• Analyse

Beurskater voor Juventus na zege Ajax

Ook pijnlijk verlies voor Italiaanse beleggers

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Topvoetbal en zeker de Champions League draaien al lang niet meer louter om sportieve successen, maar ook steeds meer om het grote geld.

Na Real Madrid trof Ajax met Juventus deze maand in twee duels opnieuw een sportieve én financiële grootheid, die bovendien net als de Amsterdammers genoteerd is op de effectenbeurs.

Op de beurs blijft Juve domineren, al zorgde de verrassende uitschakeling door Ajax de volgende dag voor een flinke kater bij Italiaanse beleggers. Liefst 20 procent verloor de koers van de club uit Turijn na de knock-out.

Juventus na Ajax het populairste voetbalaandeel

In Europa zijn enkele tientallen voetbalclubs ook genoteerd op de beurs. Het zal niet verbazen dat de aandelen Ajax, als enige beursgenoteerde Nederlandse club, het populairst zijn onder Nederlandse beleggers, maar opvallend is wel dat Juventus – zo blijkt uit een analyse van Binck-data – hier de tweede plek inneemt.

Hieronder de top 5 (o.b.v. aantal beleggende klanten):

  1. Ajax
  2. Juventus
  3. Lazio Roma
  4. Borussia Dortmund
  5. AS Roma

Bron: BinckBank, april 2019.

Opmerkelijk is ook dat de Britse beursgenoteerde club Manchester United de top 5 niet haalt, terwijl Britse teams het over het algemeen juist zo goed doen in de Champions League.

Juventus scoort beter

Wanneer wat meer naar beide aandelen en de waarde beide clubs wordt gekeken scoort Juventus duidelijk hoger dan Ajax.

Terwijl Ajax begin april goed was voor een beurswaarde van circa 310 miljoen euro, moest voor het Juventus 1,6 miljard worden betaald ofwel ruim vijf keer zo veel.

Ook worden van de Italianen per beursdag gemiddeld zo’n 16 miljoen stukken verhandeld. Dit tegenover een schamele 6 duizend Ajax-aandelen, wat echter niet verwonderlijk is omdat slechts een kleine 8 procent van de aandelen vrij verhandelaar is via de beurs. Bij Juventus is ook het grootste deel in vaste Italiaanse beleggershanden, maar is het free float-percentage wel drie keer groter

Rendement fors hoger

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Maar kort terugkijkend hadden beleggers het afgelopen jaar beter geld in de Italiaanse club kunnen steken dan in het team uit Amsterdam.

Terwijl het aandeel Ajax tot de duels met Juventus een kleine 60 procent in waarde steeg liep de koers van Juventus met liefst 160 procent op. De komst van superster Ronaldo naar de Italiaanse club heeft daarbij waarschijnlijk mede een rol gespeeld.

Maar winst Ajax wellicht een inkoppertje

Het leek er sterk op dat de meeste beleggers er ook op gokten dat Juventus ten koste van Ajax naar de halve finale zou gaan, want direct nadat beide clubs bij de loting aan elkaar gekoppeld werden steeg het aandeel Juventus zo’n 6 procent in waarde (en bleef Ajax gelijk).

Maar dat het in de praktijk iets anders liep weten we inmiddels. Juventus ging in eigen huis onderuit en de volgende dag gebeurde op de beurs in Milaan hetzelfde. Liefst 20 procent kelderde het aandeel direct na de opening. Bij beleggers in Ajax was op dat moment, met een koerssprong van 10 procent, een brede grijns te zien.

Ook na de verrassende 1-4 tegen Real Madrid en plaatsing voor de volgende ronde ging het aandeel van de Amsterdammers de dag nadien met zo’n 10 procent omhoog.

Voetbalbelegging scoorde sowieso goed

Wie niet op de uitslag kan of durft te anticiperen kan overigens ook besluiten in een bredere voetbalindex te beleggen. De zogenaamde STOXX Europe Football behaalde over de afgelopen 52 weken een rendement van bijna 11 procent. Naast Juventus en Ajax belegt deze index ook in aandelen van onder meer het de Schotse club Celtic, de Turkse club Galatasaray en de Portugese club Benfica.

Dat was in ieder geval duidelijk meer dan de STOXX 600, bestaande uit 600 vooraanstaande Europese aandelen van ABN Amro tot Zalando, die over het afgelopen jaar een groei van iets meer dan 3 procent realiseerde.

Of dit ook het komend jaar het geval zal zijn is uiteraard de vraag. Want net als op het veld geldt ook voor veel dingen op de beurs: de bal is rond…

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?