No categories have been created yet.
Ronald Veerman , 09 februari, 2021
Bij beleggen in tech denken veel beleggers in eerste instantie aan beroemde Amerikaanse namen als Apple en Facebook. Of aan hippe markten als de Nasdaq en snel groeiende Chinese giganten als Alibaba.
Toch groeit ook dichter bij huis de techsector hard en verandert het landschap snel. Zo ook in Nederland en de rest van de Europa. Behalve dat startups uit de grondschieten en snel groeien, heeft in de afgelopen jaren ook een aantal van hen de stap naar de beurs gemaakt.
In dit artikel werpen wij het licht op het tech-gehalte van het Damrak en kijken we ook in de rest van Europa naar een aantal snelle groeiers en een aantal bij veel beleggers nog onbekende namen.
Een tech-index a la de Nasdaq kan en mag je de AEX nog niet noemen. Maar dat de samenstelling van de Amsterdamse beursgraadmeter snel verandert is wel degelijk een feit. Zo is Royal Dutch Shell nog niet zo lang geleden afgelost door ASML als fonds met het grootste gewicht in de AEX en lijkt tech ondertussen de belangrijkste sector op het Damrak geworden.
Natuurlijk kun je daarbij twisten of Adyen nu finance of technologie is. Hetzelfde geldt voor Takeaway: is het food of tech? Maar feit is dat wanneer je deze snelle internetgroeiers en een concern als Prosus meetelt, de AEX inmiddels voor meer dan 30 procent uit tech bestaat. Ter vergelijking: dat percentage behaalden Unilever en Royal Dutch Shell tien jaar geleden nog samen.
De Amsterdamse beurs verschiet daarmee in feite opnieuw van kleur, want begin van de eeuw waren het bedrijven als UPC en KPNQwest die de index ook een hoog tech-gehalte gaven. De dot.com-crisis maakte hier echter resoluut een einde aan, waarna de AEX in korte tijd tot een heuse financiële index transformeerde, waar banken- en verzekeraars als Fortis, ING en ABN Amro op een bepaald moment zelfs de helft van de weging van de AEX uitmaakten. Wat ook direct de enorme val van de AEX tijdens de financiële crisis verklaart, toen de koersen van de financials verschrompelden.
Dat er sindsdien echt iets veranderd is, blijkt niet alleen aan de eerste plek van ASML, maar ook uit het feit dat ABN Amro in december 2020 nog maar net de index haalde. En dus is het niet uitgesloten dat een volgend tech-fonds – bijvoorbeeld Besi – de bank binnenkort naar de AMX terug verwijst.
Hieronder de samenstelling en weging van de AEX-index per december 2020.
Bron: Euronext
En dus niet is uitgesloten dat een volgend techfonds – bijvoorbeeld Besi of het snel steeds meer tech wordende Signify – de bank binnenkort naar de AMX terug verwijst. En ook elders op het Damrak groeit de market cap en beursomzet van bedrijven als Alfen, AMG en Flow Traders.
Ook het ‘oude’ continent Europa zingt in de tech-revolutie een deuntje mee. Niet alleen via de Zweedse muziekreus Spotify, maar ook elders op het continent schieten nieuwe unicorns en tech-reuzen uit de grond. Hieronder vijf beursgenoteerde Europese tech-bedrijven die momenteel populair zijn bij BinckBank-beleggers (op basis van belegd vermogen en transacties over 2020)
De hierboven en in dit artikel genoemde bedrijven en aandelen moeten niet worden gezien als beleggingsaanbeveling, maar als illustratie van de huidige Nederlandse en Europese techsector en fondsen die daarbij veel worden verhandeld door particuliere beleggers.
Mocht u toch in een van deze fondsen willen investeren dan raden wij u aan u vooraf goed in te lezen. Zeker in de techsector kunnen koersen soms hard stijgen, maar kunnen bedrijven die de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken ook voor een flinke tegenslag zorgen.
Het recente debacle rond het Duitse Wirecard is daarvan een voorbeeld en het blijft ook belangrijk om te beseffen dat u uw tech-beleggingen uiteraard ook kunt spreiden door in meerdere bedrijven of in tech-gerelateerde fondsen of ETF’s te beleggen. Lees daar bijvoorbeeld meer over in dit artikel of bekijk de Tech-special van deze maand. Ook organiseert de Binck Academy op 8 maart een webinar over beleggen in tech-aandelen met gastspreker Marc Langeveld. Marc is al meer dan 30 jaar belegger en gespecialiseerd in technologie. U kunt zich nu alvast aanmelden voor het webinar via onderstaande knop.
Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.
Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.
Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen. Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?