• Technische analyse

Welke grafieksoort gebruikt u?

Over barcharts, lijn- en staafgrafieken

Centraal in de analyse van een technisch analist staat de grafiek. De eenvoudigste manier om een trend te herkennen is door gebruik te maken van een lijngrafiek, deze grafiek verbindt slotkoersen met elkaar. Aangezien het gaat erom gaat zoveel mogelijk informatie uit de grafiek te halen maken de meeste technische analisten echter gebruik van een barchart of grafiek op basis van candlesticks. Een barchart, in het Nederlands staafgrafiek genoemd, laat voor iedere dag niet alleen de slotkoers zien, maar ook de openingskoers, de laagste koers en de hoogste koers. Dit wordt weergegeven in de vorm van een staafje:


Welke-grafieksoort-gebruikt-u-grafiek1

In het volgende plaatje ziet u een lijngrafiek voor een aandeel, gevolgd door een barchart.

Welke-grafieksoort-gebruikt-u-grafiek2
 
Welke-grafieksoort-gebruikt-u-grafiek3
 

 

Als u goed naar de lijngrafiek kijkt ziet u dat alle slotkoersen netjes verbonden zijn, maar dat cruciale informatie mist. In de lijngrafiek ligt het weerstandsniveau, een koersniveau waar het aandeel regelmatig afketst en weer terugzakt, namelijk rond $ 176,50. Het steunniveau, een koersniveau waar het aandeel regelmatig opveert, ligt op $ 169,05. Wie naar de barchart kijkt, ziet dat het weerstandsniveau bijna $ 3 hoger ligt op $ 179,39 en dat het steunniveau in werkelijkheid ongeveer $ 2,50 lager ligt op $ 166,47. De bandbreedte is dus zowel aan de bovenkant als de onderkant zo’n anderhalf procent ruimer. Dit is belangrijke informatie als u bijvoorbeeld met een limietorder wilt werken.

Technisch analisten geven de staafjes van een barchart vaak de kleuren groen en rood. Groen indien de slotkoers hoger is geweest dan de openingskoers, rood indien de slotkoers lager is dan de openingskoers. In de volgende grafiek op basis van candlesticks, de Japanse notatie van bars, ziet u de weergave in kleur.


Welke-grafieksoort-gebruikt-u-grafiek4

Ook deze grafiek toont de hoogste en laagste koers van de dag, daarnaast ook de openingskoers en de slotkoers. In het geval van de Japanse notatie wordt de openingskoers verbonden met de slotkoers. Dit gedeelte van de candlestick wordt ‘the body’ genoemd. Waar de naam candlestick vandaan komt? Teken in gedachten maar eens een vlammetje boven een van de lichamen. Zo ontstaat een kaarsje.

Het verschil tussen een staafgrafiek en een candlestick zit hem alleen in de manier van weergeven. Wel heeft de toevoeging van het lichaam en het gebruik maken van kleuren als voordeel dat u patronen sneller kunt herkennen. 

Interpretatie 

De grafiek herbergt belangrijke informatie, maar hoe kunt u die informatie interpreteren? Stel dat een aandeel gedurende een beursdag naar het steunniveau zakt en vervolgens dezelfde dag nog opveert vanaf deze bodem, dan mag u dat zien als teken van kracht. Andersom: stijgt een aandeel naar het weerstandsniveau om vervolgens af te ketsen, dan is dat een teken van zwakte. 


Timeframe

Met technische analyse probeert u iets te zeggen over de toekomst. Als u naar trends of naar steun- en weerstandsniveaus kijkt, is het belangrijk te weten hoe ver u terug moet kijken in de tijd. Een koersniveau uit 1999 heeft nu niet zo veel waarde. Als vuistregel kunt u gebruiken dat als u een periode vooruit wilt kijken, u twee periodes terug kijkt. Dus om een inschatting te maken van het komende jaar, bestudeert u de grafiek van de afgelopen twee jaar. Wilt u een inschatting maken van de komende week, kijk dan minstens twee weken terug. 

Samengevat kunt u bij visuele technische analyse het beste gebruik maken van een barchart of grafiek op basis van candlesticks. Wie dat niet doet mist cruciale informatie over steun- en weerstandsniveaus. Daarnaast: wilt u een periode vooruit kijken, kijk dan twee periodes terug.


Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?