• Beleggen in...

Beleggen in Beyond Meat

Echt het vlees voorbij?

Het heeft een catchy naam, opereert in de groeiende markt van de vleesvervangers en is genoteerd op de Nasdaq: Beyond Meat is een bedrijf dat tot de verbeelding spreekt. En juist daarom is het verstandig om niet alleen ‘naar het verhaal’ te kijken, maar ook naar de objectieve cijfers. In dit artikel zet ik voor u een aantal dingen over Beyond Meat op een rij. De uiteindelijke beslissing om wel of niet te beleggen in dit bedrijf blijft uiteraard uw eigen beslissing.

Noot: Een investering in dit bedrijf kan gezien worden als een satelliet binnen een “Core-satellite portefeuille”. Hier leest u meer over deze strategie.


Beyond Meat in het kort

Beyond Meat is een producent van vleesvervangers op plantaardige basis. Het is opgericht in 2009 door de huidige CEO Ethan Brown. De eerste producten lagen in 2012 in de schappen van de Amerikaanse supermarkten. Inmiddels zijn de Beyond Meat producten ook verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkten, zoals AH en Jumbo, en bijvoorbeeld bij broodjesketen Subway.

Beyond Meat in het kort  
Website https://www.beyondmeat.com/
Aantal medewerkers 472 FTE
Marktkapitalisatie $ 8,9 miljard
Koers $ 125
High/Low 52 weken $ 172,27 - $ 51
Gemiddelde dagomzet 7 miljoen aandelen per dag
Omzet Heel 2019 werd 298 miljoen omgezet. Q1 ’20 was de omzet 97 miljoen, Q2 113 miljoen, voor Q3 wordt 132 miljoen verwacht en voor Q4 van dit jaar 135 miljoen. (Ter vergelijk: in 2016 was de omzet $ 16 miljoen).
Winst per aandeel Over heel 2019 een verlies van $ 0,29 per aandeel. Voor het lopende jaar wordt een winst per aandeel van $ 0,16 verwacht; voor 2021 wordt $ 0,62 verwacht en $ 1,28 voor heel 2022.
Dividend Geen
Verwachte K/W Bij een geschatte winst per aandeel van $ 0,16 voor dit jaar zou het een K/W geven van 781. De verwachte winst van $ 1,28 voor 2022 zou dan een K/W van ruim 100 betekenen bij de huidige koers.
Competitie Er is een aantal grote spelers die (ook) actief zijn in de markt van vleesvervangers. Denk hierbij aan Unilever, Nestle, Tyson en Kellog om er een aantal te noemen. 


Analisten 

De analisten zijn verdeeld positief over het bedrijf, zoals te zien in de tabel. Slechts 4 van de 21 hebben het op koop of accumuleren (uitbreiden) staan. De bulk van de analisten heeft het aandeel op behouden staan, 6 zeggen verminderen en voor 1 analist is het een ‘sell’. 


Consensusverloop Beyond Meat
Analisten zijn verdeeld positief

Jaargrafiek Beyond Meat

In de grafiek is duidelijk te zien dat het aandeel Beyond Meat soms sterk beweegt. Op dit moment lijkt het technisch gezien tegen een steun aan te staan (wat een weerstand was aan het begin van het jaar).


Jaargrafiek aandeel Beyond Meat
Het aandeel BYND beweegt soms sterk.

Strategie Beyond Meat

Dit bedrijf wil groeien en daarmee de voordelen van schaalgrootte zo goed mogelijk benutten. De verkoopstrategie van Beyond Meat is tweeledig. Enerzijds is daar het retailkanaal (bijv. AH) en anderzijds wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘foodservices’ (o.a. Subway). Pre-corona was de verdeling ongeveer 50/50, maar inmiddels is dit veranderd ten gunste van het retailkanaal. Nadeel van deze shift waren de extra kosten die in het tweede kwartaal gemaakt moesten worden vanwege het herverpakken. Een voordeel is de hogere marge die in het retailsegment behaald kan worden. De verwachting van de analisten is dat de omzetverdeling in 2022 voor 2/3 bestaat uit retail en voor 1 /3 uit foodservices.

Een ontwikkeling die ook bevestigd wordt door de stijgende penetratiegraad van Beyond Meat in huishoudens. In de US ligt deze nu rond 4,5%, en ook het aantal mensen dat een herhalingsaankoop doet, stijgt.


De risico’s

Bedrijven als Beyond Meat staan bloot aan legio risico’s. Ik benoem daarom slechts een paar risico’s die gepaard zouden kunnen gaan met beleggen in Beyond Meat of een soortgelijk bedrijf.


