• Lijstjes

10x beleggen in wind, water en zon

10 populaire aandelen in de alternatieve energiesector

Het klimaat, de energietransitie en duurzaam beleggen. Ook in de financiële wereld is de zorg voor onze aarde inmiddels een van de belangrijkste thema’s geworden. De recente waarschuwende rapporten van de Verenigde Naties hebben dat gevoel afgelopen maand alleen maar verder versterkt.

De politiek zoekt naar antwoorden, maar ook het bedrijfsleven staat voor grote uitdagingen. Klassieke fossiele giganten als Shell en BP staan onder druk, maar proberen tegelijk in snel tempo te transformeren tot nieuwe moderne energiebedrijven.

Tegelijk groeien – begrijpelijk - de bedrijven die zich vanaf de start gespecialiseerd hebben in alternatieve energie hard. Ook Nederlandse particuliere beleggers investeren steeds vaker in bedrijven die zich volledig richten op zonne-energie, wind- en waterkracht.


Oud en nieuw

Beleggen in de nieuwe energiesector lijkt aantrekkelijker, maar tegelijk blijven veel beleggers de bekende namen uit het verleden trouw. Dat de oude giganten financieel veelal kerngezond zijn en voor mooie dividendrendementen staan helpt daarbij uiteraard mee.

Maar of het ook zo blijft en ze er stuk  voor stuk in slagen succesvol te transformeren zal de toekomst moeten uitwijzen. 

Een groeiende groep beleggers zet in ieder geval nu al in op energieconcerns die geen last hebben van fossiele ballast uit het verleden. Naast bedrijven die inspringen op de veranderingen - zoals elektrische automerken en producenten van batterijen en laadpalen – spreken ook investeringen in de schone alternatieve energiebronnen water, wind en zon investeerders aan.


Top-10 alternatieve energie

Een goede reden dus om een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in windenergie, waterkracht en solar eens op een rij te zetten.

Kijkend naar bedrijven die volledig of hoofdzakelijk actief zijn in deze tak van energie, vindt u in alfabetische volgorde de tien momenteel populairste beleggingen (gebaseerd op het belegd vermogen van onze Nederlandse beleggende klanten).

 • Boralex

  Het Canadese Boralex is gespecialiseerd in de bouw van centrales en andere grondfaciliteiten om de winning van wind-, water- en zonne-energie te organiseren. Het bedrijf wil zich de komende jaren ook verder ontwikkelen als specialist van energie-opslag en staat genoteerd op de beurs van Toronto.

 • Brookfield Renewable

  Dit bedrijf bezit en exploiteert meer dan duizend hydro-installaties, windparken en zonnevelden en kan op meer dan een eeuw aan ervaring met energie en stroom bogen. Hoewel het hoofdkantoor in Canada staat worden de aandelen verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE)

 • Enphase

  Enphase ontwikkelt slimmer tools voor huishoudens waarmee ze thuis kunnen profiteren van zonne-energie door dit direct aan het stroomnet te koppelen. Ook is het mogelijk de energie op te slaan voor later gebruik of om te exporteren. Het bedrijf is genoteerd op Nasdaq.

 • First Solar

  Deze innovatieve zonnecollectorfabrikant gebruikt ultra dunne film voor haar zonnepanelen en slaagde er als eerste bedrijf in de fabrieksprijs van haar collectoren onder 1 dollar per watt te brengen. De aandelen van deze snelle tech-groeier staan genoteerd op Nasdaq.

 • Orsted

  Net als Vestas is ook Orsted een Deense windgigant, maar dan vooral op zee. Het bedrijf was oorspronkelijk actief in de olie- en gaswinning, maar heeft die activiteiten inmiddels afgestoten. Orsted speelt een belangrijke rol bij honderden windparken en heeft net als het hieronder genoemde Vestas een notering op de beurs van Kopenhagen.

 • Scatec

  Dit in alternatieve energie gespecialiseerde Noorse bedrijf werd in 2007 opgericht en is wereldwijd actief met fotovoltaïsche zonnepanelen. Behalve in Europa is het bedrijf ook zeer nadrukkelijk aanwezig in emerging markets. Het hoofdkantoor staat in Oslo, waar Scatec ook een beursnotering heeft.

 • Siemens Gamesa

  Dit Duits-Spaanse consortium maakt windturbines voor zowel de land- als zee. Hoewel nog altijd iets kleiner dan Vestas is het wel de producent van de ’s werelds grootste windmolen met een rotordiameter van liefst 222 meter. Het bedrijf noteert aan de beurs van Madrid.

 • SolarEdge Technologies

  Dit Israëlische bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het optimaal omzetten van zonne-energie in bruikbare energievormen voor huishoudens en bedrijfsleven. Wereldwijd staan inmiddels honderduizenden apparaten van het bedrijf en sinds 2015 heeft SolarEdge ook een notering op de Nasdaq in New York.

 • Sunrun

  Vanuit het zonnige Californië is deze specialist in zonnecollectoren en zonnebatterijen uitgebroeid tot een grote speler in de solarsector. Inmiddels is het bedrijf in de meeste staten van de Verenigde Staten actief voor huishoudens en bedrijven en is het al zeven jaar genoteerd op Nasdaq.

 • Vestas

  Hoewel de wortels van dit Deense bedrijf reeds uit het eind van de 19e eeuw dateren is het vooral in de afgelopen decennia uitgegroeid tot de veruit grootste windturbinefabrikant te wereld. Inmiddels heeft het op de beurs van Kopenhagen genoteerde bedrijf wereldwijd circa 70.000 windmolens geïnstalleerd.Energiemandje Saxo Bank

Zoals boven reeds aangegeven zijn er inmiddels ook heel wat andere sectoren en bedrijven die inspelen op de energietransitie.

De meeste van de hierboven omschreven water-, wind- en zonspecialisten komen ook voor in de Green Transformation Basket van Saxo Bank, maar dit mandje nieuwe duurzame fondsen omvat ook automerken als Tesla en NIO plus Nederlandse vernieuwers als Alfen en Avantium.


Liever een ETF?

Voor alle hierboven genoemde aandelen geldt dat geen sprake is van een beleggingsadvies om in deze bedrijven te investeren. Wel staan ze in de financiële wereld bekend als voorlopers of belangrijke spelers in de verschillende energiedossiers.

Mocht u toch overwegen in een of meer van deze aandelen te investeren dan is het belangrijk om u eerst goed in te lezen in het bewuste bedrijf. Meer informatie, koershistorie en financiële data zijn beschikbaar via ons platform, maar ook – en uitgebreider – op de websites van de bedrijven zelf.

Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk breder te investeren in de sector, zeker nu recent steeds meer ETF’s beschikbaar zijn die inspelen op het thema. Twee ETF’s die focussen op alternatieve energie en populair zijn bij Saxo Bank-beleggers zijn de iShares Global Clean Energy ETF (ISIN:  IE00B1XNHC34) en de Invesco Solar ETF (ISIN: US46138G7060).


Meer over de energiemarkt van morgen

Meer lezen over duurzame energie en de energiemarkt van morgen? Onlangs schreef collega Hans Oudshoorn over wereldwijd beleggen in schone energie en keek hij in dit artikel naar Beleggen in elektrische auto’s en de nieuwe generatie batterijen. Ook organiseert de Binck Academy op 30 augustus een webinar over De energiemarkt van morgen, waarin Peter Siks met energiedeskundige Lucia van Geuns in gesprek gaat over de kansen die de energietransitie mogelijk biedt voor beleggers.

Aanmelden webinar: De Energiemarkt van Morgen 


Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?