• Alles over turbo's

Valutarisico afdekken

Hoe u met turbo's uw beleggingsportefeuille kunt beschermen tegen fluctuaties in valuta

Dit artikel is een reclame-uiting voor Binck turbo’s. Turbo’s zijn complexe beleggingsproducten. BinckBank vindt het belangrijk dat u begrijpt wat de kansen en risico’s van dit soort producten zijn. Daarom kun u hier de prospectus lezen. De prospectus is echter geen aanprijzing om te gaan handelen in dit product. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen.


Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar buitenlandse beurzen. Daarbij wordt er verder gekeken dan alleen Europa. Amerika is bij de buitenlandse beurzen favoriet. Niet zo vreemd want de Amerikaanse markt is de grootste van de wereld. Van de wereldwijde marktkapitalisatie in aandelen staat maar liefst 40% genoteerd in Amerika.


Valutarisico

Als u ‘over de plas’ gaat beleggen, krijgt u te maken met de Amerikaanse dollar en het bijbehorende valutarisico. De dollar kan namelijk minder waard worden ten opzichte van de euro en dan maakt u zelfs bij gelijkblijvende Amerikaanse koersen verlies op uw belegging in Amerika.

Is daar iets aan te doen? Ja, u kunt dit risico afdekken met bijvoorbeeld turbo’s op de euro/dollar wisselkoers. Het is echter wel verstandig om u af te vragen of u dat wilt. U kunt ook de visie volgen dat u het ene jaar wat valutaire tegenwind heeft met uw Amerikaanse beleggingen, maar dat dit het jaar daarop weer goedgemaakt gaat worden. Er is hier geen antwoord dat het juiste is. U zult zelf de afweging dienen te maken of u uw valutarisico wilt afdekken of niet.


Portefeuille

Stel, u hebt een fors aantal Amerikaanse aandelen in uw portefeuille. Daarbij verwacht u een daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro en u wilt dit afdekken met turbo’s. U bent op zoek naar een turbo die in waarde toeneemt als de euro ten opzichte van de dollar in waarde toeneemt. Dit is de Binck turbo’s long op de EUR/USD wisselkoers. Deze turbo zal in waarde stijgen wanneer de euro in waarde stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.


Voorbeeld:

Meneer de Wit heeft een beleggingsportefeuille ter waarde van € 300.000 waarvan 1/3 in Amerika. Hij heeft dus € 100.000 waarop u valutarisico loopt. Normaal gesproken neemt hij de valuta-exposure voor lief, maar nu verwacht hij een forse waardedaling van de Amerikaanse munt en hij wil zich hier voor indekken. De EUR/USD noteert 1,125 en meneer de Wit verwacht een stijging naar de 1,25. Dit is een waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro van ruim 11%.


Hoeveel turbo’s zijn er nodig?

De portefeuille was bij een EUR/USD van 1,125 in euro’s € 100.000 waard. In dollars was de portefeuille € 100.000/1,125 = $ 112,500. Voor het gemak van het voorbeeld wordt ervan uit gegaan dat de portefeuille is opgebouwd uit 1.000 aandelen ABC en dat het aandeel ABC $ 112,50 noteert. Met een wisselkoers van 1,1250 is dit in euro’s precies € 100.000 ($ 112.500/1,1250 = € 100.000).

Als het aandeel niet beweegt maar de wisselkoers oploopt naar 1,20 wordt de rekensom als volgt:

$ 112.500/1,20 = € 93.750. Er wordt in euro’s dus een verlies gerealiseerd van € 6.250.

De formule om te bepalen hoeveel turbo’s er nodig zijn is:

Waarde van de portefeuille in dollars / financieringsniveau x ratio.

Stel dat meneer de Wit kiest voor de Binck turbo long met een stop loss-niveau op 0,96 en een financieringsniveau van 0,95.  De waarde van deze turbo long bij een EUR/USD koers van 1,125 = $ 17,50. In euro’s wordt dat $ 17,50 / 1,125 = € 15,55

De rekensom om te bepalen hoeveel turbo’s er nodig zijn wordt dan $ 112.500 / 0,95 x 0,01 = 1.184 turbo’s long op de EUR/USD. Hij betaalt daar € 15,55 voor en dat brengt de totale investering voor het afdekken van het valutarisico op € 18.411.

