• Special

Beestenboel op de beurs: van beren tot wolven

Op 4 oktober is het Werelddierendag en worden huisdieren wereldwijd een dagje in het zonnetje gezet. Maar ook op de effectenbeurs hebben dieren sinds jaar en dag invloed op het koersbeeld, staan ze ergens symbool voor of kruipen beleggers in hun huid. Hieronder twaalf beroemde beurs-animals:

 1. Beer (dalende koersen)

  De beer is – samen met de stier – ongetwijfeld het meest bekende en meest genoemde beursdier. De handelaar die ‘bearish’ is gelooft dat de markten gaan dalen en zit vaak short. Meestal wordt een forse daling verwacht die ook een langere periode kan aanhouden.

 2. Haai (snel kans pakken)

  Dit is een  gehaaide belegger die snel geld wil verdienen. Hij scant winstkansen, stap snel in en als het moment daar is ook snel weer uit. Een opportunist die steeds op zoek is naar nieuwe deals.

 3. Hond (underperformer)

  De hond is een aandeel dat je eigenlijk niet moet willen hebben. Een echte underperformer. In de beroemde film ‘Wall Street’ zelfs nog wat sterker aangezet als ‘a dog with fleas’. Andere beleggers zien een investering in een dog echter als een kans.

 4. Konijn (uit op snelle winstjes)

  Het konijn lijkt een beetje op de haai, maar deze belegger acteert nog sneller. Soms doet hij binnen enkele minuten of zelfs seconden een lucratieve transactie. Geen posities overnight, maar elke dag: nieuwe ronde nieuwe kansen.

 5. Kip (blijft weg van risico)

  De kip is juist veel voorzichter en durft niet snel te handelen. Vaak te bang om juist geld te verliezen blijft hij regelmatig langdurig aan de kant staan.

 6. Schaap (geen focus of strategie)

  Een schaap is ook voorzichtig, maar heeft bovenal geen eigen plan of strategie. Volgt soms anderen, maar heeft daardoor geen zicht op wat er echt gebeurt. En mist zo soms flinke bewegingen omhoog of omlaag.

 7. Schildpad (wacht rustig op rendement)

  Het zal niet verrassen dat de schildpad een langzame belegger is. Koopt heel rustig en verkoopt ook heel rustig. Kijkt naar de lange termijn en raakt niet opgewonden van de dagelijkse bewegingen op de beurs.

 8. Stier (stijgende koersen)

  De stier is het tegenovergestelde van de beer. Zeer optimistisch en verwacht hogere koersen gedurende de dag en ook daarna. En handelt daar ook actief naar.

 9. Struisvogel (ontkent verlies/risico)

  De struisvogel is iemand die op de beurs de neiging heeft zijn kop in het zand te steken. Bijvoorbeeld door slecht nieuws rondom een bedrijf waarin geïnvesteerd wordt te negeren en simpelweg te hopen dat het wel weer goed komt.

 10. Varken (neemt veel risico)

  Veel handelen en veel risico nemen, dat doet het varken. Gulzig en alles groot. En niet goed weten wanneer het genoeg is geweest en er winst (of verlies) moet worden genomen.

 11. Walvis (kan markten bewegen)

  De walvis is een machtige speler die prijzen en markten kan bewegen, maar dat zo omzichtig doet dat het gewone beleggers bijna niet opvalt. Veel beleggers zijn op zoek naar de walvis waarmee ze mee kunnen liften.

 12. Wolf (profiteur)
 13. Bekend van de ‘Wolf of Wall Street’. Het zal niet verbazen dat de wolf tegenover het schaap staat. Deze regelmatig manipulatieve handelaar wil winnen ten koste van anderen. Is op zijn best als er veel spanning in de markt is en weet dan vaak slim te profiteren.

Beleggen kent risico's. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?