• Trading

Inspelen op de grootste aandelenindex ter wereld

Nu ook turbo's beschikbaar op de S&P 500

De marktkapitalisatie van alle beurzen over de hele wereld is ongeveer 70.000 miljard. De Amerikaanse markt is maar liefst 40% daarvan en daarmee de grootste aandelenmarkt ter wereld.

Daarbij is de Amerikaanse S&P de belangrijkste aandelenindex ter wereld. Deze S&P500-index is dé graadmeter van het Amerikaanse beursklimaat. Amerika is nog steeds de grootste economie ter wereld met een Bruto Nationaal Product van rond de 16.000 miljard dollar (NL: $ 775 miljard). In de index zitten 500 bedrijven en de huidige marktkapitalisatie van de S&P500 index is ongeveer 21.675 miljard dollar. Ter vergelijking: de marktkapitalisatie van de AEX-index is rond 615 miljard dollar, die van de NASDAQ 9.500 miljard dollar en de marktkapitalisatie van de Dow Jones index is 6.000 miljard dollar. Kortom, de S&P500 is de belangrijkste en grootste aandelenindex ter wereld.

Aantrekkelijke markt
De Amerikaanse markt is dus gezien de grootte een aantrekkelijke markt. Uiteraard kunt u de individuele aandelen kopen, bij Binck liggen er ruim 5.000 op het schap. Maar u kunt ook inspelen op verwachte aandelenbewegingen met derivaten (turbo’s of opties). Op dit moment heeft Binck op de belangrijkste aandelen in de Verenigde Staten turbo’s beschikbaar.  Binck is daarmee trouwens de enige partij die turbo’s op individuele Amerikaanse aandelen aanbiedt in Nederland. 

Wat hier sinds kort bijgekomen is, zijn de turbo’s op S&P500 index. Er waren al turbo’s beschikbaar op de Dow Jones index, maar er was bij veel beleggers behoefte om ook turbo’s te kunnen handelen op de belangrijkste en grootste aandelenindex ter wereld.

Valuta en ratio
Bij onderliggende waarden met een hoge koers wordt er een ratio toegepast om de turbo betaalbaar te houden. Bij de Binck turbo’s op de S&P500 is de ratio 100. Dit betekent dat als u 1 x de index zou willen kopen, u 100 turbo’s long nodig heeft. Verder is het belangrijk dat u zich realiseert dat u bij een belegging in een turbo op de S&P500 index niet alleen koersrisico loopt, maar ook valutarisico. De prijzen van alle Binck turbo’s worden namelijk weergegeven in euro’s, ook als de onderliggende waarde in een andere valuta noteert.

In de praktijk
 
De Binck turbo op de S&P500 stelt u in staat om te anticiperen op bewegingen van de Amerikaanse aandelenmarkt. Verwacht u een beweging omhoog, dan kiest u de turbo long. Verwacht u een beweging naar beneden, dan kiest u een turbo short. En voor hele offensieve trades is er de Binck turboXL waarbij het financieringsniveau en het stoplossniveau aan elkaar gelijk zijn. Dit resulteert in een (veel) hogere hefboom.

Stel dat u verwacht dat de enige weg voor de Amerikaanse markt omhoog is de komende maand. Dit ondanks de (wellicht te) hoge waarderingen, het onvoorspelbare karakter van president Trump en de wat aantrekkende Amerikaanse rente. Kortom, u wilt long gaan op de Amerikaanse markt. Dan zijn er 5 vragen te beantwoorden.

 1. Wat is het maximale verlies dat u bereid bent te nemen? 
 2. Het maximale verlies dat u kunt lopen bij beleggen in turbo’s is uw inleg. Nu is het weliswaar niet de bedoeling dat het gebeurt, maar het is verstandig om rekening te houden met het meest negatieve scenario. Stel u heeft het fout gezien en u raakt uw inleg kwijt. Zorg ervoor dat dit verlies in verhouding staat met uw totale vermogen. Uit het handboek van een handelaar: “Het verlies op een trade mag niet meer zijn dan 2,5% - 5% van mijn handelskapitaal”;

