• Beleggen in...

Beleggen in de Dow Jones-index

Dow Jones boven de 30.000 punten

Records op de beurzen. Ondanks alle hectiek en de diepe koersval die het coronavirus dit voorjaar veroorzaakte kijken beleggers er nauwelijks nog van op. De Nasdaq en de S&P500 tikten eerder al nieuwe hoogtepunten aan en afgelopen week sloot ook de beroemde Dow Jones-index boven de 30.000 punten. Maar voor we kijken hoe bijzonder deze mijlpaal is én uiteraard hoe u kunt beleggen in de Dow Jones, kijken we terug naar hoe het begon.


De Dow Jones: hoe het begon

De oudste beurs is die van Amsterdam, de oudste aandelenindex de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average Index. Er worden verschillende namen voor deze in 1986 opgerichte index gebruikt, zoals de Dow 30, de DJIA, Mister Jones en, het meest bekend, gewoon de Dow Jones.  

De naam komt van de oprichters, Charles Dow en zijn collega Edward Jones. In eerste instantie waren twaalf bedrijfen opgenomen, waaronder The American Sugar Company, The Chicago Gas Company, The National Lead Company en General Electric. Stuk voor stuk industriële bedrijven, vandaar de naam van de index. De stand van de index was toen 40,94 punten. Met het vertrek van General Electric per 26 juni 2018 zijn alle twaalf originele ondernemingen verdwenen uit de index. Een deel is ooit overgenomen, failliet gegaan of gedegradeerd. Overigens is General Electric vervangen door farmaceutische retailer Walgreens Boots Alliance. Door die wissel is de Dow Jones volgens haar indexcommissie representatiever geworden voor beleggers en zodoende een betere afspiegeling van de economie.

Tegenwoordig staat de teller van het aantal bedrijven op dertig en zijn er nog maar weinig industriële bedrijven in opgenomen. Het laagste punt ooit was 28,48 punten in de zomer van 1896. En 24 november 2020 tikte de Dow Jones voor het eerst de magische grens van 30.000 punten aan. 


Een route van 125 jaar

De Dow Jones Index wordt sinds 1896 bijgehouden, en er was dus 125 jaar nodig om op dit niveau te komen. In 1972 werd de 1.000 punten geslecht en in 1999 de 10.000 punten. Ook daarna bleef de index - ondanks enkele fikse correcties - gestaag stijgen.

Maar snel gaat het de laatste jaren wel. Want de 20.000 punten werden pas begin 2017 bereikt en de 25.000 punten nog geen twee jaar geleden.


Steeds harder omhoog of omlaag

De daguitslagen zijn daardoor uiteraard ook groter. Twintig jaar geleden was het nog voorpaginanieuws indien the Dow meer dan honderd punten omhoog of omlaag ging, maar inmiddels vinden dat soort mutaties soms binnen enkele minuten plaats en kijken we zelfs niet op van dagbewegingen van meer dan 1.000 punten.

Dat het hard omhoog en omlaag kan gaan bleek ook begin dit jaar, toen de Dow in slechts enkele weken tijd van ruim 29.000 punten tot onder de 19.000 punten terugviel.


Grootste dagbewegingen

Daarom zeggen historisch gezien de grootste procentuele dalingen en stijgingen van de Dow Jones-index veel meer over unieke momenten op de Amerikaanse beurs.

Zowel in 1929, 1931 als in 1933 steeg de beursgraadmeter in één dag met meer dan 12 procent, maar 2020 staat toch ook hier inmiddels op een vierde plek. Op 24 maart – de eerste hersteldag na de coronacrash – steeg de beurs met liefst 11,4 procent.

Bij de grootste dalingen staan 2020 (dagverlies van 12,9%) en 1929 (12,8%) op plek twee en drie. De eerste plaats is en blijft voor de beruchte krach op 19 oktober 1987 toen de Dow Jones-index in een dag 22,6 procent in waarde daalde.


Minder belangrijk, maar nog altijd degelijk

Hoewel de Dow Jones-index nog steeds tot de verbeelding spreekt en dertig degelijke fondsen telt, is deze voor beleggers wel minder relevant geworden als indicator van de Amerikaanse aandelenmarkt vanwege het geringe aantal fondsen – 30 stuks - en vanwege het aandeel van bedrijven uit de ‘oude economie’. De laatste jaren was wel sprake van enkele aanpassingen, waardoor onder andere Apple in de index kwam en bedrijven als Exxon en General Electric eruit verdwenen.

Toch kijken professionele beleggers steeds vaker naar de bredere S&P 500 en spreekt ook de Nasdaq 100 als hippe tech-index bij – vooral jonge - beleggers meer tot de verbeelding.


Grootste stijgers en dalers

Maar dat neemt niet weg dat de Dow Jones-index en de daarin opgenomen bedrijven nog steeds veel beleggers trekken. En niet alleen techbedrijven als Apple en Microsoft, maar ook gevestigde waarden als Coca Cola, Disney en WalMart.

Kijkend naar het jaar 2020 tot nu toe, dan presteerden Apple en Salesforce het best met koersstijgingen van meer dan 50%, terwijl Microsoft en Nike ruim 30% stegen. Maar verliezen waren er ook, met Walgreens en Boeing met beiden een min van ruim 30 procent als grootste dalers. Gevolgd door Chevron en Intel die ruim 20 procent inleverden.

Uiteraard zegt de beweging van dit jaar weinig over de toekomstige koersontwikkeling van de bovenstaande en andere 24 Dow Jones-fondsen. Lees u daarom altijd eerst goed in indien voordat u definitief besluit in een van deze 30 fondsen wilt beleggen. 


De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Door naar 40.000 of terug naar 20.000?

Grote vraag is natuurlijk of de Dow Jones snel verder doorstoomt naar 40.000 punten of dat we de door de nasleep van corona toch een terugval gaan zien. Wie het weet mag het zeggen, maar u zult begrijpen dat deze discussie de kern van de toekomstige blik op de beurs raakt en beide opties voor- en tegenstanders kennen.


Beleggen in Dow Jones-aandelen

Altijd verstandig dus om zowel de argumenten van de optimisten als pessimisten te wegen.

Indien u zelf wilt beleggen in de Dow Jones-index of in een van de 30 tot deze index behorende bedrijven, dan kan dat bij BinckBank op verschillende manieren.

Uiteraard door te beleggen in individuele aandelen (de volledige lijst vindt u onder aan dit artikel) of direct in de index zelf. Dat laatste kan bijvoorbeeld via een ETF op de Dow Jones zoals iShares Dow Jones Industrial Average ETF  of Lyxor ETF Dow Jones Ind Avg.

Dow Jones-fondsen november 2020

 1. 3M
 2. American Express
 3. Amgen
 4. Apple
 5. Boeing
 6. Caterpillar
 7. Chevron
 8. Cisco Systems
 9. Coca-Cola
 10. Dow
 11. Goldman Sachs
 12. Home Depot
 13. Honeywell
 14. Intel
 15. IBM
 16. Johnson & Johnson
 17. JPMorgan Chase
 18. McDonald's
 19. Merck
 20. Microsoft
 21. Nike
 22. Procter & Gamble
 23. Salesforce
 24. Travelers Companies
 25. UnitedHealth
 26. Verizon
 27. Visa
 28. Walgreens Boots Alliance
 29. Walmart
 30. Walt Disney

Beleggen brengt risico’s met zich mee, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?