• Technische analyse

Het moving average in de praktijk

Traden met ETF’s (trackers)

Voor veel beleggers is het spannend om de eerste stappen op de beurs te zetten en een aandeel te kopen. Is de stap eenmaal gezet, dan worden beleggers vanwege de mogelijke rendementen na verloop van tijd nieuwsgierig naar de wereld van traders. Deze actieve beleggers spelen zowel bij een stijging als daling in op de beweging van een aandeel of index. Nu is trading een van de moeilijkste vormen om uw geld aan het werk te zetten op de beurs. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met trading, kan met behulp van ETF's (trackers).

Een spel van discipline

Succesvolle traders hebben een ijzeren discipline, werken volgens een vast plan en wijken daar niet van af. De meeste traders nemen hun koop- en verkoopbeslissingen op basis van technische analyse en gebruiken beleggingsinstrumenten als futures, opties en turbo’s om in te zetten op de verwachte richting. Sommige beleggers oefenen droog met een schaduwportefeuille. Dat is geen aanrader. Het doet u met ‘monopolygeld’ niets als uw visie niet of wel uitkomt: u ervaart geen emoties als angst en hebzucht. Als alternatief kunt u met ETF’s werken.

MA dual 10 50 koop en verkoopsignalen positief resultaat

Barchart AEX met MA(10,50) van 13-09-2017 tot 26-06-2018

Het moving average

In bovenstaande grafiek ziet u drie lijnen: een zwarte, een oranje en een blauwe. De zwarte geeft het koersverloop van de AEX-index weer, de oranje het MA(10) en de blauwe het MA(50). MA betekent Moving Average ofwel voortschrijdend gemiddelde. Het MA(10) berekent over een periode van de afgelopen tien dagen de gemiddelde koers van de AEX, het MA(50) doet hetzelfde over de afgelopen vijftig dagen. Iedere dag zijn de berekeningen opnieuw gemaakt: de nieuwste slotkoers vervangt daarbij de oudste slotkoers. Op deze manier ontstaat een voortschrijdende reeks gemiddelden, in deze grafiek over een periode van anderhalf jaar. Kortweg spreken we van een ‘koersgrafiek met een dual MA tien vijftig’.

Het gebruik van MA’s valt onder kwantitatieve of statistische technische analyse en is objectief. Of u de berekening toepast of ik, de uitkomst is hetzelfde. Naast kwantitatieve technische analyse bestaat visuele technische analyse. Bij deze variant worden grafieken van historische koersen bestudeerd om informatie te krijgen over trends, steunen en weerstanden.

Interpretatie van het moving average: de praktijk

Terug naar het MA. Waar de beweeglijkheid van koersen het beleggers lastig maakt daarop in te spelen, helpt de indicator u bij het bepalen van de richting van de markt. Hierbij strijkt het MA(10) de dagelijkse korte bewegingen van de AEX glad (volgt de AEX nauwgezet) en geeft het MA(50) de onderliggende trend weer. Hoe u het dual MA interpreteert:

  • Korte MA > lange MA = positieve kruising =
  • Korte MA < lange MA = negatieve kruising =

 

U kunt de indicator gebruiken om ‘kantelpunten’ in de markt te vinden. Zo steeg het MA(10) medio september 2017, medio december 2017 en medio april door het MA(50) en kondigde daarmee een stijging aan. Deze momenten zijn te herkennen aan de groene pijlen in de grafiek. In alle drie de gevallen kwam de stijging ook, na respectievelijk zo’n 13, 10 en 25 punten volgde het verkoopsignaal (rode pijl). Omgerekend naar AEX ETF’s een resultaat van € 1,30, om € 1 en € 2,50.

De echte actiemomenten (signalen) liggen dus bij een verandering van de trend. Dat betekent instappen met AEX ETF’s (kopen) op het moment dat er een groene pijl verschijnt en uitstappen (verkopen) als er een rode pijl verschijnt. Het betekent overigens niet dat u met deze indicator de heilige graal in handen hebt.

Moving-average-in-de-praktijk-grafiek2

Barchart AEX met MA(10,50) van 19-05-2017 tot 23-02-2018

De cirkel markeert ook een instapmoment, helaas volgde geen overtuigende stijging. Wel verscheen na verloop van tijd een verkoopsignaal (rode pijl). De schade bleef beperkt en was ongeveer 7,5 punten ofwel € 0,75 cent per AEX ETF. De combinatie van MA’s is dus zeker geen 100% voorspeller, wel een handig hulpmiddel.

Samengevat heeft u met het dual MA een objectieve indicator die trendmatige kantelpunten in de markt signaleert en u helpt bij het nemen van uw beleggingsbeslissingen. Sterker nog, met de indicator blijft u de grootste tegenstanders voor u als trader, angst en hebzucht, de baas. Ik daag u in ieder geval uit de actuele grafiek van de AEX-index of AMX-Index erbij te pakken om zelf te bepalen wat de trend is. Gecombineerd met ETF’s kunt u dan wellicht zonder hefboom de eerste stappen zetten als trader. 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?