• Tips & Tricks

De voordelen van periodiek beleggen

Door te beleggen via Binck Fundcoach kies je zelf de beleggingsfondsen en ETF’s waarin je je geld wilt investeren. Maar wist je dat het ook heel handig kan zijn om periodiek te beleggen, door maandelijks een vast bedrag te investeren?

Vooral wanneer je iedere maand een bedrag over heeft en dit geld behoedzaam wilt investeren is periodiek beleggen een slimme optie. We zetten de voordelen van periodiek beleggen graag op een rij:

Gespreid instappen

Door op vaste momenten een bedrag te investeren koop je voor een vast bedrag het gewenste beleggingsfonds of ETF. Als de koers relatief laag is koop je relatief veel stukken en als de koers hoog is koop je relatief weinig stukken. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor over een langere termijn een mooie gemiddelde prijs voor je stukken betaalt (het zogenaamde dollar-cost-averaging).

Je hoeft beursorders niet meer te timen

Door periodiek te beleggen hoef je ook niet langer iedere dag of week naar de markten te kijken om een geschikt investeringsmoment te kiezen. Het enige dat nog nodig is: Het prikken van een vast moment/datum en een vast bedrag om stukken aan te schaffen.

Persoonlijk investeringsmoment

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat je dit op een door jou te bepalen gunstig moment kunt doen. Bijvoorbeeld aan het begin van iedere maand of – na een vaste overboeking via je bank - enkele dagen nadat je maandelijks je salaris binnenkrijgt.

Gunstig voor langetermijnbelegger

Periodiek beleggen is bij uitstek geschikt voor langetermijnbeleggers, die zo stap voor stap een positie willen opbouwen. Omdat je voor een langere termijn investeert, ben je minder afhankelijk van beursschommelingen en kan een langere beleggingshorizon op termijn in je voordeel werken.

Meerdere periodieke orders

Uiteraard kunt je ook je periodieke orders gebruiken om je portefeuille en de opbouw daarvan op basis van eigen voorkeuren te spreiden. Bijvoorbeeld door maandelijks 200 euro in techfondsen te investeren, 100 euro in Azië en 200 euro in Nederland.

Je zit nergens aan vast

Een periodieke order invoeren betekent niet dat je hier voor langere tijd aan vast zit. Binnen Binck Fundcoach kun je deze order iedere maand eenvoudig aanpassen, bijvoorbeeld door het in te leggen bedrag te verhogen of te verlagen en/of de vaste datum aan te passen. Ook kunt je een periodieke order ieder moment weer stopzetten.

Periodiek beleggen voor kind of kleinkind

Periodiek beleggen kan niet alleen voor jezelf handig zijn maar ook om bijvoorbeeld een portefeuille op te bouwen voor je kind of kleinkind. Zij kunnen dit zelf doen, maar je kunt ook zelf geld dat je zelf maandelijks overmaakt periodiek beleggen. Ook kun je daarbij handig gebruik maken van de gunstige fiscale schenkingsregels (voor kinderen maximaal 446 euro per maand en voor kleinkinderen maximaal 178 euro per maand). Echter moet wel opgemerkt worden dat deze bedragen aan verandering onderhevig zijn.

Geen transactiekosten voor kooporders.

Periodiek beleggen is bovendien voordelig. Terwijl je bij een individuele order voor beleggingsfondsen of ETF’s respectievelijk minimaal acht of zes euro transactiekosten betaalt is dit bij een periodieke order – bij een minimale inleg van 20 euro per maand - gratis.   Voor een volledige overzicht van de kosten inclusief voorbeeldberekening kunt u hier kijken.

Wil je ook periodiek beleggen?

Starten met periodiek beleggen is heel eenvoudig. Wanneer je in Fundcoach een order plaatst klik je simpelweg op ‘periodiek’ in plaats van ‘eenmalig’, waarna je tegelijk kunt aangeven op welk moment in de maand en voor welk bedrag je maandelijks periodiek wilt beleggen.

Periodiek beleggen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?