• Duurzaam beleggen

10 populaire duurzame fondsen onder Binck-beleggers

Keuzes voor verantwoord spreiden

Groen, groener, groenst:  bij sommige bedrijven kun je zo zien dat ze duurzaam bezig zijn, maar bij veel anderen is dit veel minder goed zichtbaar. Maar welke aandelen moet ik dan kiezen als ik mijn geld graag maatschappelijk verantwoord investeer?

Het is een keuze die u in principe niet zelf hoeft te maken, want net als bij het beleggen in een bepaalde sector kunt u ook bij uw duurzame investeringen kiezen voor een beleggingsfonds of ETF.

De laatste jaren zijn er steeds meer fondsen die beleggen volgens de zogenaamde ESG-criteria. Via het platform van BinckBank kunt u inmiddels in vele tientallen van deze fondsen beleggen. En naast dat deze fondsen iets goed doen voor het klimaat, kunt u hiermee ook bovendien profiteren van een belastingvoordeel.

Steeds meer Binck-beleggers kiezen bewust voor investeringen in duurzame bedrijven en beleggingsfondsen. Een groot deel stort hier zelfs maandelijks geld op.  Uiteraard is het aan u om uit te zoeken welk van deze fondsen het beste bij u past. Maar om u al iets op weg te helpen hebben we hieronder alvast de tien populairste duurzame fondsen en duurzame ETF’s (op basis van belegd vermogen) waarin onze klanten op dit moment beleggen op een rijtje gezet.


Triodos Groenfonds (Fonds)

Triodos Groenfonds verstrekt leningen aan projecten die in het belang zijn van natuur, milieu en bos en die van overheidswege zijn aangewezen als Groenproject. Beleggingen worden hoofdzakelijk gedaan in de vorm van leningen op basis van hypothecaire zekerheid of bankgarantie, en/of op basis van verpanding van vorderingen en opbrengsten uit contracten.

 • Top-3 posities in portefeuille: Het fonds belegt in 300 projecten die aansluiten bij het fondsbeleid
 • Morningstar Sustainability Rating: n.v.t.
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier

VanEck Sustainable World Equal Weight (ETF)

VanEck Vectors™ Sustainable World Equal Weight UCITS ETF is een exchange traded fund (ETF) dat tot doel heeft het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de Solactive Sustainable World Equity Index. De referentie-index meet de prestaties van aandelenmarkten in ontwikkelde landen uit de hele wereld.

 • Top-3 posities in portefeuille: Tesla, Shopify, Xiaomi
 • Morningstar Sustainability Rating: 4
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier

iShares Global Clean Energy  (ETF)

iShares Global Clean Energy UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) dat tot doel heeft de performance van de S&P Global Clean Energy Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. De S&P Global Clean Energy Index biedt exposure naar de 30 grootste en meest liquide beursgenoteerde ondernemingen ter wereld in de sector “clean energy”.

 • Top-3 posities in portefeuille: Plug Power, Meridian Energy, Enphase Energy
 • Morningstar Sustainability Rating: 5
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier

ASN Duurzaam Aandelenfonds (Fonds)

Het doel van het ASN Duurzaam Aandelenfonds is duurzame vooruitgang te stimuleren door te beleggen in financiële instrumenten die zijn uitgegeven door ondernemingen die voldoen aan de ASN Duurzaamheidscriteria. Het beleggingsbeleid is gericht op vermogensgroei op lange termijn.

 • Top-3 posities in portefeuille: Taiwan Semiconductor, ASML, Salesforce
 • Morningstar Sustainability Rating: 5
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

ASN Milieu & Waterfonds (Fonds)

Het doel van het ASN Milieu & Waterfonds is duurzame vooruitgang te stimuleren door te beleggen in financiële instrumenten die worden uitgegeven door ondernemingen en organisaties die actief zijn in de ontwikkeling van milieutechnologie. Het beleggingsbeleid is gericht op vermogensgroei op lange termijn.