  1. Beperkte slagkracht
    Beyond Meat opereert in een groeiend marktsegment. Het is daarbij echter een speler met een relatief beperkte slagkracht (grootte). De competitie is waarschijnlijk beter in staat op te schalen en heeft ook een beter distributienetwerk.
  2. Basismaterialen
    Wat voor alle spelers geldt in deze markt: de beschikbaarheid van de basismaterialen waarvan de vleesvervangers gemaakt worden is uiteraard erg belangrijk. Een kink in de aanvoerkabel zou een groot effect kunnen hebben op de resultaten van Beyond Meat.
  3. Rechtszaak
    Tot slot is er nog een slepende rechtszaak die begin 2021 onder de hamer komt. De potentiële impact is nog niet helder maar kan substantieel zijn, niet alleen financieel maar ook voor het imago.


Uiteraard speelt voor u als belegger ook mee dat er belegd wordt in een bedrijf dat genoteerd staat in dollars. U loopt dus naast het marktrisico ook valutarisico.


Het grote plaatje

Normaal gesproken geldt voor beursmensen dat ze vrij cijfermatig naar bedrijven kijken en soms ‘het grote plaatje’ missen. Met name in de technologiehoek heeft een aantal bedrijven een koersontwikkeling laten zien die slechts enkele beleggers - de visionairs? - hadden voorzien. Denk aan de volgende titels:


Bedrijf 31-dec-15 14-aug-20 Winst
Amazon 675 3158 368%
Nvidia 32,96 457,5 1288%
ASML 82,55 313,3 280%
Alibaba 81,25 253,85

212%

Netflix 114,4 481,31 321%
BESI 9,28 38,76 318%

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Dit lijstje is niet uitputtend en zeker niet bedoeld als een steek onder water. Veel meer geeft het nog maar eens aan dat het koersverloop vooraf heel moeilijk is in te schatten. Zeker voor bedrijven die opereren binnen een innovatieve en snelgroeiende (wereldwijde) trend.

De vraag is nu: geldt dit ook voor het bedrijf Beyond Meat? Staat dit bedrijf over een paar jaar in een soortgelijk lijstje van ‘The best performers’? En denkt u dan met weemoed terug aan de tijd dat u Beyond Meat had kunnen aanschaffen voor rond de $ 125? 

U zult hier vooral moeten kijken naar het grote plaatje van de ontwikkeling van ‘eten’ voor de komende jaren (lees: decennia). We weten dat de huidige wereldbevolking 7,79 miljard mensen bedraagt. Het OECD verwacht dat er in 2030 8,55 miljard mensen zullen zijn. De gemiddelde welvaart zal bovendien toenemen en meer mensen zullen in staat zijn om meer geld te besteden aan eten. En dan met name vlees.

De vraag is: gaan ze voor echt vlees of zullen veel mensen kiezen voor vleesvervangers? Of blijft het kiezen voor vleesvervangers voorbehouden aan de rijke, bewuste consument die weet dat een mens geen 7 dagen in de week vlees hoeft te eten? Wat daarbij – zeker op dit moment – ook nog meespeelt is de forse prijs die gerekend wordt voor vleesvervangers. Kijkend naar de kiloprijs voor de Beyond Meat burger - € 27,39 per kilo – is dat zonder meer fors te noemen. U kunt voor die kiloprijs ook shoppen in het luxe vleessegment.

Het gemiddeld aantal kilo’s vlees dat de Nederlander gemiddeld eet, zien we licht dalen. Een aantal jaar geleden lag dit rond de 40 KG per jaar; nu is dat ongeveer 38 KG per persoon per jaar.  Er is weliswaar sprake van een lichte daling, maar deze zet nog niet hard door. Kortom, we blijven van echt vlees houden en de vraag is of dit op korte termijn substantieel gaat veranderen.


Een product van de toekomst

Beyond Meat maakt een product van de toekomst. Een product bovendien dat - vind ik zelf - (bijna) als echt vlees smaakt, en zijn weg steeds beter weet te vinden naar de – met name Amerikaanse – consument. De uitdaging waar het bedrijf voor staat is op te schalen tot een globaal erkende wereldspeler op het gebied van vleesvervangers. Beyond Meat is echter zeker geen monopolist; ook grote(re) partijen zien de potentie van de markt van vleesvervangers. Beyond Meat zal daarom het vertrouwen van de consument moeten winnen en proberen vast te houden. Daarbij is het imago van het bedrijf mogelijk een van de pijlers van succes: het handhaven én versterken daarvan zou misschien wel een van de speerpunten van het bedrijf moeten zijn. Voor de gemiddelde consument geldt: “Liever een burger van een ‘likeable’ bedrijf met een goed en integer verhaal dan van een voedselmultinational”.

Kortom, op dit moment zit er al veel optimisme in de koers en betaalt u een (forse) premie voor de potentie van het bedrijf. De toekomst zal uitwijzen of Beyond Meat vlees echt voorbij zal streven.


Beleggen kent risisco’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?