• Portefeuillemanagement

Zelf vermogen opbouwen

Drie perspectieven

Er leiden vele wegen naar Rome…. Een dooddoener? Jazeker. En tegelijkertijd een uitspraak waar veel uit te halen is, ook als het over beleggen gaat.

Er is bij zelf vermogen opbouwen geen Heilige Graal die voor iedereen werkt. Er is geen uniforme aanpak waar iedereen zich comfortabel bij voelt. Daarom is het goed om een breed (en soms complex) onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Want iedere invalshoek kan een ander perspectief bieden waardoor uw overzicht over het geheel scherper wordt.

Bij de Binck Academy zijn er een aantal onderliggende uitgangspunten daar waar het gaat over zelf vermogen opbouwen via beleggen op de beurs. In dit artikel worden deze drie perspectieven naast elkaar gezet.

BIG

Dit is het eerste perspectief om naar zelf vermogen opbouwen te kijken. Het acroniem BIG staat voor Behoud, Inkomen en Groei. Het is eigenlijk het vertrekpunt voor u als belegger. Want waar bent u naar op zoek; naar Groei van uw vermogen? Of gaat het juist om (aanvullend) Inkomen uit uw beleggingen te genereren? Of belegt u juist om uw vermogen te Behouden en de inflatie en de vermogensrendementsheffing goed te kunnen maken? Drie geheel verschillende uitgangspunten die ook zullen leiden tot een andere invulling van de portefeuille!

Want eigenlijk zegt BIG dat het helder hebben van uw doelstellingen bepalend is voor hoe uw beleggingsportefeuille er in de praktijk uitziet. Iemand die Groei nastreeft zal meer risico accepteren dan een belegger waarbij Behoud centraal staat.

Lees ook: Hoe bouwt u een robuuste beleggingsportefeuille op?

Beleggen als een voetbalcoach

Bij deze aanpak wordt uw beleggingsportefeuille voorgesteld als een voetbalteam. En om een goede teamprestatie te kunnen leveren (rendement behalen met een aanvaardbaar risico), is het nodig dat alle linies goed bezet zijn. De verdediging moet op orde zijn, het middenveld dient soepel te draaien en ook de aanvallers dragen bij aan het geheel. Kortom, het team dient in balans te zijn met uw doelstellingen en persoonlijkheid.

De kracht van deze manier van kijken naar uw portefeuille is dat u op speelse wijze invulling kunt geven qua risico. De laag risico beleggingen (sparen, staatsobligaties) vormen de achterhoede daar waar een klein en jong biotech aandeel duidelijk in de voorhoede speelt. U bepaalt dus zelf waar u de nadruk op legt. Is het de verdediging? Of juist de aanval?

Uiteraard kan het goed zijn dat u meer naar het verdedigende, Italiaanse Catenaccio neigt, dan puur aanvallend voetbal. En hier kunnen we BIG en de coach al verbinden. De belangrijkste letter uit BIG bepaalt in grote mate de opstelling!

Lees ook: Beleggen als een voetbalcoach: de praktijk

Generieke en specifieke exposure (= positie in de markt)

Dit is het derde perspectief. Bij deze manier van kijken wordt er eigenlijk een tweedeling gemaakt in de portefeuille. De generieke exposure (= de basislaag) in de lange termijn portefeuille wordt gecreëerd door een zo breed mogelijke spreiding per asset class. Dus een aandelenmandje (ETF of beleggingsfonds) dat wereldwijd in aandelen belegt in plaats van de AEX-index. Of een wereldwijd obligatiemandje versus alleen Spaanse bedrijfsobligaties. Qua grondstoffen niet alleen in goud maar kiezen voor een mandje waarin zowel de soft commodity’s, energie als metalen zitten. In de basislaag wordt dus gekozen voor een zo breed mogelijke spreiding om zo het risico te reduceren. Vaak wordt deze laag passief gemanaged waarbij er ook weinig mutaties plaatsvinden.

In de tweede laag wordt de specifieke exposure gecreëerd. Dan gaat het juist wel over het maken van specifieke keuzes. Zoals een aandelenmandje dat belegt in de small- en midkapbedrijven van een Emerging Markets land. Of kiezen voor een specifiek aandeel of specifieke obligatie.

Verder zal dit gedeelte van de portefeuille veel actiever beheerd worden. Dit vraagt ook meer tijd en leidt vaak tot meer transacties dan in de passief gemanagede basislaag.

Deze manier van kijken wordt in de professionele wereld de ‘Core- satellite strategie’ genoemd. De Core is de basis (generieke exposure) en de Satellite is de specifieke exposure.

Lees ook: Een waterdichte beleggingsstrategie

Samenvattend

Bij zelf beleggen is het belangrijk om een aanpak te vinden die u snapt én die bij u past. Dit is verschillend voor iedereen. We geloven dat verschillende perspectieven een genuanceerder en completer beeld geven dan een platte, eendimensionale benadering. Succes met uw invulling van uw beleggingsportefeuille.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?