 • Top-3 posities in portefeuille: George Fischer, Autodesk, Advanced Drainage Systems
 • Morningstar Sustainability Rating: 5
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

Actiam DIA Wereld (Fonds)

Het fonds belegt via passief beheerde beleggingsinstellingen in aandelen van wereldwijd gespreide beursgenoteerde ondernemingen. Het doel is om het rendement van de benchmark, de MSCI World Index Net EUR te evenaren. Er wordt uitsluitend belegd in aandelen die voldoen aan ESG-criteria zoals die door Actiam zijn geformuleerd.

 • Top-3 posities in portefeuille: Apple, Microsoft, Amazon
 • Morningstar Sustainability Rating: 3
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

NN Health & Well-being (Fonds)

Dit fonds belegt ten minste tweederde van het fondsvermogen in een gediversifieerde portefeuille van aandelen en/of andere verhandelbare effecten uitgegeven door ondernemingen die geassocieerd zijn met merknamen van prestige- en luxeproducten die een stevige internationale marktpositie innemen.

 • Top-3 posities in portefeuille: Thermo Fisher, Visa, Mastercard
 • Morningstar Sustainability Rating: 5
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

UBS MSCI World Socially Responsible (ETF)

Het UBS-ETF MSCI World Socially Responsible-subfonds volgt de MSCI World Socially Responsible-index. Dit wordt gerealiseerd door directe beleggingen, door het gebruik van derivaten of door een combinatie van beide technieken.

 • Top-3 posities in portefeuille: Microsoft, Tesla, Procter & Gamble
 • Morningstar Sustainability Rating: 5
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

ASN Groenprojectenfonds (Fonds)

Het ASN Groenprojectenfonds belegt minstens 70% van het fondsvermogen in aangewezen groenprojecten zoals bedoeld in de Regeling groenprojecten 2016 en de Regeling groenprojecten buitenland 2002. Het fonds financiert projecten in onder andere duurzaam bouwen, duurzame energie en decentrale energievoorziening

 • Morningstar Sustainability-rating: nvt
 • Top-3 posities in portefeuille: o.a. Windpark Krammer, Gcv Zonne-Energie Holding en Zonnepark Pv3
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

 

NN Global Sustainable Equity  (Fonds)

Het compartiment belegt tenminste tweederde in een gediversifieerde portefeuille van aandelen en/of andere effecten van ondernemingen die een beleid van duurzame ontwikkeling voeren en die respect voor sociale principes en milieuprincipes combineren met sterke financiële resultaten.

 • Top-3 posities in portefeuille: Microsoft, Amazon, United Health
 • Morningstar Sustainability Rating: 4
 • Meer informatie over dit fonds vindt u hier.

Automatisch duurzaam beleggen

Bovenstaande fondsen moeten niet worden gezien als een beleggingsaanbeveling, maar vormen een opsomming van de momenteel populairste duurzame fondsen onder BinckBank-beleggers. Mocht u overwegen in een van deze fondsen te investeren dan raden wij u aan u eerst verder te verdiepen in het fonds en haar beleggingsstrategie.

Overigens kunt u bij BinckBank ook, indien u een fonds op het oog hebt, kiezen voor periodiek beleggen. Daarbij stelt u eenmalig via ons platform in op welke dag van de maand een bepaalt bedrag in een fonds wordt belegd. Dit bedrag wordt dan maandelijks automatisch in het fonds geïnvesteerd. Zo heeft u er geen omkijken naar en bouwt u stap voor stap extra vermogen op in het fonds.


Meer over beleggen in duurzaamheid

Wilt u zich verder verdiepen in duurzaam beleggen? Dat kan. In onze special van maart duiken we namelijk diep in het beleggen in deze sector. En ook wijzen we u graag op het webinar van 7 april over sectorbeleggen en hoe u met een deel van uw portefeuille kunt beleggen in elektrische automakers en producenten van een nieuwe generatie batterijen die daarvoor nodig is.


Bekijk de hele special hier

 

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?