• Webinar

Zorgeloos op vakantie?

Tip: bescherm uw portefeuille met een stoploss order

Het is een bijzondere wereld op het moment. Vrijwel overal is de impact van het Coronavirus voelbaar. Toch wordt het gewone leven weer zo goed mogelijk opgepakt. En ook op vakantie gaan hoort daarbij. Tegelijkertijd is de beurs grillig, zowel omhoog als naar beneden en dat betekent dat u de vinger aan de pols dient te houden. Want u wilt voorkomen dat u niet kunt genieten van uw vakantie vanwege dalende koersen. Er zijn gelukkig wel manieren om (het actieve gedeelte) van de portefeuille te beschermen met stoploss orders.


Portefeuillebescherming met stoploss order 

Met de beleggingsapp van Binck kunt u natuurlijk ook tijdens uw vakantie uw portefeuille in de gaten houden. Maar ook als u even niet met beleggen bezig wilt zijn tijdens de vakantie kunt u zonder zorgen uw beleggingsportefeuille achterlaten. Bescherm uw portefeuille met een stoploss order of een geavanceerde order. Beleggerstrainer Peter Siks legt het u uit in tip 3 uit het webinar  'Ontspannen op vakantie'.


Dit webinar is weliswaar al enige tijd geleden opgenomen, de boodschap geldt nog steeds!


Hoe werkt een stoploss order?

Bij deze order is er stoploss koers. Dit betekent dat als het aandeel op of onder die prijs handelt, er een verkooporder wordt ‘ingeschoten’.  Dit kan een bestens order zijn of een limietorder.


Een voorbeeld:

Aandeel ABC handelt op € 10. Het aandeel wordt gekocht en direct wordt er een stoploss order ingelegd op € 9. Als het aandeel nu (onverhoopt) zou gaan dalen, komt de stoploss in werking als het aandeel op € 9 (of lager) handelt. Het aandeel wordt dan verkocht.

 

Hoe werkt een trailing stoploss order?

Dit is ook een stoploss order. Alleen deze volgt (to trail) de laatste koerskoers met een bepaalde afstand. Dit betekent dat als de koers van de onderliggende waarde stijgt, de stoploss automatisch mee omhoog gaat.


Een voorbeeld:

Aandeel ABC handelt op € 10. Het aandeel wordt gekocht en direct wordt er een trailing stoploss order ingelegd op € 9. Dit is dus € 1 lager dan de laatst gedane koers. Het aandeel stijgt gestaag naar de € 12,50 en de trailing stop loopt automatisch mee naar € 11,50. Mocht de koers dan gaan dalen, dan blijft de trailing stop op € 11,50 liggen. Pas als de koers weer boven de € 12,50 uitkomt zal de trailing stop ook weer hoger komen te liggen.


Bepalen van de stoploss

De eerste indicatie is de grafiek die (mogelijk) aangeeft op welke niveaus steun en weerstand ligt. Leg de stop iets onder het steunniveau als het gaat om een long positie. Leg de stoploss iets boven het weerstandsniveau als het gaat om een shortpositie.

Naast deze aanpak uit de technische analyse, is er nog een andere manier om de stops te bepalen. De simpelste manier is de regel: een euro scheef, positie sluiten. Maar ja, een euro in Aegon is van een hele andere orde van grootte dan een euro in ASML.

In het verlengde hiervan kunt u met percentages werken. De regel zou dan kunnen zijn: bij een beweging van 10% in de verkeerde richting, moet de positie worden gesloten. Maar ook hier geldt dat het ene aandeel heel eenvoudig met procenten per dag kan bewegen terwijl het andere aandeel nauwelijks van zijn plek komt. Kortom, procenten is beter dan een absoluut bedrag, maar het is nog beter om rekening te houden met de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Dan vormt de volatility de basis voor het bepalen van de stop. U zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar het percentage van de 30-daags historische volatility en daar een percentage van gebruiken om de stop te bepalen. Een voorbeeld kan dit verduidelijken.


Voorbeeld:

Op dit moment is de (30-daags) historische volatility van ABC 60% en die van XYZ 17%. De regel zou dan kunnen zijn: de 30-daags volatility op jaarbasis wordt gedeeld door vier en dat is het stoploss niveau. In het geval van ABC zou de stop dus 15% lager liggen dan de huidige koers. In het geval van XYZ zou het 4% zijn. Procentueel verschillende stoploss niveaus, vanuit een risicomanagement/statistisch perspectief zijn ze gelijk.


Kortom

Met een stop loss order kunt u dus uw positie tegen een (verdere) koersdaling beschermen, of zelfs profiteren van een koersuitbraak.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?