• Blik op de beurs

Ajax maakt promotie

Maar Ajax speelt toch al op het hoogste niveau in de Eredivisie? Dat klopt, maar de hoofdstedelijke hoofdmacht is op Beursplein 5 gepromoveerd naar de AScX. Dat is de beursgraadmeter voor kleinere fondsen, onder beleggers beter bekend als de Amsterdam Small Cap Index. Sinds 23 september wordt het aandeel Ajax dus niet meer op de ‘lokale markt’ verhandeld, maar – om in voetbaltermen te blijven – via de ‘Tweede divisie’.

Ook Neways Electronics maakt een sprong

Elk kwartaal voert beursmaatschappij Euronext een herweging uit van de beursgraadmeters en niet alleen Ajax is gepromoveerd. Ook Neways Electronics, toeleverancier van elektronische componenten en besturingssystemen heeft de sprong gemaakt. Op de AScX kwamen twee plekken vrij na het vertrek uit de index van Wessanen – verkoper van Zonnatura-producten – en online beleggingsbank BinckBank. In beide gevallen als gevolg van een overname.

Ajax en Neways Electronics kwamen op basis van berekeningen van Euronext, waarin de beurswaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel worden meegenomen, als ‘spitzenkandidaten’ van de lokale markt uit de bus om de twee op te volgen.

Nederlandse beursgraadmeters onder de loep

Euronext hanteert verschillende beursindices in Nederland. In de Amsterdam Exchange Index (AEX) zitten de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven van Nederland. Deze klasse kunt u vergelijken met de Eredivisie. De Amsterdam Midkap Index (AMX) bestaat uit de nummers 26-50 en kunt u vergelijken met de Eerste divisie, de kweekvijver met talenten die het wellicht tot de AEX schoppen. De nummers 51-75 vindt u in de Amsterdam Small Cap Index (AScX). Garanties bestaan niet, maar deze index wordt ook wel gezien als het opstapje naar de AMX.

Op de lokale markt staan nog eens zo’n 50 aandelen genoteerd. Van aardewerkproducent Porceleyne Fles tot matrassenverkoper Beter Bed en beursnieuweling Prosus, het van Naspers afgesplitste mediaconglomeraat. Voor de aandelen van de lokale markt bestaat geen eigen index. Wel kan een aandeel dus promoveren vanuit deze poule.

De gevolgen van een promotie

Over het algemeen geldt dat een promotie voor een bedrijf positief uitpakt. De zichtbaarheid wordt groter en het belegd vermogen in de onderneming neemt doorgaans toe. Ook kan de aandelenkoers een impuls krijgen. Hoe dat zit?

Er zijn tegenwoordig tal van Exchange Traded Funds (ETF’s), ofwel indexvolgers afgeleid van beursgraadmeters. De makers van deze beleggingsproducten zijn in veel gevallen verplicht de onderliggende aandelen te kopen. En dat betekent een toestroom van vers kapitaal. Met als gevolg een verhoogde kans op een koersstijging. Andersom is ook waar. Verdwijnt een bedrijf uit een index (degradatie) dan kan dat tot koersdruk leiden.

Overigens kunt u via BinckBank in twee ETF’s beleggen die de AEX volgen, ook is er een indexvolger op de AMX. Helaas is de AScX niet te volgen als passieve belegger. Dat heeft vooral te maken met de verhandelbaarheid van deze aandelen. Het is namelijk niet altijd mogelijk deze kleinere spelers snel, in grotere aantallen en tegen een acceptabele prijs te (ver-)kopen.

Terug naar Ajax. Dat was het vorige voetbalseizoen een van de meest succesvolle bedrijven op de beurs. Tussen september vorig jaar en juni dit jaar steeg de koers van de aandelen met ruim 30 procent. De voetbalclub was succesvol in de Champions League, waardoor ze in Amsterdam tientallen miljoenen bij konden schrijven. Ook dit seizoen speelt Ajax nog mee om de grote prijzen. Goed voor de zichtbaarheid en het Nederlands voetbal. Wie weet promoveert de club op termijn nog eens naar de AMX. Tot die tijd hopelijk eerst maar eens sportief genieten.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?