• Aandelenstrategieën

America first, ook voor u?

Zo koopt u uw eerste Amerikaanse aandeel

Jerome Powell zei het recent in een voordracht: “Never bet against the American economy”. Hij doelde hiermee op het feit dat de Amerikaanse economie veerkrachtig is en ook het coronavirus te boven zal komen.

Als u die mening deelt, kan het goed zijn dat u overweegt om ook in Amerika te gaan beleggen. Maar hoe koopt u uw eerste Amerikaanse aandeel? In dit artikel zet ik de belangrijkste stappen uiteen.

De Amerikaanse markt

De Amerikaanse markt is de grootste ter wereld. Kijkend naar de wereldwijde waarde van bedrijven – de marktkapitalisatie – dan is daarvan ongeveer 40% genoteerd in Amerika.

De marktkapitalisatie van de belangrijkste aandelenindex (de S&P500) is bijna $ 25.000 miljard. De technologiebeurs Nasdaq heeft een waarde van 14.000 miljard. En voor het perspectief: de marktkapitalisatie van de AEX-index is ‘slechts’ 690 miljard en dat van de Duitse DAX-index is het 960 miljard. Kortom, eigenlijk kun je als belegger niet om Amerika heen.

Aandeel kiezen

Wat gaat u dan kopen? Dit is uiteraard de hamvraag. De keus is enorm en hoe bepaalt u daarin de juiste keus? Hier zijn boekenkasten over vol geschreven en de lijst met titels groeit iedere week. Belangrijk is dat u zichzelf een aantal vragen stelt:

Wilt u beleggen in een individueel aandeel of liever een mandje aandelen in de vorm van een beleggingsfonds of ETF? En kiest u dan voor een specifieke sector? Of voor ‘de brede Amerikaanse markt’? U kunt uiteraard ook kiezen voor een individueel aandeel. Als u dat doet, doe dan uw huiswerk zoals u dat (hopelijk) ook doet voor uw aankopen op de Nederlandse markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hoe zijn de (fundamentele) cijfers van het bedrijf? Om er een paar te noemen: de koerswinstverhouding, de cashflow, de schulden en de omzet. En als u ook met een Technische Analyse-bril naar de markt kijkt, hoe staat het aandeel er technisch voor?

U kunt veel data vinden op de volgende websites over individuele Amerikaanse bedrijven:
Yahoo
Finviz (een stockscreener voor de Amerikaanse markt. Een artikel over stockscreeners vindt u hier)
Stockcharts

Let wel, dit is slechts een zeer kleine greep uit het overweldigend aanbod van websites die deze informatie verschaffen.

Welke aandelen zijn het populairst?

Hier populairste onder BinckBank klanten (op basis van belegd vermogen):

 1. Apple Inc
 2. Amazon.com Inc
 3. Microsoft Corp
 4. Tesla Inc
 5. Berkshire Hathaway Inc -B-
 6. Alibaba Group Holding Ltd-ADR-
 7. Alphabet Inc -A-
 8. Galapagos NV -ADR-
 9. Alphabet Inc -C-
 10. NVIDIA Corp
 11. Facebook Inc -A-
 12. uniQure NV
 13. Johnson & Johnson Inc
 14. Netflix Inc
 15. Booking Holdings Inc
 16. Kraft Heinz Company
 17. Oracle Corp
 18. Walt Disney Co
 19. Gilead Sciences Inc
 20. Intel Corp
 21. Cisco Systems Inc
 22. Unitedhealth Group Inc
 23. Barrick Gold Corp
 24. Shopify Inc

Populairste ETF’s


 1. Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF
 3. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF
 4. iShares S&P 500 UCITS ETF DIST
 5. iShares S&P 500 Information Tech Sec ETF


Kopen in dollars

Als u gaat beleggen op de Amerikaanse markt heeft u daar dollars voor nodig. Dit betekent dat u geld moet overboeken van uw eurorekening naar uw dollarrekening. Doe dit wel want anders komt u ‘rood’ te staan op uw dollarrekening terwijl u genoeg euro’s op de rekening heeft staan! Dit geldt trouwens alleen als u gebruik maakt van effectenkrediet. Als u dat niet geactiveerd heeft, kunt u geen kooporder plaatsen als u geen dollars heeft.

Valutarisico

Het feit dat u gaat beleggen in Amerika betekent dat u valutarisico gaat lopen. Bij valutaire tegenwind kan dit betekenen dat de Amerikaanse koersen weliswaar stijgen maar dat er geen winst in euro’s is.

Een voorbeeld:
De heer Jansen heeft € 100.000 op zijn beleggingsrekening staan. € 70.000 belegd in aandelen en € 30.000 cash. Hij heeft na intern beraad besloten om de aanwezige cash te gaan beleggen in de US bij een €/$ koers van 1,10. Die 30% beleggen in Amerika vindt de heer Jansen ook het maximum. De situatie wordt dan:

Beleggingen Europa                      € 70.000
Beleggingen US                              € 30.000 (= $ 33.000)   +
Totaal                                               € 100.000

Een scenario van valutaire tegenwind
Als de koersen in de US 4% stijgen maar de EUR/USD stijgt naar 1,20, dan wordt er per saldo geen geld verdiend op het Amerikaanse gedeelte van de portefeuille. Rekent u even mee?

 • De aanwezige cashpositie van € 30.000 was bij een EUR/USD van 1,10 exact $ 33.000;
 • De koersen in de US stijgen met 4%;
 • De $ 33.000 wordt door deze stijging $ 34.320 waard;
 • Die $ 34.320 is echter in euro’s – die gestegen is 1,20 in waarde ten opzichte van de dollar - maar € 28.600 waard.


Dus in dit voorbeeld was de inschatting van de marktbeweging goed maar door de verzwakking van de Amerikaanse dollar is er per saldo toch een verlies gerealiseerd. Uiteraard kan het ook de andere kant op; er is dan sprake van valutaire meewind. Dit zou he geval geweest zijn als de EUR/USD niet was opgelopen maar juist gedaald. De belegging in Amerikaanse dollars wordt dan in euro’s meer waard.

Conclusie

Een belegger die over de grenzen kijkt kan bijna niet om de Amerikaanse markt heen. Het is de grootste, meest liquide aandelenmarkt ter wereld. Als u daar actief op wilt zijn, zorg dat u dollars op uw dollarrekening heeft staan. En hopen dat de EUR/USD-wisselkoers gaat zorgen voor valutaire meewind.

Veel succes met uw Amerikaanse beleggingen.


Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?