• Lijstjes

11 keer beleggen in China

De populairste Chinese aandelen van 2020 tot nu toe

11 november is de dag. Niet alleen voor lampionnen in Nederland, maar ook de datum waarop de detailhandel en e-commerce in China hun jaarlijkse topomzet draaien. Aanleiding hiervoor is de steeds grotere viering op de 11e van de 11e van ‘Singles Day’, inmiddels uitgegroeid tot de Chinese versie van ‘Black Friday’, die bovendien steeds internationaler wordt opgepakt.

Reden dus om deze week een extra lichtje te laten schijnen op een aantal snelgroeiende Chinese bedrijven, die ook bij een steeds grotere groep Nederlandse particuliere beleggers in hun portefeuille opduikt.


Beleggen in Chinese aandelen

Direct handelen op Chinese beurzen van Hongkong en Shanghai is via de platformen van BinckBank niet mogelijk, maar steeds meer grote Chinese bedrijven hebben een notering in New York. Zo zijn deze toch eenvoudig beschikbaar voor beleggers.

Veel van de namen doen misschien niet direct een belletje rinkelen, maar het betreft ook steeds vaker ondernemingen die actief zijn op de consumentenmarkt en waar veel Nederlanders direct of indirect wel al mee te maken hebben. Online shoppinggigant Alibaba is om die reden ongetwijfeld al redelijk bekend en is onder Nederlandse beleggers inmiddels zelfs populairder dan pakweg Aalberts, BAM of Fugro. Maar welke grote Chinese aandelen zijn er nog meer? 


Van Alibaba tot Pinduoduo

Hieronder een top-11 van de momenteel meest populaire Chinese aandelen onder BinckBank-beleggers (gemeten op basis van belegd vermogen in oktober 2020).

Uiteraard zegt de populariteit niets over het koerspotentieel van de bewuste aandelen. De genoemde fondsen moeten niet worden gezien worden als een koopadvies of aanbeveling voor deze bedrijven.

Mocht u toch in een van bovenstaande bedrijven willen beleggen via het platform van BinckBank, lees u dan goed in en informeer u over de achtergronden en opinies over het betreffende aandeel. Door op de naam van het fonds te klikken kunt u op ons platform nog meer informatie over het fonds krijgen.


 1. Alibaba

  Alibaba is niet alleen mega in China. Ook op de beurs van New York is de door Jack Ma opgerichte webwinkel met een beurswaarde van ruim 800 miljard dollar inmiddels een grote jongen. Dochterbedrijven als AliPay, Tmall en AliExpress zijn giganten op zichzelf. Ook is het bedrijf actief met prijsvergelijkers, en cloud- en betalingsdiensten.

 2. Nio

  Nio staat ook bekend als het Chinese Tesla. Ondanks dat het bedrijf uit Shanghai nog maar zes jaar geleden werd opgericht zijn beleggers er tuk op. Afgelopen maand werd door BinckBank-beleggers zelfs meer in Nio gehandeld dan in Tesla. Naast auto’s voor consumenten is het bedrijf ook actief in de Formule E, het elektrische Formule 1-circuit.

 3. Baidu

  De grote tech-revoluties die we in het westen zagen, zijn uiteraard ook allemaal in China zichtbaar. Zo ook Baidu - in feite het Chinese Google - met de grootste Chinese zoekmachine en daarmee een van de grootste websites ter wereld. Het bedrijf beheert ook videokanalen en de Chinese Wikipedia, genaamd Baidu Baike.

 4. JD

  JD moet niet verward worden met de sportschoenenketen, die we uit de Nederlandse winkelstraten kennen; het is naast Alibaba een tweede gigantische webwinkel, die vooral gespecialiseerd is in elektronica en computers. Ook robots en drones zijn belangrijk bij het distributieproces.

 5. Vipshop

  En nog maar een snel groeiend e-commerce bedrijf: Vipshop mikt nog nadrukkelijker dan Alibaba en JD op discount sales, maar biedt inmiddels ook goedkope verzekeringen en andere financiële producten aan. Alleen al in China telt het online onder de naam Vip.com opererende bedrijf ruim 300 miljoen klanten.

