• Lijstjes

Beleggen in crypto’s: de mogelijkheden en de risico’s

Een duik in de ontwikkelingen binnen de crypto-sector

Zijn cryptovaluta een blijvertje? Na de eerste groep fanatieke investeerders besluiten de laatste tijd ook steeds meer professionele partijen – van BlackRock tot Robeco - te investeren in bitcoins en andere cryptovaluta.

Ook zijn er steeds meer bedrijven (o.a. Tesla) die de betalingen in bitcoin accepteren en zijn er bijna maandelijks beursgangen zichtbaar van bedrijven die aan de handel in cryptomunten of het minen daarvan gelieerd zijn. Zo trok onlangs de beursgang in New York van cryptoplatform Coinbase veel aandacht in de financiële wereld.

Cryptomunten vormen ondanks deze ontwikkelingen nog steeds een zeer risicovolle belegging, Waar sommigen er een gouden toekomst in zien, blijven andere beleggers de munten daarom juist bewust mijden.

Maar er is ook een groeiende groep beleggers die - kijkend ook naar wat grote professionele partijen momenteel doen – overweegt een deel van zijn of haar vermogen in de cryptobranche te beleggen.

Voor beleggers met gespreide portefeuilles die denken dat cryptomunten geen tijdelijk fenomeen zijn, kan een (beperkte) investering in de cryptosector dus een optie worden. Over de geschiedenis van cryptomunten en hoe de digitale munten werken schreven we in dit blog al eerder. Daarom besteden we in dit artikel naast huidige ontwikkelingen aangaande cryptomunten, aandacht aan de bijzondere risico’s die aan beleggingen in crypto’s verbonden zijn en sluiten we af met de mogelijkheden om ook via brokers als BinckBank in cryptomunten en de cryptobranche te investeren.


Waarde moeilijk te bepalen

Tot op heden is – mede door het volatiele karakter - gebleken dat de waarde van cryptomunten erg lastig te bepalen is. Daarnaast kan – enkele uitzonderingen daargelaten – nog maar weinig betaald worden met cryptomunten.  Welke waarde heeft bijvoorbeeld bitcoin echt? En hoeveel verder kan deze nog stijgen of gaat de bitcoin juist dalen? Wie het weet mag het zeggen. Eind 2017 explodeerde de digitale munt in een paar maanden van 4.000 naar 17.000 dollar, om vervolgens binnen twee maanden weer te halveren. Maar de afgelopen maanden bereikte de munt plots opnieuw records en werd met gemak de grens van 60.000 dollar genomen, waarna die weer even onder de 50.000 zakte en momenteel rond de 55.000 dollar schommelt. De waarde van cryptomunten kan dus flink fluctueren.

Daarnaast speelt natuurlijk ook nog steeds dat cryptomunten nog maar kort bestaan. Niet alleen ontbreekt daardoor een trackrecord, maar de sector is ook nog volop in ontwikkeling. Dit maakt het moeilijk te voorspellen hoe bitcoins en andere cryptomunten over een jaar of enkele jaren voor staan.


Niet gereguleerd

Een ander groot verschil met traditionele munten is dat cryptomunten niet zijn uitgegeven door nationale banken en overheden. Mede om die reden is er dus ook geen toezicht of wettelijke bescherming. 

Gezien de enorme vlucht die de cryptomunten recent hebben genomen is echter niet uitgesloten dat overheden – of zelfs wereldwijd – met extra regelgeving komen om de crypto’s toch enigszins te reguleren en/of ongecontroleerde groei en waardestijging aan banden te leggen. Een eerste voorbeeld hiervan is de registratieplicht voor cryptocurrency serviceproviders bij DNB, als gevolg van de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Dit betekent overigens niet dat dergelijke bedrijven onder toezicht staan van DNB, zoals bijvoorbeeld bij een bank het geval is.

 

Zeer volatiel

Optimisten en anderen die in de digitale munten geloven voorzien alleen maar een snelle verdere stijging, terwijl anderen juist vrezen voor een harde val.

Voorspellingen waar wij ons in dit artikel niet aan zullen wagen, al is een ding wel duidelijk: de koersontwikkeling van bitcoins en andere cryptomunten is zeer volatiel, met regelmatig waardeveranderingen van 10 procent of meer. Niet per maand of per week, maar op een enkele handelsdag.

 

Wallets en wachtwoorden

Berucht zijn ook de verhalen over verdwenen bitcoin-wallets, zoekgeraakte wachtwoorden en niet langer bereikbare bitcoin-platformen. Menig cryptomiljonair heeft daardoor zijn of haar digitale vermogen in rook op zien gaan.

Inmiddels zijn er meer mogelijkheden om in crypto’s te investeren en kan dit ook via uw bank of broker. Kijk daarom niet alleen naar de cryptomunt waarin u wilt investeren, maar ook goed naar de website, platform of broker die u deze mogelijkheid biedt.


