• Onderzoek

Al beleggend uw vermogensrendementsheffing verlagen?

Investeer in uw kinderen, uw pensioen of het milieu

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Hoeveel vermogensrendementsheffing moet u dit jaar betalen? En viel dit mee of tegen?

Voor steeds meer Nederlanders wordt de belastingaangifte al gemakkelijker. Met name door alle vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens. Maar toch is het vooral voor huishoudens met een behoorlijk vermogen vaak even schrikken hoeveel belasting (vermogensrendementsheffing) in Box 3 betaald moet worden. Zeker bij deze lage rentestand.

Kunt u ervoor zorgen dat de vermogensrendementsheffing die u moet betalen naar beneden kan?

Dat kan zeker. Extra geld uitgeven is de eenvoudigste optie en verkleint mogelijk direct de vermogensrendementsheffing die u moet betalen. Al is dat wellicht niet helemaal waar u naar zoekt. Er zijn echter ook manieren om de vermogensrendementsheffing te verlagen zonder dat u of uw familie daar zelf armer van hoeft te worden.

Dat kan bijvoorbeeld door het aflossen van schulden of te investeren in de waarde van uw eigen huis, welke buiten Box 3 valt. Maar het kan ook door slim te beleggen. Hieronder vindt u drie mogelijkheden om uw vermogensrendementsheffing mogelijkerwijs al beleggend te verlagen. Plus een drietal handige diensten van BinckBank waarmee u dit eenvoudig kunt regelen.

Wel wil ik u er op wijzen dat je persoonlijke situatie invloed kan hebben op je belastingvoordeel, en dat de situatie in de toekomst kan veranderen. Kijk daarom ook op de website van de Belastingdienst en vraag advies van een belastingadviseur. Ook wil ik meegeven dat wij bij BinckBank geen belastingadvies geven, enkel tips om mogelijk belasting te besparen.

Pensioenbeleggen

Veel Nederlanders bouwen jaarlijks pensioen voor later op. Toch benut lang niet iedereen de (gunstige) fiscale regels die hier voor gelden. Niet alleen werknemers in loondienst. Ook zelfstandigen en Nederlanders die nog maar kort met pensioen zijn beschikken mogelijk over 'fiscale ruimte' om extra pensioen opzij te zetten.

Geld dat op deze wijze opzij wordt gezet is in het betreffende jaar aftrekbaar in Box 1. Ook in de jaren daarna is er een voordeel omdat dit opgebouwde vermogen niet belast is met vermogensrendementsheffing. Pas wanneer de extra pensioenpot tot uitkering komt moet in Box 1 belasting worden betaald.

Of en hoeveel ruimte u hebt om fiscaal gunstig extra pensioen te sparen hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt uw zogenaamde jaarruimte of reserveringsruimte (over de laatste zeven jaar) echter uitrekenen via de rekentools van de Belastingdienst.

De bedragen die u zo jaarlijks berekent kunt u vervolgens bij BinckBank beleggen via Binck Pensioen.

Groen beleggen

Bij veel spaarders en beleggers is niet of nauwelijks bekend dat de Belastingdienst al geruime tijd een gunstige regeling aanbiedt voor groene beleggingen. Deze, door de fiscus erkende fondsen, investeren in projecten die gunstig zijn voor het milieu.

Daarbij is sprake van twee belastingvoordelen. Erkende groene beleggingen zijn tot een maximum van € 58.539 (voor fiscale partners is dit € 117.080) vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Maar daarnaast zijn deze groene beleggingen tot hetzelfde maximum van € 58.539 (en voor fiscale partners eveneens € 117.080) ook goed voor een heffingskorting van 0,7 procent van uw groene beleggingen op de door u te betalen inkomstenbelasting.

Afhankelijk van uw persoonlijke fiscale situatie en vermogen kan dit tot een fors jaarlijks belastingvoordeel oplopen.

Er zijn op dit moment twee beleggingsfondsen die hieronder vallen: Het Triodos Groenfonds en het ASN Groenprojectenfonds. U belegt eenvoudig in deze fondsen via Binck Fundcoach.

Beleggen voor (klein)kinderen

Indien u uw vermogen op termijn wilt overdragen aan uw kinderen of kleinkinderen dan kunt u daar nu al mee beginnen. Daarmee kunt u niet alleen in Box 3 belasting besparen. Dit scheelt mogelijk ook later bij successierechten.

De Belastingdienst stelt elk jaar de grenzen vast van de bedragen die u maximaal jaarlijks mag schenken. Voor kinderen is dit in 2019 € 5.428 en voor kleinkinderen € 2.173 per jaar.

U kunt schenken op papier via een notariële akte. U kunt ook een spaar- of beleggingsrekening openen voor uw kind of kleinkind. Let daarbij wel op dat het vermogen van (klein)kinderen onder 18 jaar tot die leeftijd nog wordt meegeteld bij hun ouder(s).

Een mooie manier is een beleggingsrekening voor uw (klein)kinderen waarop u maandelijks stort en het geld automatisch volgens uw voorkeuren wordt belegd. Dat kan eenvoudig met een (klein)kindrekening bij Binck Forward. Dit kan al vanaf € 10 per maand.

Voordeel vanaf 1 januari 2020

Besef wel dat het fiscale voordeel van uw lagere vermogen in Box 3 niet direct beschikbaar is. De Belastingdienst peilt elk jaar op 1 januari de hoogte van uw Box 3-vermogen (bezittingen minus schulden). Dit is inclusief eventuele groene beleggingen. Indien u dit jaar besluit om een van de drie bovengenoemde opties toe te passen dan gaat u dus pas vanaf het fiscale jaar 2020 van het mogelijke belastingvoordeel profiteren.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

BinckBank verstrekt geen belastingadvies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?