• Beleggen in...

Beleggen in de digitale betaalsector

Payment service providers, payment software en digitaal betalen onder de loep

Sinds jaar en dag spreiden beleggers hun aandelenportefeuille over sectoren. Industrie, financials en voeding zijn daarvan bekende voorbeelden, maar tegelijk bij steeds meer beleggers allang niet meer vanzelfsprekend favoriet. 

Vooral als gevolg van de tech-revolutie ontstaan in snel tempo nieuwe sectoren en clusters van bedrijven, die zich specialiseren in een snel groeiende tak van sport. Biotech, e-commerce en duurzame energie zijn daarvan enkele bekende voorbeelden. 

In dit artikel bespreken we een andere bedrijfstak, die momenteel een zeer snelle ontwikkeling doormaakt: de digitale betaalsector. We kijken naar de sector zelf en naar de kansen en risico’s. En bespreken kort de tien populairste ‘payments’-aandelen onder Binck-beleggers. 


Geld rolt steeds sneller 

Munten en bankbiljetten waren lang het geld waarmee we alles betaalden, maar de pinpas zorgde eind vorige eeuw voor een forse verandering. Maar de echte betaalrevolutie lijkt – in combinatie met apps en smartphones - pas de laatste jaren echt op stoom te raken.  

Met banken die steeds betere betaaloplossingen (o.a. iDeal en Tikkie) aanbieden en grote spelers als Apple en Google (Apple Pay en Google Pay) die hebben ontdekt dat ze op die manier extra geld kunnen verdienen.  

Maar vooral door de opkomst en sterke groei van bedrijven die gespecialiseerd zijn in zogenaamde ‘payment services’. Niet alleen schieten deze bedrijfjes de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, een aantal van hen is na een succesvolle beurgang inmiddels zelfs vele miljarden waard. 

En ook de ‘oudere’ specialisten. zoals de creditcardreuzen, profiteren van de betaalrevolutie en de miljarden afrekeningen die met online shoppen en bezorgmaaltijden worden gedaan. 


Blockchain en bitcoin 

Dat het aantal digitale financiële transacties de komende jaren hard zal blijven groeien staat vast. Maar de grote vraag is natuurlijk wel of de nieuwe betaalservices ook over tien of twintig jaar nog de dienst zullen blijven uitmaken.  

Belangrijkste verschil met die andere geldrevolutie, die van de crypto’s, is dat de betaalbedrijven nog steeds op klassieke valuta’s als euro’s en dollars draaien. Maar als crypto’s inderdaad een blijvertje zijn, zullen deze ongetwijfeld ook onderdeel worden van digitale betaaldiensten. 


Kassa voor beleggers?

Een aantal nieuwkomers, waaronder ook het Nederlandse Adyen, is in korte tijd zeer hard gestegen. Maar betaalt een investering in een betaalbedrijf zich uiteindelijk ook echt uit? Hoe weet je bijvoorbeeld wie uiteindelijk de winnaars zullen zijn en wat een goede prijs voor het aandeel is? 

Dat geld niet altijd gelukkig maakt bleek vorig jaar met het Duitse Wirecard, dat in korte tijd meer dan honderd miljard waard werd maar – door een boekhoudschandaal – in enkele weken totaal implodeerde. 

Als u liever geen leergeld wilt betalen, blijft het dus belangrijk om niet alleen de sector zelf goed te volgen, maar ook de individuele bedrijven goed te analyseren. Zeker indien u overweegt in een van deze ondernemingen te investeren. 

Adyen is met afstand het populairste betaalaandeel onder Nederlandse beleggers. Hoewel het bedrijf pas drie jaar op de beurs staat, is de market cap van dit inmiddels groter dan die van een bank als ING.  

De Amerikaanse concurrent Paypal – het populairste fonds onder Belgische beleggers (o.b.v. belegd vermogen) – is inmiddels zelfs goed voor een beurswaarde van zo’n 300 miljard dollar, ofwel twee keer Shell. Hieronder op alfabetische volgorde de tien populairste ‘payments’-specialisten onder BinckBank-beleggers (op basis van belegd vermogen) 


 1. Adyen
  In 2006 opgerichte Nederlandse startup die in 2017 een notering op Euronext Amsterdam kreeg en inmiddels een prominente plek in de AEX heeft.

 2. American Express
  Beter bekend als AmEx en naast de creditcard ook beroemd vanwege de travellercheques, waarmee je vroeger de wereld rond kon reizen. 
 3. CM.com
  Betaalschakel via mobiele telefoon en sms. Zag in 2019 een beursgang mislukken maar kreeg vorig jaar toch nog een notering via een 'SPAC’-transactie. 
 4. Ease2Pay
  Betaaldienst en betaal-app om te parkeren en af te rekenen bij de pomp. Voortgekomen uit het vroegere DocData.
 5. FIS
  Voluit Fidelity Information Services en leverancier van slimme software die inmiddels miljarden transacties per maand verwerkt. 
 6. Mastercard
  Grote aanbieder van creditcards – vaak in licentie met andere partijen - en voorloper met slimme betaaldiensten als Maestro en Cirrus.
 7. Paypal
  Startup en inmiddels marktleider in digitale betalingen. Aanvankelijk opgekocht door eBay, maar in 2015 alsnog naar Nasdaq gebracht.
 8. Square
  Square werd in 2009 opgericht door Jack Dorsey, tevens de man achter Twitter, en heeft inmiddels ook de 100 miljard dollar aan market cap doorbroken. 
 9. Visa
  Vergeleken met de andere bedrijven is het inmiddels 65-jarige Visa een oudje, maar wel nog steeds de grootste creditcard-uitgever ter wereld. 
 10. Worldline
  Franse betaalexpert die ook al vijftig jaar bestaat, maar via een aantal recente overnames een moderne techspeler geworden. 

Bovenstaande lijst van aandelen is een opsomming van de tien populairste payments-aandelen onder BinckBank-beleggers en dus geen aanbeveling deze te kopen. Indien u nu in de sector wilt investeren doet u er dus goed aan u eerst goed in te lezen. 


Aankomende IPO’s en beursgangen in de betaalsector 

Maar mogelijk wilt u nog even wachten. Zeker nu er steeds weer nieuwe bedrijven – en dus nieuwe beleggingsopties - hun neus om de hoek steken. 

Ook de komende tijd wordt weer op een aantal beursgangen gerekend, waarbij die van het Zweedse Klarna en het door Ieren opgerichte Stripe het meeste aandacht trekken. In de IPO-overzichten (zoals dit overzicht van mei) die wij regelmatig publiceren kunt u daar binnenkort meer over lezen. 

Wilt u nog verder duiken in de financiële sector? Onlangs schreef collega Hans Oudshoorn dit artikel over Beleggen in Fintech.


Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?