• Lijstjes

Beleggen in chocolade

Paaseitjes zoeken op de beurs

Wanneer u baalt van extra coronakilo's is het naderende Paasweekend wellicht niet echt goed nieuws, maar voor de liefhebbers van chocola en paaseitjes breken mooie tijden aan. Toch kunt u ook genieten van chocola zonder aan te komen. Want ook op de beurs zijn er voldoende mogelijkheden om in het ‘bruine goud’ of in de grondstof cacao te investeren. Hieronder werpen we een korte blik op de sector en zetten we enkele mogelijkheden plus een aantal grote chocoladebedrijven op een rij. 


De chocolademarkt  

Maar eerst een korte blik op de chocolademarkt zelf. Want hoewel de eitjes en chocoladehazen met Pasen gretig aftrek vinden snoepen we natuurlijk 365 dagen per jaar van lekkernijen die gemaakt zijn van cacao. 

En hoewel ook – met name de luxere – chocolademarkt wel degelijk last heeft van de coronacrisis, blijkt uit recent onderzoek dat de sector de komende jaren kan groeien naar een jaarlijkse omzet van zo’n 140 miljard dollar. 

De grootste snoepers zijn nog steeds de Europeanen, maar met name in Azië groeit het jaarlijkse gebruik van chocolade – mede door de snelle economische groei – de laatste decennia hard. 


Grote spelers

Het zal dan ook niet verrassen dat ook veel van de grote spelers op de chocolademarkt Europese roots hebben, al hebben ook de Amerikanen inmiddels een flink stuk van de wereldwijde markt afgesnoept. 

Veel chocoladefabrikanten zijn als familiebedrijf gestart – vooral in landen als België en Zwitserland - en een aantal grote spelers zoals het Amerikaanse Mars (o.a. Mars, Bounty, Twix) en het Italiaanse Ferrero (o.a. Nutella, Kindersurprise) zijn nog altijd in private handen. 

Toch zijn op de internationale beurzen ook een aantal toonaangevende chocoladebedrijven genoteerd. Hieronder vijf bekende producenten waarin u via ons platform kunt beleggen (op volgorde van populariteit onder BinckBank-beleggers) 


Nestlé 

De Zwitserse gigant die niet alleen groot is in chocolade (o.a. Kitkat, Rolo en Smarties), maar ook in koffie (o.a. Nespresso) en veel andere consumentenproducten. Met een omzet van ruim 100 miljard euro ook duidelijk groter dan haar concurrenten en daarmee ook concurrerend met bedrijven als Unilever

Vind hier meer over het aandeel


Mondelez 

Na het bij iedereen bekende Mars-concern is het op de Nasdaq genoteerde Mondelez de grootste Amerikaanse aanbieder van consumentenchocolade met merken als Milka, Toblerone en Oreo. Het bedrijf komt voort uit het Kraft-concern en nam ruim tien jaar geleden het Britse Cadbury over. 

Vind hier meer over het aandeel


Lindt & Sprüngli 

Het Zwitserse en aldaar beursgenoteerde Lindt past wellicht nog het meest in de traditie van Pasen en chocolade, want zij waren het die in 1952 als eerste gouden chocoladekonijnen op de markt brachten en ook ruim 50 jaar later veel bakkerijen en speciaalzaken kleuren met hun bijzondere chocoladecreaties. 

Vind hier meer over het aandeel.


Barry Callebout 

Net als Nestlé is ook deze Belgisch-Zwiterse combinatie genoteerd aan de beurs van Zurich. In tegenstelling tot de concurrentie ligt de focus minder op consumentenmerken, maar wordt chocolade geleverd aan de multinationals en aan lokale middenstand (o.a. bonbons). 

Vind hier meer over het aandeel.  


Hershey  

Minder bekend in E uropa maar grote speler op de Amerikaanse markt is het op NYSE genoteerde Hershey, dat onder meer ooit M&M’s lanceerde (inmiddels is M&M’s overigens onderdeel van Mars, Incorporated). Mondelez deed recent een overnamepoging maar deze werd door de oprichters, die nog steeds een meerderheid hebben, tegengehouden. 

Vind hier meer over het aandeel


Hoewel het in sommige opzichten aandelen lijken om uw vingers bij af te likken is bovenstaande lijstje slechts een opsomming van enkele grotere chocoladefondsen en geen advies hier in te beleggen. Mocht u dit toch overwegen, dan is het goed u altijd eerst goed in te lezen over het bedrijf. 


ETF’s en futures 

In tegenstelling tot chocolademakers zijn er geen grote cacaoproducenten beursgenoteerd. Mocht u van bovenstaande bedrijven echter nog geen chocola kunnen maken, maar wilt u wel in de grondstof beleggen dan zijn er ook nog andere manieren om te investeren. 

Zo kunt u beleggen in ETF’s die de sector volgen en zo dus meer gespreid in cacao en de chocoladesector investeren. Onder meer Wisdom Tree is een aanbieder van op de cacao-sector gerichte ETF’s. 

Vergelijkbaar met andere grondstoffen als graan, suiker of koffie is het via BinckBank ook mogelijk om via cacao-futures in te spelen op de toekomstige ontwikkeling van de cacao-prijs. Vanwege het hefboomeffect zijn futures zeer risicovolle beleggingen en alleen geschikt voor ervaren beleggers; daarom ga ik daar in dit artikel niet verder op in. 


A box of chocolates 

Samengevat moet u dus ook een belegging in cacao of daaraan gelieerde bedrijven zien als een ‘box of chocolates’: u weet nooit precies wat u uiteindelijk krijgt.

Ofwel: beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?