• Beleggen in...

Beleggen in goud

Wat beïnvloedt de prijs en hoe kan ik investeren?

We bezitten er bijna allemaal wel een beetje van: goud. Een ring, een oorbel of misschien een paar bijzondere munten. Maar echt geld investeren in het bekendste edelmetaal doet slechts een minderheid.

Toch kriebelt het regelmatig bij de traditionele belegger. Zeker in onzekere tijden, wanneer de oplopende goudprijs het nieuws beheerst. Moet ik nu wel of niet – ook – in goud stappen? Wordt goud in de toekomst al maar meer waard of kan het ook gewoon weer net zo hard naar beneden gaan?

Feit is dat goud een riskante belegging kan zijn en dat de goudprijs binnen een korte periode stevig op en neer kan bewegen. Plus dat deze beweging – door het vluchthaveneffect – ook regelmatig lijnrecht ingaat tegen de algehele trend op de financiële markten.

Waar moet u derhalve op letten als u overweegt in goud te investeren? Wat beïnvloedt de prijs van goud en hoe kunt u in dit edelmetaal beleggen?

Of goud een aantrekkelijke belegging voor u is zult u zelf moeten bepalen. Een gouden tip beloven wij niet voor u, maar in dit artikel helpen we u wel op weg bij uw afweging.

Wat doet de goudprijs bewegen?

Beleggen in goud gebeurt al eeuwen, maar recent komt de goudprijs vooral in het nieuws bij grote sprongen omhoog en omlaag.

Dat gebeurde bijvoorbeeld begin jaren tachtig en rond 2011, toen de goudprijs twee keer een hoge piek bereikte. Maar daar stond bijvoorbeeld weer een dieptepunt rond 2000 tegenover.

ONTWIKKELING GOUDPRIJS 1970-2017


BRON: TRADINGECONOMICS, OKTOBER 2017

Maar wat zorgt voor deze beweging? Waar wordt de goudprijs door beïnvloed? Hieronder zetten we een aantal factoren op een rij:

 1. Politieke onrust
  In tijden van politieke onrust en wereldwijde spanningen heeft de goudprijs de neiging te stijgen. Het edelmetaal wordt dan vaak als vluchthaven gezien voor investeerders. Omgekeerd kan stabiliteit de goudprijs juist drukken.
 2. Inflatie & valuta

  Beleggers houden niet van hoge inflatie, instabiele valutamarkten en – daardoor - zwakke beweeglijke munteenheden. Goud wordt in dat geval vaak als een waardevast en stabiel alternatief gezien.

 3. Dollar

  Aangezien de goudprijs in dollars noteert, heeft beweging van de Amerikaanse munt een direct opwaarts of neerwaarts effect op de goudprijs in euro’s of andere valuta.

 4. Monetair beleid

  Centrale banken die aan renteknoppen of de geldkraan draaien zijn ook van invloed op de goudprijs. Een lage rente maakt goud aantrekkelijker en andersom. Ook monetaire onzekerheid kan de goudprijs opdrijven. 

 5. Goudvoorraad

  De Nederlandsche Bank, de Amerikaanse Fed en andere centrale banken hebben een groot deel van de wereldwijde goudreserve in bezit. Wanneer deze banken hun voorraden verkleinen/vergroten stijgt of daalt de prijs van goud.

 6. Vraag en aanbod
 7. Net als bij olie doet vraag en aanbod de goudprijs fluctueren. Het winnen van goud is kostbaar, waardoor de jaarlijkse produktie laag is. Maar tegelijk is goud sinds jaar en dag zeer gewild. Een toename van de goudwinning en/of afname van de vraag drukt dus de prijs. En andersom.

Hoe kan ik beleggen in goud?

Goud is overal aanwezig en ook overal beschikbaar. Te koop bij de juwelier om de hoek of indirect via de beurs.

Beleggen in goud kan dus op vele manieren. Het echt bezitten of via een investering op papier. De meest gebruikte methoden om in goud te investeren:

 1. Sieraad

  Een gouden ring, oorbel, horloge zijn bekende manieren om direct in goud te investeren. Besef wel dat deze vaak niet uit zuiver goud bestaan.

 2. Munten en fysiek goud

  Via (speciale) gouden munten of – al u er het geld voor hebt – goudstaven en staafjes kunt u in fysiek goud investeren.

 3. Indexfonds

  Beleggen in goud is ook mogelijk via indexfondsen en ETF’s die via de onderliggende fondsen in fysiek goud beleggen. De waarde van uw belegging beweegt dan mee met de goudprijs.

  Hieronder vindt u een voorbeeld van door Binck-beleggers regelmatig gekozen ETF, waarbij de goudprijs gevolgd wordt:

  Instrument Fonds Beurs Valuta ISIN
  ETF's ETFS Physical Gold Euronext Amsterdam EUR JE00B1VS3770
 4. Metaalbeurs

  Via grondstoffenmarkten kunt u middels derivaten – o.a. futures, opties - in goud beleggen en proberen te profiteren van de beweging van de prijs van het edelmetaal.

  Hier vindt u een link naar deze producten:

  Turbo's goud

 5. Mijnbouwsector
 6. Ook kunt u – al dan niet via ETF’s - investeren in de mijnbouwsector zelf. De beweging van de koers van mijnbouwbedrijven is echter niet altijd gelijk aan die van de goudprijs zelf en wordt ook door andere factoren beïnvloed.

  Hieronder vindt u twee regelmatig door Binck-beleggers gebruikte mogelijkheden om in de mijnbouwsector te beleggen.

Instrument Fonds Beurs Valuta ISIN
ETF ETFS DAXglobal Gold Mining GO UCITS ETF Euronext Amsterdam EUR IE00B3CNHG25
Beleggingsfonds BlackRock World Gold D2 - C FundSettle EUR LU0252963623

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?