• Beurzen & Indices

Wat is een beursgang?

Goed om te weten voordat u meedoet aan een IPO

Een beursgang of IPO (Engels: initial public offering) is het moment dat een bedrijf zijn aandelen te koop aanbiedt aan het publiek via de beurs. Wat is de reden dat bedrijven naar de beurs gaan en waar moet u op letten voordat u op een IPO inschrijft?

De gang naar de beurs
Lijkt eenvoudig, een beursintroductie, maar is het niet. Wil een onderneming naar de beurs dan krijgt het te maken met stapels papierwerk. Daarnaast met accountants, juristen en één of meerdere banken die de emissie voor hun begeleiden. Zij helpen onder andere met het maken van een prospectus: hét document dat beleggers moet overtuigen aandelen van het bedrijf te kopen. In een prospectus vindt u informatie over:

 • de onderneming. Wat doet de onderneming precies en hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Daarnaast een volledige balans en informatie over prestaties uit het verleden. Ook staan er toekomstverwachtingen voor de omzet en winst in.

 • de risico's. Beleggen is niet zonder risico, in het prospectus worden de risico’s opgesomd en omschreven.

 • het bestuur. Hoe hebben de leden in het verleden gepresteerd? Welke belangen hebben ze en hoeveel verdienen ze?

 • betrokken partijen en kosten. Zo’n emissie doe je niet in je eentje. Accountants, juristen en banken helpen. En die kosten geld.

Als dit klusje geklaard is wordt een prijsrange bepaald. Dat is de minimum- en maximumprijs waarvoor de aandelen naar de beurs gaan, bijvoorbeeld € 21 tot € 27. Het bedrijf en de begeleidende banken doen er veel aan om beleggers enthousiast te maken. Vaak geven ze in aanloop van de beursintroductie door het hele land prikkelende presentaties. Trekken ze pensioenfondsen en grote banken over de streep, dan vergroot dat de kans dat de aandelen tegen de bovenkant van de range geplaatst kunnen worden. Overigens vinden bedrijven het belangrijker dat een emissie slaagt dan dat ze het risico lopen dat deze mislukt. Om die reden zetten bedrijven hun aandelen liever tegen een schappelijker prijs in de markt dan dat ze hun hand overspelen en te veel vragen. Deze bewuste keuze wordt ook wel ‘underpricing’ genoemd. Eenmaal in notering worden aandelen vaak opgenomen in een index.

Waarom gaat een fonds naar de beurs?

Er zijn diverse redenen om dit te doen. Ik noem er een aantal:

 • financiering van groeiplannen

 • ‘cashen’ voor de bestaande aandeelhouders. Als dit private equity partijen zijn wordt er vaak gesproken van een ‘exit’.

 • toegang tot andere financiering dan van de bank

 • een manier om schulden te reduceren

 • een beursgang verlaagt in het algemeen de kosten van kapitaal

 • spreiding van het risico over (veel meer) aandeelhouders

 • een notering hebben op een beurs met bijbehorende voordelen wat betreft naamsbekendheid en betrouwbaarheid

 • er kan bij een overname betaald worden in (eigen) aandelen

 • vanwege de beursnotering mogelijke interesse van andere (institutionele) partijen

 •    

Even cashen?
Het is vooraf lastig in te schatten hoe een emissie zal verlopen. Soms is een emissie ‘overtekend’. Als belegger krijgt u dan niet alle aandelen waar u op heeft ingeschreven. Om dat te voorkomen kunt u op sommige beurzen ‘majoreren’ (Euronext staat dat overigens niet toe): meer aandelen bestellen dan u eigenlijk wilt. U loopt dan wel het risico dat u achteraf inderdaad meer aandelen krijgt dan u had gewild. Gelukkig is de eerste officiële notering van een nieuwkomer vanwege underpricing vaak hoger dan de vastgestelde introductieprijs. Daarom willen sommige beleggers altijd het liefst zo veel mogelijk aandelen tegen de introductieprijs bemachtigen. Toch is het lang niet altijd bingo.
grafiek_facebook
Bron: koersinformatie Morningstar

Amerikaanse beleggers die op 18 mei 2012 bij de beursintroductie voor $ 38 per stuk aandelen Facebook hadden gekocht, zagen de dag erna al $ 4 dollar per aandeel verdampen. Ook de daaropvolgende dag zakte het aandeel nog eens $ 3. Begin september 2016 zwierf het aandeel onder de $ 18. Veel beleggers gooiden als gevolg van de koersdalingen de handdoek in de ring. Geduldige beleggers van het eerste uur (met stalen zenuwen…) zijn wel beloond. Medio maart 2017 staat de koers zo’n $ 137.

Wat doen Binck-beleggers bij IPO's?

Beleggers die inschrijven op een beursintroductie stoten deze stukken vaak op de eerste handelsdag en in de maanden daarna alweer af blijkt uit data-onderzoek dat we bij Binck hebben gedaan onder klanten. Hiervoor is gekeken naar vijf grote beursintroducties van Philips Lighting, ABN AMRO, a.s.r., Takeaway.com en Basic-Fit. Het gehele onderzoek kunt u hier teruglezen.

Lees het onderzoek

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?