• Beurswijsheden

Tien beurswijsheden

Met welke beurswijsheden kunt u als belegger uw voordeel doen?

Hoewel beurswijsheden vaak grappig klinken, kennen ze meestal een serieuze ondertoon. Tegelijkertijd zijn beurswijsheden niet altijd beurswaarheden. Hieronder vindt u 10 van de meest bekende én zinvolle uitspraken.

Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful

Wie? Warren Buffett (Omaha, Nebraska, 30 augustus 1930)

In vogelvlucht: Misschien wel de meeste bekende beurswijsheid én uitspraak van Buffett. De boodschap: denk contrair bij beleggen. Als iedereen enthousiast is over een bepaald aandeel of de markt, verkoop dan. Als niemand een aandeel wil hebben of in de markt durft te stappen, heb dan juist het lef te kopen. Het is overigens een beleggingsstrategie voor de lange termijn. De moeilijkheid van deze strategie is het in bedwang houden van je zenuwen, want op korte(-re) termijn heb je het momentum van de markt juist tegen.

Wall Street people learn nothing and forget everything

Wie? Benjamin Graham (Londen, 8 mei 1894 – Aix-en-Provence, 21 september 1976)

In vogelvlucht: Een gevleugelde uitspraak van de leermeester van Buffett. Hoeveel kennis beleggers ook hebben, hoeveel ze ook blijven leren … in de praktijk vergeten ze alles keer op keer en maken ze dezelfde fouten. Deze misstappen worden veelal ingegeven door emoties als angst, hebzucht en spijt. Daarom zijn ‘bubbels’ en ‘hypes’ van alle tijden.

The first rule of investing is not to lose money. The second rule is not to forget the first rule

Wie? Warren Buffett (Omaha, Nebraska, 30 augustus 1930)

In vogelvlucht: Een klassieker van de meester. Een beleggingsportefeuille moet altijd zo ingericht worden dat de kans op verlies zo klein mogelijk is. Als u namelijk 20% verlies maakt, moet u 25% rendement maken om weer break-even te komen. Verliest u 50%, dan heeft u 100% rendement nodig. Hoe groter het verlies, hoe moeilijker het wordt dat weer goed te maken. Spreiding en risicomanagement zijn belangrijke pijlers in dit kader. Wat u niet verliest, hoeft u ook niet goed te maken.

Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten

Wie? Onbekend

In vogelvlucht: In de coulissen van het Amsterdamse Beursplein zat vroeger kapsalon P.J. Janse. Menig beursjongen heeft in de kappersstoel gezeten voor een knipbeurt, daarnaast lieten velen zich dagelijks scheren. Hoe treffend de symboliek met de beurshandel. In woelige tijden met koersdalingen is het soms lastig de langetermijnhorizon en het beleggingsdoel voor ogen te blijven houden. De thermiek van de korte termijn vertroebelt het beeld. De capitulatiefase van beleggers breekt (te) vaak aan als de daling al een tijd bezig is en de bodem (achteraf) nabij. Stilzitten en de storm over laten waaien is soms beter. Sterker nog, vaak zijn turbulente koersmomenten koopkansen voor de lange termijn. Een belangrijke reden om dus altijd wat cash – noem het crisiskoerskoopkracht – in portefeuille aan te houden.

It’s when the tide goes out, we discover who has been swimming naked

Wie? Warren Buffett (Omaha, Nebraska, 30 augustus 1930)

In vogelvlucht: Weer een legendarische trefzin van superbelegger Buffett. Hij bedoelt hiermee dat in een sterk stijgende markt iedereen geld kan verdienen. Zitten de markten tegen, dan blijkt pas wie echt goede beleggers zijn. Goede beleggers weten in tijden van koersdalingen namelijk verliezen te beperken. Deze uitspraak raakt dan ook een andere beurswijsheid: ‘Everyone’s a financial expert during a raging bull market.’

The four most dangerous words in investing are: this time it’s different

Wie? Sir John Templeton (Winchester, Tennessee, 29 november 1912 – Nassau, Bahamas, 8 juli 2008)

In vogelvlucht: Een waarheid als een koe. Herinnert u de internethype van 1999 nog? In eerste instantie waren het bedrijven die met ICT te maken hadden zoals Baan, Getronics en WorldOnline waarvan de aandelenkoersen ongekende waarderingen hadden (gekregen). Uiteindelijk liepen de koersen wereldwijd op van zowel goede als slechte bedrijven. Een nieuw economisch tijdperk, gedreven door internet, was aangebroken (newconomy) en we zouden voor eeuwig economische voorspoed hebben. Dit keer zou het écht anders zijn. Totdat de eerste dot.combedrijven omvielen. De beleggers van het eerste uur verzilverden hun winsten en de late instappers kregen het deksel op hun neus. De beursdalingen die volgden trokken de wereld in een lichte recessie. Dus hoort u ooit deze vier (vijf) woorden, dan is het tijd om te verkopen!

