• Starten met beleggen

Uw eerste aandelenbelegging

            PUBLICATIEDATUM: 5 AUGUSTUS 2019

De reden voor mensen om te beginnen met beleggen zijn divers. Een aantal begint omdat de buurman of goede vriend zeer enthousiast vertelt over een beursgenoteerd bedrijf. Voor anderen geldt dat ‘ze het met de paplepel ingegoten’ hebben gekregen. En een ander wil proberen om zo snel mogelijk rijk te worden op de beurs. En om dat te bereiken moéten ze nu aandeel ABC kopen!

Voor de meeste beginnende beleggers geldt echter: hoe te beginnen uit het overweldigende aanbod van aandelen? Is het verstandig om voor Nederlandse aandelen te gaan? Of juist internationaal? En dan van de grote bedrijven? Of juist de kleinere bedrijven waar mogelijk meer groeipotentie in zit? Allemaal lastige vragen om te beantwoorden voor een belegger die net komt kijken.


Wat is wijsheid

Achteraf gezien lijkt beleggen één van de meest eenvoudige dingen die er is. Alleen dient er nu gekozen te worden. En wat u uiteraard wilt voorkomen, is dat uw belegging bestaat uit een aandeel van één bedrijf dat vervolgens alleen nog maar gaat zakken.

De mogelijke manier om dit op te lossen is door te spreiden. U koopt dat niet één, maar verschillende aandelen. Want als het ene aandeel wat zakt, kan dit mogelijk goedgemaakt worden door een aandeel dat stijgt. Dus liever een mandje van aandelen dan een specifiek aandeel.

En dat spreiden geldt ook voor sectoren. Niet al uw geld in retail bedrijven (Ahold en Unilever bijvoorbeeld), maar ook in andere sectoren. Het liefste bent u belegd in alle sectoren. Want als het niet denderend gaat met de ene sector, dan kan dit goedgemaakt worden door een andere sector. Dus ook spreiden over sectoren.

Tot slot is er nog de vraag vin welke regio u dan zou moeten kunnen beleggen. In Nederland? Of Europa? Of juist in Azië? Waarom niet over de gehele wereld? Dan belegt u als een echte wereldburger. En als het minder goed gaat op het ene continent, gaat het misschien minder slecht op een ander continent. Dus beleggen in bedrijven over de gehele wereld kan voor een optimale geografische spreiding zorgen.


Hoe dan?

Waarschijnlijk kent u de Dow Jones wel. Of de AEX-index. Dit zijn de graadmeters van de beurs en ze vormen een mandje met daarin een aantal bedrijven. Het worden beursindices genoemd. 
Nu is er voor de wereld ook zo’n index en de bekendste is de MSCI World Index. In dit mandje zitten ruim 1.600 aandelen van alle sectoren en verspreid over alle regio’s. 

Dit betekent dat als u zo’n mandje zou kopen, u eigenlijk een stukje van maar liefst 1.600 bedrijven koopt. Optimale gespreid dus en dat in één mandje!

Keuze 1: een beleggingsfonds

Ook binnen de mandjes, gebaseerd op de MSCI World Index, zijn er diverse keuzes. U kunt kiezen voor een beleggingsfonds dat de MSCI World Index als benchmark (vergelijkingsmaatstaf) gebruikt. De fondsmanager zal proberen een beter rendement te realiseren dan de benchmark door actief aandelen te selecteren. Of juist niet te kopen.
Hieronder een aantal voorbeelden van actief beheerde beleggingsfondsen waarbij de MSCI World Index de benchmark is:

Keuze 2: een ETF

Een andere manier om een index te volgen is door gewoon alle aandelen te kopen die erin zitten. Er worden geen actieve keuzes gemaakt. De index wordt zo goedkoop mogelijk gevolgd. De fondsen die dit doen worden ETF’s genoemd (Exchange Traded Funds). Een van de voordelen van het passief volgen van de wereldindex is de lage kosten. Het is goedkoper om een index passief te volgen dan actief proberen te verslaan (zoals beleggingsfondsen). Dit is trouwens zichtbaar in de populariteit van de ETF’s wereldwijd. Steeds meer beleggers, zowel particulier als institutioneel, kiezen voor de spreiding van een ETF in combinatie met de lage kosten. Dit neemt niet weg dat er natuurlijk ook risico’s zijn verbonden aan ETF’s. De waarde van de ETF stijgt en daalt namelijk evenredig met de ontwikkeling van de onderliggende index. 

Hieronder een aantal voorbeelden van ETF’s die de MSCI World Index volgen:


Zoals u ziet zijn er voldoende mogelijkheden om te beleggen in wereldwijde aandelenmandjes. U weet dan als beginnende belegger dat u in ieder geval optimaal gespreid bent. En spreiding kan één van de pijlers van succes zijn bij succesvol beleggen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.


Heeft u vragen op opmerkingen over dit artikel? Stuur dan een e-mail via academy@binck.nl.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?