• Algemeen

Bedrijven in de rij voor IPO

Binck Beursgang Bulletin april

PUBLICATIEDATUM: 4 APRIL, 2018 | DIT IS EEN RECLAME-UITING

‘Willen we naar de beurs, dan gaan we naar de beurs’, zo kopte afgelopen maand een paginagroot krantenartikel.

Na een periode van relatieve rust lijkt het IPO-circus dit voorjaar losgebarsten. Met een reeks beursgangen op het Damrak, de veelbesproken eerste notering van Spotify en ook nog een aantal aansprekende namen in de pijplijn.

Voor beleggers in individuele aandelen betekenen de nieuwe aandelen nieuwe mogelijkheden om te beleggen, of juist om de kat eerst nog even uit de boom te kijken.

Graag houden we u daarom een paar keer per jaar op de hoogte van de laatste beursdebutanten, naderende IPO’s – initial public offering ’s – en andere nieuwe namen die in de beurswereld rondzingen. De laatste groep uiteraard met een slag om de arm, maar leuk genoeg om al over te berichten.

Daarom is hier alweer de tweede Binck Beursgang Bulletin van 2018 met tien opvallende IPO’s – deels al afgerond en deels nog in het vat - op een rij.

Alfen (ISIN NL0012817175)

Het Damrak kende afgelopen maart liefst drie beursgangen. De laadpalen van Alfen uit Almere trapten af met een voorzichtige start, waarbij minder geld werd opgehaald dan verwacht. Voor tien euro per stuk werden door de grootaandeelhouders 8,5 miljoen aandelen verkocht. Alfen, dat 250 werknemers telt en 100 miljoen euro omzet, wil vooral ook buiten Nederland verder groeien.

B&S Group (ISIN LU1789205884)

Distributeur B&S doet onder meer goede zaken met de Action, maar moest ook haar aandelen aan de onderkant van de vooraf bepaalde prijsrange aanbieden. Met een introductieprijs van 14,50 euro werd het bedrijf, dat ook schepen en militaire missies van levensmiddelen voorziet, waardeerden beleggers het officieel in Luxemburg gevestigde bedrijf uit Dordrecht op 1,2 miljard euro.

Dropbox (ISIN US26210C1045)

Op Nasdaq kon niemand afgelopen maand de beursgang van Dropbox zijn ontgaan. De clouddienst voor het online opslaan en delen van bestanden schoot op de eerste handelsdag flitsend uit de startblokken met een winst van 40 procent. Bij de opening was het bedrijf daarmee direct goed voor een marktwaarde van 12 miljard dollar.

Foxconn

In China heeft technologiereus Foxconn goedkeuring gekregen voor een beursgang. Media melden dat de IPO op de beurs van Shanghai weleens kan uitdraaien op het grootste Chinese beursdebuut sinds 2015. De waarde van de iPhone-leverancier Foxconn wordt geschat op 400 miljard yuan, ofwel ruim 50 miljard euro.

Hunkemöller

Beleggers staan zelf niet graag in hun hemd, maar voor de naderende beursgang van lingerieketen is uiteraard al flink wat aandacht. De zevenhonderd winkels tellende keten zou heel bewust Amsterdam hebben uitgezocht voor een beursgang en zou mikken op een debuut in mei of juni, waarbij gestreefd wordt naar een opbrengst van zo’n 600 miljoen euro.

NIBC (ISIN NL0012756316)

De Haagse zakenbank meldde zich in de laatste maand van maart als nieuw beursbedrijf, waarbij grootaandeelhouder J.C Flowers een flink deel van haar aandelen afstootte. NIBC wil de beursgang gebruiken om verder te groeien met dienstverlening voor onder meer middelgrote bedrijven en hypotheken. Op 23 maart was de beursgang tegen een introductieprijs van 8,75 euro een feit.

Spotify (ISIN LU1778762911)

Hoewel het jaar nog jong is bij voorbaat al uitgeroepen tot de IPO van het jaar. Groot was de aandacht voor de beursgang van de Zweedse muziekstreamer, waarover we ook bij Binck al volop over schreven. Inschrijven vooraf was vanwege de unieke ‘direct listing’ niet mogelijk, maar dat weerhield beleggers er niet van bovenop de aandelen te duiken.

Funding Circle

Ook het Britse onlinebedrijf Funding Circle zou volgens mediaberichten vergevorderde plannen hebben voor een beursgang in Londen, die zou kunnen uitgroeien tot de grootste tot nu toe van een jong Brits fintechconcern. De nog maar acht jaar geleden gestarte onderneming zou daarbij nu al op een marktwaarde van 1,5 tot 2 miljard pond kunnen rekenen.

Pivotal Software

Aan de andere kant van de oceaan maakt een andere digitale starter zich klaar voor een IPO. Pivotal Software, onderdeel van Dell Technologies, heeft daarvoor de documenten bij de Amerikaanse beurstoezichthouder ingediend. Naast Dell hebben ook onder meer Microsoft, Ford en GE nu nog belangen in het bedrijf.

ADYEN

Internetbetaalbedrijf Adyen zou zo snel mogelijk naar de beurs willen en de voorkeur geven aan een notering in Amsterdam, zo melden verschillende media. In de financiële wereld wordt aangegeven dat de belangstelling voor het aandeel groot is, nadat onder meer het blad Forbes Adyen in haar toplijstjes plaatste. Volgens zakenbankiers kan een onverwachte overname een beursgang nog voorkomen, waarbij als mogelijke bieder PayPal wordt genoemd.

Wel of niet investeren

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel kunt u daarvoor ook het prospectus raadplegen.

Actueel nieuws over (Nederlandse) IPO’s vindt u ook terug op onze speciale pagina over beursgangen en emissies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?