• Portefeuillemanagement

Beat the market – hoe versla je de beurs?

Hoe u uw aandelenportefeuille inricht met spreiding en persoonlijke voorkeuren in het achterhoofd

Een grote groep actieve zelfbeleggers heeft zichzelf – al dan niet volledig bewust – het doel gesteld om de markt te verslaan. Ze proberen dit te doen door het kiezen van aandelen die het beter zullen gaan doen dan de markt als geheel.

Dit geldt niet alleen voor u, dit geldt net zo goed voor de professionele beleggingsfondsbeheerder. Want ook een beleggingsfonds heeft vrijwel altijd een benchmark waarmee het haar resultaten vergelijkt. Het verslaan van die benchmark wordt gezien als een grote pre en getuigt van de toegevoegde waarde van de portfoliomanager. Echter, keer op keer laat  onderzoek zien dat het lastig is om – op lange termijn – de markt consistent te verslaan.


De prestaties van een portefeuillemanager

Saxo-collega Peter Garnry,  het wereldwijde hoofd Aandelen- en Kwantitatieve Strategieën binnen Saxo, besteedde hier onlangs aandacht aan toen hij vertelde over zijn droom om ooit portfoliomanager te zijn, maar dat de statistieken hem hiervan weerhouden hebben.

Om dit te staven gebruikt hij het voorbeeld van een door hem gewaardeerde en gerespecteerde portfoliomanager. De prestaties van deze portfoliomanager sinds 2008 heeft hij vergeleken met de performance van de MSCI-World. En wat blijkt: na kosten wordt de MSCI-World niet verslagen.

 

Is een wereldwijde aandelen-ETF dan de oplossing?

Dat lijkt in eerste instantie het antwoord te zijn. In een aantal gevallen is dat ook een uitstekende oplossing voor een belegger die wel op zoek is naar ‘aandelen-exposure’ maar tegelijkertijd op zoek is naar spreiding en gemak. Maar voor een grote groep mensen is beleggen meer dan het kopen van een wereldwijd gespreide aandelen-ETF.

Deze groep belegger beleeft er plezier aan om bezig te zijn met beleggen. Wat kan variëren van het uitpluizen van jaarverslagen tot het zich inlezen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van gentechnologie. Of van het doen van bedrijfsbezoeken tot het bedenken van optiestrategieën om het risico-rendement te optimaliseren.

Kortom, zelf beleggen is voor veel mensen ook een soort van uitdaging: er wordt uiteraard een positief rendement nagestreefd, maar dat is zeker niet het enige. Beleggen is voor hen een manier om hun visie op de wereld, en de ontwikkelingen daarin, vorm te geven. En dat kan variëren tussen het kiezen van specifieke thema’s (zoals batterijen, waterstof of water), of juist zo duurzaam mogelijk te beleggen.


Wat is de juiste portefeuillemix?

De juiste mix die voor iedereen passend, is bestaat niet. Dit hangt af van de kennis over beleggen in het algemeen en instrumenten in het bijzonder, beleggingshorizon, beschikbare tijd, risicoacceptatie, visie op de wereld en andere doelstellingen van het beleggen.

Let wel: het gaat hier dus om het aandelengedeelte van uw portefeuille. Voor een goede mix en spreiding lijkt het verstandig meerdere beleggingscategorieën te gebruiken, zoals obligaties, vastgoed en/of cash. Eerder gaf ik u in een artikel al drie tips voor een goed gespreide portefeuille.

Wat u echter wel kunt doen is de aandelenportefeuille zo inrichten dat er recht wordt gedaan aan het minimaliseren van risico door middel van optimale spreiding én dat u zelf persoonlijke accenten aanbrengt in de (aandelen)portefeuille.

De liefhebber die ook graag in de cijfers duikt, pakt daarmee het beste van beide werelden: een gedeelte van de portefeuille passief inrichten door middel van een wereldwijde aandelen-ETF en daarbij een aantal specifieke keuzes maken die uw visie reflecteren. Grafisch zou dit er zo uit kunnen zien:

Portefeuillemanagement - Beat the market?

Wat u ziet is dat de basis van de portefeuille wordt gevormd door een wereldwijde aandelen-ETF en dat de accenten worden aangebracht met specifieke ETF's en een aantal individuele aandelen. De wereldwijde aandelen-ETF is het passieve ‘buy and hold gedeelte’ van de portefeuille.

De persoonlijke voorkeuren (dus daar waar uw eigen inzichten en keuzes beginnen) bevinden zich in het gedeelte daarboven. En misschien kunt u Peter Garnry over een aantal jaar vertellen dat deze aanpak heeft gezorgd voor outperformance van de MSCI-World en dat u daar veel plezier aan heeft beleefd.

Succes met het inrichten van uw persoonlijke portefeuille!


Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?