Sell in May and go away, but remember to come back in September

Wie? Onbekend

In vogelvlucht: De laatste decennia is veel onderzoek gedaan naar het fenomeen. Zo deed Richard H.J. de Jong onderzoek naar het ‘Sell-in-May’-effect voor de AEX-index vanaf januari 1983. Hij toonde aan dat het gemiddelde maandrendement van de periode september tot en met april aanzienlijk hoger lag dan dat van de periode mei tot en met augustus. De onderzoekers Sven Bouman en Ben Jacobsen kwamen in juli 2001 tot een vergelijkbare conclusie. In 36 van de 37 door hen onderzochte landen bleken de gemiddelde maandelijkse beursrendementen in de periode november tot en met april aanzienlijk hoger te liggen dan die in de periode mei tot en met oktober (van 1970 tot en met 1998). Halloween (31 oktober) was in hun ogen het keerpunt voor beleggers, zodat Bouman en Jacobsen spraken van ‘het Halloween-effect’. Na Halloween volgde een gunstiger periode voor beleggers: het rendement in de wintermaanden lag meestal boven 8%. Hoewel zij de maand september niet als comeback-maand zagen, was wel sprake van een positieve ontwikkeling gedurende de periode november tot en met april.

Via deze link vindt u het meest recente en uitgebreide onderzoek naar deze beurswijsheid.

There are times to go long, times to go short and times to go fishing

Wie? Jesse Livermore (Shrewsbury, Massachusetts, 26 juli 1877 – New York, 28 november 1940)

In vogelvlucht: Een quote van een bekende speculant uit de jaren twintig. Zijn bijnaam luidde: ‘The boy plunger’ of ‘Grote beer van Wall Street’. Hij verdiende een vermogen met short posities tijdens zowel de ‘Paniek van 1907’ als de ‘Beurskrach van 1929’. Waar zijn uitspraak op is gebaseerd? In bepaalde markten moet je kopen (als de grafiek een positieve trend aangeeft), in andere markten juist short gaan (als de trend dalend is) en soms een tijdje op je handen zitten als markten richtingloos heen en weer bewegen. De meeste beleggers zitten over het algemeen long en opereren (tegen de trend in) aan de koopzijde. Ook zoeken beleggers te vaak naar actie. Wellicht kent u het gevoel: nadat u een aandelenpositie hebt verkocht krijgt u de neiging ‘iets te moeten doen met het vrijgekomen geld’, terwijl een adempauze op zijn plaats is. Overigens werd Livermore een aantal keren multimiljonair, maar ging hij ook even zo vaak failliet. Het laatste faillissement leidde na jaren van depressie tot zelfmoord.

In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten

Wie? Peter Lynch (Newton, Massachusetts, 19 januari 1944)

In vogelvlucht: Wat is uw hitratio, ofwel, hoeveel procent van uw trades zijn winstgevend? Heeft u het in 60% van de gevallen bij het rechte eind, dan bent u een (hele) goede. Zelfs experts hebben moeite dit percentage te halen. Sterker, sommige experts zitten onder de 50% maar verdienen wel geld op de beurs. Hoe dat komt? Ze laten hun winsten lopen en kappen verliezen af. Vaak werken ze met duidelijke risico-rendementsverhoudingen. Een voorbeeld: als u € 1 riskeert om € 2 te verdienen (ofwel, een risico-rendementsverhouding van 1:2), dan verdient u nog steeds geld als u in slechts 40% van de gevallen aan de goede kant van de score zit: (0,6% x – € 1) + (0,4% x € 2) = € 0,20. Natuurlijk helpt het als u vaker aan de goede kant van de score zit, maar het werken met een risico-rendementsverhouding geeft net dat extra duwtje ‘richting rendement’.

Markets can stay irrational, longer than you can stay solvent

Wie? John Maynard Keynes (Cambridge, 5 juni 1883 – East Sussex, 21 april 1946)

In vogelvlucht: Hoe goed u uw huiswerk ook hebt gedaan en hoe sterk uw fundamentele argumenten ook zijn, de markt kan lange tijd ‘tegen u in bewegen’. Het gevolg is dat u failliet kunt gaan als u vast blijft houden aan uw eigen visie. Het wrange is dat u gelijk kunt krijgen, maar er financieel (en mentaal …) al doorheen zit. Dus overweeg het gebruik van een stop loss. Zelf maak ik vaak gebruik van de bracket-limiet. Met deze geavanceerde order bij Binck geeft u twee verkoopniveaus aan: een om winst te pakken en een waarop je verlies neemt. Daarbij werk ik altijd met een risico-rendementsverhouding van minimaal 1:2 (zie ook de vorige beurswijsheid). Als een van de niveaus wordt bereikt, vervalt de andere automatisch.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?