Verder zijn er nog de rentekosten. In dit voorbeeld wordt er € 100.000 gefinancierd door de uitgevende instelling. De rentekosten op jaarbasis zijn op dit moment rond de 1,6% en dat betekent dat het aanhouden van een turbo long op de EUR/USD wisselkoers € 31 per week aan rentekosten met zich meebrengt.


Scenario’s

Het is als belegger goed om helder te hebben wat de verschillende scenario’s zijn en hoe die scenario’s de portefeuille zullen beïnvloeden. In de hieronder uitgewerkte scenario’s wordt er alleen gekeken naar de impact van de EUR/USD koers en niet naar de beweging van de onderliggende aandelen. Want het kan natuurlijk goed zijn dat de beweging van de valuta negatief is voor de portefeuille, maar dat dit goedgemaakt wordt door de koersbeweging in de Amerikaanse dollar noterende aandelen.


EUR/USD onveranderd

In dit scenario levert de hedge van het valutarisico winst noch verlies op. Het enige waar u rekening mee dient te houden zijn de rentekosten van de turbo. De winst of verlies van het Amerikaanse gedeelte van de portefeuille is geheel afhankelijk van de ontwikkelingen van de koersen op de Amerikaanse beurs.

EUR/USD hoger

Dit is het scenario waar meneer de Wit rekening mee hield en wat ook uitkomt. Nu wordt de waarde van het afdekken duidelijk. Stel, de EUR/USD stijgt van 1,125 naar 1,20. Wat betekent dit voor de portefeuille?

De portefeuille bestaat nog steeds uit 1.000 ABC en de koers per aandeel is nog steeds $ 112,50. Bij een oplopende wisselkoers naar 1,20 wordt de rekensom voor de waardebepaling van de portefeuille in euro’s als volgt:

$ 112.500/1,20 = € 93.750

Dit is een verlies van € 6.250 op de portefeuille. Gelukkig zijn er ook 1.184 turbo’s long in bezit. De waarde hiervan is toegenomen van $ 17,50 ( € 15,55) naar $ 25. In euro’s is de turbo waard: $ 25 / 1,20 = € 20,83. Dus waar er geld verloren wordt op de portefeuille, wordt er geld verdiend op de turbo long op de EUR/USD.

1.184 x (€ 20,83 - € 15,55) = € 6.250

De waarde toename van de turbo maakt het verlies op de portefeuille goed.

EUR/USD lager

De EUR/USD gaat naar 1,05. Dit is het scenario waar meneer de Wit geen rekening mee gehouden had. Is dit erg? Nee, maar door het afdekken van het valutarisico heeft hij niet kunnen profiteren van de ‘valutaire meewind’.

De portefeuille bestaat nog steeds uit 1.000 ABC en de koers per aandeel is nog steeds $ 112,50. Bij een dalende wisselkoers naar 1,05 wordt de rekensom voor de waardebepaling van de portefeuille in euro’s als volgt:

$ 112.500/1,05 = € 107.143

Daartegenover staan ook nog turbo’s long op de EUR/USD en deze zijn minder waard geworden. De waarde hiervan is afgenomen van $ 17,50 (€ 15,55) naar $ 10. In euro’s is de turbo waard: $ 10 / 1,05 = € 9,52. Het verlies op de turbopositie komt daarmee uit op:

1.184 x (€ 15,55 - € 9,52) = € 7.140


Conclusie

Het wel of niet afdekken van valutarisico op een beleggingsportefeuille is een belangrijkste beslissing om te nemen. Als u besluit om het wel te doen, kan dit mogelijk met Binck turbo’s. Het is hierbij wel van belang om de verwachte Binck turbo kosten van het afdekken van deze risico’s af te wegen tegen de potentiele baten. 

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Disclaimer:

Turbo’s zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie en zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. Als uitgevende instelling genereert BinckBank inkomsten uit de financieringskosten van de Binck turbo en aan het verschil tussen de bied- en de laatprijs wanneer u een turbo aan- of verkoopt. Naast de financieringskosten wordt het rendement van uw Binck turbo ook beïnvloed door de indirecte transactiekosten (spreadkosten). Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de turbo raadplegen waarin u wilt beleggen. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?