuldigd.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Scenario II: aandeel onder de € 12 
Als de koers in oktober onder € 12 staat, moet u door de geschreven put (afnameplicht) 100 aandelen worden afgenomen voor € 12 per aandeel. Rekening houdend met de eerste 100 aandelen voor € 10,30 per stuk, komt de gemiddelde aanschafprijs voor de 200 aandelen dan op € 11,15 te liggen. 

Dit betekent dat het aandeel van € 12,02 nu nog € 0,087 mag dalen (7%) om toch nog geld te verdienen met deze constructie. Pas als de koers op expiratie lager staat dan € 11,15 verliest u geld met deze constructie.

Andere constructies

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor andere constructie dan de short straddle. U kunt ook kiezen voor het schrijven van de strangle. Bijvoorbeeld met de 11 put en de 13 call optie. 

Kortom, als u op dit moment optimaal wilt profiteren van de hoge optieprijzen rondom ArcelorMittal én weinig neerwaarts risico ziet voor het aandeel, is dit een mooie optiestrategie. Een stijgende koers en een gelijkblijvende koers leveren geld op en uw break-even-point voor deze strategie ligt ruim 7% onder het huidige niveau. Maar let wel, dit is een strategie waarbij uw basisscenario uitgaat van een stijgende koers voor het aandeel ArcelorMittal. Mocht het aandeel dalen, dan kunt u ook een flink verlies oplopen met deze strategie, aangezien de geschreven put optie aan de onderkant niet is afgedekt.


Naar het orderscherm


Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wanneer u ongedekt put opties schrijft, wordt u blootgesteld aan een restschuldrisico. 


Andere onderliggende waarde

In dit voorbeeld wordt ArcelorMittal besproken. Het is uiteraard ook mogelijk dat uw voorkeur uitgaat naar het kopen van een ander aandeel. Mochten daar nu ook opties op genoteerd staan, is de geschetste optiestrategie wellicht interessant om daarop toe te passen. (De helft van het gewenste aantal) aandelen kopen en dure optiepremie schrijven.


Heeft u vragen op opmerkingen over dit artikel? Stuur dan een e-mail naar academy@binck.nl.

OVER OPTIES

Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van BinckBank vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van BinckBank het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?