Snappen

Maar wellicht het grootste risico dat u als belegger kunt lopen is investeren in bedrijven, producten of beleggingsinstrumenten die u niet goed begrijpt of niet goed kunt doorgronden. De hierboven genoemde specifieke kenmerken en risico’s van cryptomunten zorgen ervoor dat de doelgroep van financiële instrumenten (zoals ETN’s die een specifieke cryptomunt volgen) kleiner is dan bijvoorbeeld een ETF die de AEX volgt.

Zeker indien u overweegt een deel van uw geld te investeren in cryptomunten of de cryptobranche is het erg belangrijk dat u zich vooraf goed inleest, zodat u - naast kennis van het financiële instrument of bedrijf - over voldoende kennis beschikt over de cryptosector. Zo krijgt u inzicht in wat cryptomunten zijn, hoe het systeem in elkaar zit en wat de mogelijke potentie is. Zijn de munten echt een blijvertje en gaan ze zelfs ons nieuwe geld worden, of blijkt het toch een bubbel? Met dit inzicht kunt u uiteindelijk een betere afweging maken om wel of niet in deze munten te investeren.


Beleggen in crypto's

Mocht u indachtig bovenstaande risico’s, overwegen in cryptomunten of de cryptosector te investeren, dan kan dit ook via BinckBank. U kunt dit dan bijvoorbeeld met een klein deel van uw vermogen doen. Zodat u bij prijsstijgingen wel meeprofiteert, maar bij een onverhoopte koersval van crypto’s niet tegen grote verliezen oploopt die u niet zou kunnen dragen.

BinckBank is geen platform waar u direct bitcoins of andere crypto’s kunt kopen of verkopen. Wel komen er voor beleggers steeds meer mogelijkheden om te investeren in trackers die digitale munten volgen en in bedrijven die actief zijn in de crypto- en blockchainsector. Hieronder bespreken we beide opties.


Crypto-trackers

Via het platform van BinckBank kunt u momenteel investeren in zogenaamde Exchange Traded Notes (ETN) op de munten bitcoin en ethereum. De ETN volgt de waardeontwikkeling van deze crypto’s. Bij de ETN wordt de onderliggende waarde niet door de belegger zelf aangehouden. Het is meer een soort obligatie, die wordt ondersteund door de uitgevende instelling, die het hierin belegde vermogen in dit geval in bitcoins investeert.

Nadat u zich hebt ingelezen in de cryptosector en geslaagd bent voor de kennis- en ervaringstoets over ETN’s kunt u met de Bitcoin-ETN investeren in bitcoin en ethereum en speculeren op koersveranderingen zonder dat u de crypto’s daadwerkelijk hoeft aan te schaffen via een cryptobeurs;ook is er geen wallet en wachtwoord nodig. Daarentegen zijn aan beleggen via een ETN wel (beheers)kosten verbonden.

Op dit moment kan dit op ons platform met de volgende ETN’s:

Naam aandeel Onderliggende waarde Instrument
Bitcoin Tracker One Bitcoin ETN
Ether Tracker Ethereum ETN
VanEck Vectors Bitcoin Bitcoin ETN
VanEck Vectors Ethereum Ethereum ETN

Mocht u in één van bovenstaande producten willen beleggen, lees dan ook alle productinformatie grondig door, zodat u het product kan kiezen dat het beste bij u past.


Crypto-aandelen

Naast directe beleggingen in cryptomunten zijn er ook steeds meer beursgenoteerde bedrijven die op een of andere manier gekoppeld zijn aan cryptomunten en waar een groot of groeiend deel van de activiteiten en resultaten afhankelijk is van de cryptosector.

Recent kreeg de beursgang van handelsplatform Coinbase, dat ook qua waardering het grootste ‘cryptofonds’ is, veel aandacht. Maar er is ook sprake van een groeiend aantal kleinere en minder bekende fondsen. Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, heeft deze maand een aantal van deze ‘crypto-fondsen op een rij gezet, waarmee een watchlist van 15 crypto-aandelen is gevormd.

 

Naam aandeel

Activiteit Beurswaarde ($ mld)  

Coinbase Global

Cryptobeurs >50

Signature Bank

Bank >10

Galaxy Digital Holdings

Crypto-dientsten >5

MicroStrategy

Softwarebedrijf >5

Marathon Digital Holdings

Cryptomining >1

Riot Blockchain

Cryptomining >1

Silvergate Capital

Bank >1

Voyager Digital

Cryptobroker >1

Canaan

Mining-toepassingen >1

Monex Group (*)

Cryptobeurs >1

Hive Blockchain Technologies

Cryptomining >1

Argo Blockchain

Cryptomining >1

Hut 8 Mining Corp

Cryptomining <1

Bit Digital

Cryptomining <1

Bitfarms

Cryptomining <1

Bron: crypto-watchlist van Saxo Bank

(*) Genoteerd in Japan, niet verhandelbaar via BinckBank

 

Bovenstaande lijst is uiteraard geen beleggingsaanbeveling om in deze vaak volatiele bedrijven te investeren. Net als hierboven gesteld bij de cryptotrackers is het ook belangrijk dat indien u in een van deze bedrijven overweegt te investeren u zich eerst goed inleest en recente data en cijfers bekijkt.

 

Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?