 3. Welke stoploss kiest u?
 4. Met de stoploss geeft u aan waar de trade beëindigd moet worden. Deze stoploss zit weliswaar ingebouwd in de turbo maar het kiezen van het juiste niveau blijft lastig. Kiest u een stoploss dichtbij de koers, dan is de turbo weliswaar goedkoop (u kunt er veel kopen!), maar de kans dat de stop geraakt wordt is ook groot. Kiest u de stop verder weg, dan is de kans weliswaar kleiner dat uw stoploss geraakt wordt maar u kunt wel minder turbo’s kopen;

 5. Wat is het koersdoel? Anders gezegd: wanneer neemt u winst?
 6. Het verlies nemen bij een turbo ‘gaat vanzelf’. Winst nemen zult u zelf moeten doen. Het is verstandig om vooraf helder te hebben op welk niveau (‘s) u winst wilt nemen. Leg de order alvast in!

 7. Kiest u voor de gewone Binck turbo of de Binck turboXL?
 8. De turboXL heeft weliswaar een hogere hefboom maar er zijn een paar dingen anders dan bij de ‘gewone’ Binck turbo. Ten eerst is bij de turboXL het financieringsniveau gelijk aan het stoploss niveau. Dit betekent dat u nooit restwaarde krijgt als de stoploss geraakt wordt. Ten tweede is de rente-opslag bij een XL geen 2% maar 3%. Tot slot kan er bij een turboXL sprake zijn van een risico-opslag van een paar cent die u kwijt bent als de turbo wordt uitgestopt;

 9. Wat doet u als de markt de komende drie weken niet beweegt? Anders gezegd: wat doet u als uw visie niet uitkomt? 
 10. Turbo’s worden vaak gebruikt om in te spelen op kortdurende bewegingen op de beurs. Stel ook een termijn vast waarbinnen uw visie moet plaatsvinden. Probeer van tevoren helder te krijgen wat u doet als de verwachte beweging uitblijft. En overweeg serieus om de positie te sluiten als de beweging uitblijft.

Als u dit toe zou passen op de visie dat de Amerikaanse markt omhoog gaat, zou dat in onderstaand voorbeeldscenario tot de volgende uitkomst kunnen leiden:

Voorbeeld

 • Het offensieve gedeelte van de portefeuille is € 50.000 groot. Het maximale verlies (ofwel de maximale investering) is € 2.000;

 • Het is geen trade voor een paar dagen dus het stoploss niveau wordt niet heel krap gekozen. U houdt 3,5% aan ten opzichte van het huidige niveau van 2.429. Een turbo long dus met een stoploss in de buurt van 2.344. De Binck turbo long op de S&P 500 met stoploss 2.342,68 is beschikbaar en deze turbo kost € 1,03. U kunt er dus 1.942 kopen;
 • Het koersdoel voor u is 2.500 in de S&P500 en dat betekent 71 punten boven het huidige niveau. Bij een onveranderde EUR/USD zou de turbo dan ongeveer € 1,74 opbrengen. U legt alvast een doorlopende verkooporder in op € 1,69;
 • Omdat het een trade is voor een aantal weken kiest u voor de gewone turbo;
 • Als de S&P na drie weken niet meer dan 1% hoger staat, wordt de trade gesloten.


De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Kortom
De Amerikaanse markt is een markt die beleggers heel veel mogelijkheden biedt. En voor de ervaren en actieve belegger zijn er nu ook turbo’s beschikbaar op de belangrijkste aandelenindex ter wereld. Dit is een mooie uitbreiding van hun toolbox. Maar wat in het algemeen geldt voor beleggen, geldt in het bijzonder voor derivaten: weet wat u doet!

Veel succes met uw Amerikaanse beleggingen.

 

Turbo’s zijn risicovolle producten en uitsluitend geschikt voor ervaren, actieve beleggers en niet geschikt voor vermogensopbouw op de lange termijn. En voor wat betreft de Binck turbo: als uitgevende instelling genereert Binck inkomsten uit zowel de transactiekosten als de financieringskosten van de Binck turbo.

Wij adviseren u, voordat u in Binck turbo’s belegt op turbos.binck.com het prospectus en de definitieve voorwaarden te raadplegen. In het document center van Binck vindt u alle voorwaarden en handleidingen waaronder de basishandleiding.

Peter Siks heeft geen positie in turbo's op de S&P 500.

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?