• Actie

Beleggen in Amerika

Met Black Friday en Cyber Monday voor de boeg staan ook Amerikaanse aandelen weer volop in de schijnwerpers. Veel grote fondsen in de tech- en retailsector hopen mooie klappen te maken. Aan de kassa’s en liefst ook op de beurs.

Wilt u ook beleggen in Amerika? Lees dan hier meer over de grootste, populairste en meest gestegen fondsen.

America second

Voor de Nederlandse particuliere belegger is het voorlopig nog niet ‘America first’, maar beleggen aan de andere kant van de oceaan is wel degelijk in trek. Waar Binck-beleggers twee jaar geleden zo’n 17,5 procent van hun aandelenbeleggingen in de Verenigde Staten deden, is dit inmiddels opgelopen naar ruim 19 procent van hun portefeuilles. Nederlandse aandelen blijven vooralsnog echter favoriet.

Koerswinsten en een iets sterkere dollar hielpen daarbij uiteraard mee bij de groei van beleggen in Amerika. Maar welke aandelen kiest de Hollandse belegger daarbij eigenlijk uit? Welke zijn het populairst, het grootst of het sterkst gestegen?

Hieronder een overzicht van populaire koopjes en andere kaskrakers. Niet alleen de toppers, maar natuurlijk ook de floppers.

De grootste jongens

Waar we nog niet eens zolang geleden de olie en industrie aan kop zagen op basis van de hoogste marktwaarde domineert nu de techwereld de top van de bedrijven. Microsoft, Apple en Amazon hebben daarbij al marketcaps van 1 biljoen dollar of meer weten te bereiken en doen het afgelopen jaar aan stuivertje wisselen. Met Google-moeder Alphabet en Facebook op plek vier en vijf (obv 3e kwartaal 2019).

 1. Microsoft
 2. Apple
 3. Amazon
 4. Alphabet
 5. Facebook

Bron: FT, oktober 2019.

En weet wel, de wereldwijde marktkapitalisatie van alle (ongeveer 50.000) beursgenoteerde aandelen is rond de 80.000 miljard dollar. De top 5 techbedrijven is bij elkaar goed voor maar liefst 4.577 miljard, ofwel een kleine 6 procent.

Populair bij BinckBank

Maar bovenstaand lijstje bepaalt niet een op een de top van de Binck-beleggers. De top 10 beleggen in Amerika komt wel voor een groot deel overeen, maar Apple voert de lijst aan (op basis van belegd vermogen).

 1. Apple
 2. Berkshire Hathaway
 3. Amazon
 4. Microsoft
 5. Alphabet
 6. Tesla
 7. Applied Materials
 8. Facebook
 9. Micron Technology
 10. Booking Holdings

Bron: BinckBank, november 2019.

Kijken we naar het aantal Binck-rekeninghouders dat een bepaald VS-aandeel in portefeuille heeft dan zijn de verschillen niet groot. Wel staat good old General Electric nog steeds in de top 10.

 1. Apple
 2. Microsoft
 3. Amazon
 4. Alphabet
 5. General Electric
 6. Tesla
 7. Berkshire Hathaway
 8. Facebook
 9. Walt Disney
 10. First Majestic Silver

In- en uitstappen bij Tesla

Maar bezit zegt niet alles. Want in welke Amerikaanse aandelen wordt het meest gehandeld? Een hele batterij Binck-beleggers is behoorlijk actief met Tesla, maar ook de hoge posities van het hippe Beyond Meat en ‘binge’-aandeel Netflix vallen op.

 1. Tesla
 2. Apple
 3. Amazon
 4. Microsoft
 5. Beyond Meat
 6. Alphabet
 7. NVIDIA
 8. General Electric
 9. Netflix
 10. Advanced Micro Devices

Bron: Aantal transacties Binck-beleggers januari - oktober 2019.

Kopen, kopen, kopen

Maar Black Friday is toch vooral ook een dag voor shoppers. Hier zijn de populairste winkelketens en webshops (op basis van aantal beleggende klanten)

 1. Amazon
 2. Walmart
 3. Home Depot
 4. Kroger
 5. Target

Bron: BinckBank, nov 2019.

ETF's en beleggingsfondsen groeien door

De omvang van beleggingen in ETF’s en beleggingsfondsen blijft groeien, ook bij beleggingen in de VS. Hier de top 5 op basis van belegd vermogen bij BinckBank.

 1. Vanguard S&P 500 (ETF)
 2. iShares Core S&P 500 (ETF)
 3. iShares NASDAQ 100 (ETF)
 4. iShares S&P 500 (ETF)
 5. Vanguard US Opportunities Fund (Beleggingsfonds)

Bron: BinckBank, november 2019.

Opties ook populair

BinckBank biedt opties aan op maar liefst 946 Amerikaanse aandelen. Want niet alleen in Nederland is dit breed toepasbare beleggingsinstrument populair. Maar staan er in de top 5 van meest verhandelde opties door Nederlandse klanten nog verrassingen? Hier vindt u ze op een rij.

 1. Apple
 2. Tesla
 3. Amazon
 4. Netflix
 5. Microsoft

Bron: Aantal transacties Binck-beleggers januari - oktober 2019.

Winnaars en verliezers S&P 500

Moet ik de winnaars hebben of is juist een investering in een sterke daler interessant? Dat is uiteraard aan u om te bepalen. Hier alvast de sterkste stijgers en dalers van dit jaar (Koersmutatie year to date per 11 november). Het kan trouwens goed zijn dat u deze fondsen niet kent, ondanks dat ze onderdeel zijn van de toonaangevende S&P 500 index.

Top 5 stijgers

 1. Lam Research (+100,3%)
 2. Xerox Holdings (+96,6%)
 3. Advanced Micro Devices (+96,6%)
 4. COTY (+95,7%)
 5. KLA Corp (+94,7%)

Top 5 dalers

 1. Macy's (-46,7%)
 2. DXC Technology (-43,4%)
 3. TripAdvisor (-40,7%)
 4. Nektar Therapeutics (-39,0%)
 5. Macerich Company (-35,9%)

Bron: S&P 500, 11 november 2019.

Do it yourself?

Al beetje Amerika-minded geworden? Bij BinckBank is beleggen in Amerika in ieder geval op talloze manieren mogelijk.

 

Beleggen kent risico's. U kunt uw inleg verliezen.

Opties zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?