 6. iQiyi

  IQiyi is niet alleen een beursgenoteerde dochter van Baidu, maar ook het grootste online videokanaal van China. Zeg maar het Chinese YouTube. Met meer dan een half miljard kijkers in China is het bedrijf ook voor westerse partijen interessant. Zo wordt onder meer samengewerkt met Netflix, dat daardoor veel series ook in China kan uitbrengen.

 7. Tencent

  Tencent is niet alleen groot in China, maar ook een van de grootste internetbedrijven ter wereld en in Azië marktleider op het gebied van online spelletjes en social media, met WeChat als bekendste merk. Het in Amsterdam genoteerde investeringsbedrijf Prosus bezit een belang van ruim 30 procent in Tencent.

 8. Huya

  Dat de belangen in de Chinese internet- en techwereld af en toe nogal verweven zijn, blijkt ook uit het feit dat Tencent op haar beurt grootaandeelhouder in videodienst Huya is, Dit bedrijf, dat internationaal bekend is onder de naam Nimo TV, richt zich naast koken en sport vooral op online gaming.

 9. Netease

  Op nummer 9 Netease, een grote speler op het gebied van online gaming, die deze ook voor een groot deel zelf ontwikkelt en exploiteert. Behalve in China mikt het bedrijf ook op groei in de Verenigde Staten en wordt onder meer samengewerkt met het door de Warcraft-games bekende Blizzard Entertainment.

 10. Xpeng

  Xpeng is het kleinere, maar eveneens snelgroeiende Chinese broertje van Nio en net als haar concurrent sinds 2014 actief op de markt van elektrische auto’s. Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende elektrische auto en heeft in China ook een groot verhuurbedrijf van elektrische auto’s opgezet.

 11. Pinduoduo

  Het nog maar vijf jaar geleden opgerichte Pinduoduo is een van de snelst groeiende internetbedrijven van China en achter Alibaba inmiddels opgeklommen tot de op een na grootste marktplaats van het land. Pinduoduo is bekend vanwege haar vernieuwingsdrang, waaronder initiatieven als collectieve deals en directe aankoop vanaf de fabriek.


Chinese ETF’s en fondsen

Kiezen voor een belegging in China en tegelijk uw risico spreiden kan uiteraard ook door via een beleggingsfonds of ETF op een bredere wijze in het land te investeren. De laatste jaren is het aanbod van specifiek op China gerichte fondsen snel gegroeid. Hieronder kunt u de huidige top-5 van BinckBank-beleggers bekijken (eveneens op basis van belegd vermogen).

Onderstaande beleggingsfondsen beleggen stuk voor stuk in grotere Chinese aandelen, waaronder ook een groot aantal industriële en financiële aandelen die alleen in Shanghai en Hongkong genoteerd zijn. Ook heeft een aantal van deze fondsen posities in niet-Chinese bedrijven die wel een groot deel van hun omzet uit dit land halen.


De top-5:
 1. Robeco Chinese Equities (Beleggingsfonds)
 2. iShares China Large Cap (ETF)
 3. JPMorgan China (Beleggingsfonds)
 4. iShares MSCI China A-shares (ETF)
 5. Fidelity China Focus (Beleggingsfonds)


Meer informatie over het beleggingsbeleid en het risicoprofiel van bovenstaande fondsen kunt u op vinden door op de link te klikken.

Beleggen in bovenstaande fondsen kan via het zelf beleggen platform van BinckBank. Wilt u periodiek beleggen? Dan kunt u dit ook via Binck Fundcoach doen. U betaalt dan geen transactiekosten voor uw maandelijkse order.

Verder lezen? Eerder schreef ik ook dit artikel over beleggen in China. En een tijdje terug organiseerde de Binck Academy een webinar over hoe te beleggen in groeimarkten zoals China, maar ook India. U kunt dit webinar nu terugkijken.


Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?