• Duurzaam beleggen

Beleggen in duurzame Europese aandelen

Nieuwe ESG 80 Index gelanceerd

Degelijk of duurzaam. Voor veel beleggers is het een lastige afweging. Want in welke aandelen kun je het beste investeren indien je beide begrippen belangrijk vindt?

Beleggers investeren hun geld immers graag in klinkende namen of bedrijven die om andere redenen vertrouwen wekken. Maar tegelijk groeit de laatste jaren de behoefte om ook meer op zaken als duurzaamheid en verantwoord ondernemen te kunnen letten.

Om beleggers meer inzicht te geven in bedrijven die op deze terreinen goed  - of in ieder geval beter dan gemiddeld – presteren, heeft Euronext deze zomer de nieuwe Eurozone ESG Large 80 Index (ISIN FR0013468832) gelanceerd.

In deze index zijn tachtig Europese large caps opgenomen die voorop lopen wanneer gekeken wordt naar de drie ESG-factoren environment, social en governance.

Daarbij wordt dus niet alleen gekeken naar het beleid van het bedrijf op het gebied van klimaat, maar ook hoe het bedrijf op terreinen als goed bestuur, goed werkgeverschap en andere terreinen waarop maatschappelijk verantwoord gedrag mogelijk is.

(Overigens schreven we eerder ook over de beleggingsmogelijkheden van bedrijven die diversiteit én aandacht voor de mens op sociaal gebied hoog in het vaandel hebben staan in dit artikel)


Tien Nederlandse fondsen

Behalve dat de nieuwe ESG 80-index voor beleggers de mogelijkheid biedt om – bijvoorbeeld via een future op de index – in dit mandje van tachtig Europese aandelen te investeren vormt ook de samenstelling van de index een mooi overzicht van duurzame Europese bedrijven.

Zo staan er ook tien op Euronext Amsterdam genoteerde fondsen op de lijst die in de nieuwe index zijn opgenomen:

 • ABN Amro Bank (NL0011540547)
 • Akzo Nobel (NL0013267909)
 • DSM (NL0000009827)
 • Heineken (NL0000009165)
 • ING Groep (NL0011821202)
 • Philips (NL0000009538)
 • Randstad (NL0000379121)
 • Relx (GB00B2B0DG97)
 • Unibail-Rodamco (FR0013326246)
 • Unilever (NL0000388619)

Bron: Euronext


"Parijse" index

De nieuwe index houdt ook verband met de tijdens het klimaatakkoord van Parijs gemaakte afspraken, waarna ook het vanuit de Franse hoofdstad opererende Euronext plannen heeft gemaakt om de komende jaren een verduurzamingsslag te maken op de financiële markten.
Ondanks die Franse connectie valt toch het grote aantal van ruim dertig Franse fondsen in de index op. Duitsland volgt met een vijftiental fondsen op de tweede plaats, maar telt daarbij wel een aantal zwaargewichten. Zo zijn SAP, Allianz, Siemens en Deutsche Telecom goed voor ruim 22 procent van de weging van de index.


Top-10 weging ESG 80-index in %
 1. Sap (9,12%)
 2. Sanofi (6,95%)
 3. Allianz (5,16%)
 4. Siemens (4,93)
 5. Unilever (4,67%)
 6. L'Oreal (4,61%)
 7. Air Liquide (4,20%)
 8. Schneider Electric (3,33%)
 9. Relx (3,15%)
 10. Deutsche Telekom (3,09%)

Bron: Euronext


De volledige lijst met fondsen kunt u in deze factsheet bekijken.

De index bevat daarnaast een groot aantal bedrijven uit diverse sectoren, maar de grote energiebedrijven is het niet vooralsnog niet gelukt een prominent plekje te bemachtigen. Het Finse Neste en het Spaanse Repsol zijn de grootste olie- en gasconcerns in de index. 

Investeren in deze duurzame Europese aandelenindex van Euronext kan op dit moment alleen via futures. En dat is jammer, want futures zijn complexe producten en zeker niet geschikt voor iedere belegger. Het zou ons ook niet verbazen als er binnen niet al te lange tijd diverse ETF’s beschikbaar komen waarbij deze index de onderliggende waarde is. Uiteraard kunt u ook beleggen in een of meer van de in de index opgenomen aandelen. Lees u echter, vooral wanneer u in individuele bedrijven wilt investeren, altijd goed in. Beleggen brengt immers risico met zich mee, uw inleg kan minder waard worden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?