• Historisch perspectief

1950 - 1960 | Herstel & welvaart

De jaren ’50 waren een periode van economische voorspoed. Gezinnen werden gesticht en men settelde in nieuwe suburbs. Een goed opgeleide bevolking en nieuwe technologieën verhoogden de productiviteit, en daarmee de vrije tijd. Er ontstond gestaag een consument die niet alleen kocht wat nuttig was, maar ook wat mooi was of leuk om te hebben. Werd dit het succesverhaal van het kapitalisme? Of zou men snel weer herinnerd worden aan de fouten uit de Roaring Twenties?

Bruto Binnenlands Product

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van MeasuringWorth.

De samenleving: Het ontstaan van de moderne consument

De rappe technologische ontwikkeling en ook de suburbs veranderden de manier van leven in Amerika. Mensen werden welvarender, de behoefte naar auto’s steeg en in het nieuwe straatbeeld zaten onder andere winkelcentra, drive-in theaters en drive-thru restaurants.

Bedrijven wisten deze trends op waarde te schatten en een flinke marketingmachine kwam op gang. De televisie begon zich te manifesteren in veel huishoudens, een trend waarop reclame handig meeliftte. Zo werden producten die niemand zich 10 jaar geleden kon permitteren ineens onderdeel van de vraag van de moderne consument.

Uiteraard werd deze consument daarbij geholpen door een oude bekende: krediet, maar dan in een nieuw, sexy jasje: plastic. De eerste creditcard verscheen in 1950 en werd in deze tijd een statussymbool. Toch nam de privaatschuld relatief gematigd toe. Buiten het feit dat economische groei hoog was, zou een deel van de verklaring kunnen liggen in de relatief conservatieve mindset van de generatie die de oorlog en depressiejaren had meegemaakt.

Privaatschuld / BBP

Reële economische groei

De hierboven getoonde grafieken zijn gebaseerd op data afkomstig van MeasuringWorth, het IMF en Cambridge University Press.

De politiek: Een moderne Republikein & Scheiding der machten

Tijdens het overgrote deel van het decennium was Eisenhower president van de VS. Hij was republikein, hanteerde een conservatief budget, maar had het effect van initiatieven als de New Deal en Fair Deal gezien en wilde het beste van twee werelden. Eisenhower noemde zijn beleid "Modern Republicanism". Het netto effect was dat de overheid het initiatief overwegend aan de vrije markt liet, maar wel stevig investeerde in bijvoorbeeld infrastructuur en betaalbare woningen.

Overheidsschuld / BBP

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van MeasuringWorth, het IMF en Cambridge University Press.

Een doorbraak kwam er voor de Federal Reserve. Omdat monetair beleid in WOII nog niet onafhankelijk was werd de rente rond die periode bewust laag gehouden, tot onvrede van de centrale bankiers. In 1951 sloten ze dan ook een akkoord waarmee monetair beleid gescheiden werd van het overheidsbudget, het grondbeginsel van een onafhankelijke centrale bank zoals wij die vandaag de dag kennen. Vanaf dat moment voerde de Federal Reserve een beleid gericht op prijsstabiliteit.

Rentevoet (3-maands T-bills)

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van de St. Louis FED.

Inflatie

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van Robert Shiller.

De financiële markten: Goldilocks for stocks

Als ik de perfecte wereld om in aandelen te beleggen mocht ontwerpen, dan zou dit decennium me zeker beïnvloeden. Technologische groei, een centrale bank die de prijzen redelijk stabiel weet te houden en lenen niet te goedkoop maakt, een relatief jonge en productieve bevolking. Allemaal factoren die helpen bij een gunstig investeringsklimaat.

S&P Composite Index

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van Robert Shiller.

De aandelenmarkt groeide dan ook als kool, maar wel zonder zichzelf uit het oog te verliezen. De groei in de markt werd gerechtvaardigd door de groei in de economie. Hoewel er alsnog drie recessies waren, lijken die vooral te zijn veroorzaakt door de Federal Reserve die de rente iets te fanatiek verhoogde, en waren ze dan ook niet van lange duur.

10-jaarsrente (US T-bonds)

De hierboven getoonde grafiek is gebaseerd op data afkomstig van Robert Shiller.

De yield op staatsobligaties liep gedurende het decennium op. Opvallend is dat het verschil met de rentevoet kleiner werd, of anders gezegd, de korte rente steeg harder dan de rente op lange-termijn obligaties. De waarschijnlijke reden hiervoor is de Federal Reserve. Richting het eind van het decennium verhoogde de Fed de rente uit bezorgdheid dat de schuldenberg te snel zou stijgen.

Grondstofprijzen (index)

Deze grafiek is gebaseerd op de Babson Index of Wholseprices of Industrial Goods.

Een belegger die in grondstoffen investeerde zou het effect van golfbewegingen goed hebben kunnen ervaren, aangezien de grondstofprijzen door de hoge inflatie aan het begin van het decennium hard stegen, maar daarna relatief stabiel bleven. Een verkeerd instapmoment had een groot effect gehad op het uiteindelijk behaalde rendement.

Het waren tot slot slechte jaren om in goud te beleggen, de prijs van goud stond namelijk nog steeds vast op $ 35 en zou dan ook het hele decennium niet bewegen. In een sterk groeiende economie geen formule voor succes.

Hoe lang draait de muziek nog door?

Nooit eerder was de Amerikaan zo rijk als in de jaren ’50. Tien jaar lang zag men de economie groeien en de levensstandaard ook. Wie zit er dan te wachten op een centrale bank die de rente verhoogt om het wat rustiger aan te doen? Of een arbeidersklasse die roept om (rassen)gelijkheid?

De relevantie van deze vragen groeide. Hoe succesvol dit decennium ook was, in elk geval één stelling van Marx werd bewezen: met de stijgende welvaart nam de ongelijkheid ook toe. Sociale spanningen liepen dan ook op aan het eind van het decennium.

Economisch ging het ook slechter (mede door die genoemde renteverhoging), en zo begon de muziek steeds zachter te klinken. Toch was er genoeg reden voor optimisme. De Amerikaan van deze tijd voelde zich klaar voor elke uitdaging en zou, met de keuze van een nieuwe president, ongetwijfeld nog een rooskleurige toekomst tegemoet gaan, denkt u niet?

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Meer uit deze serie

Dit artikel is onderdeel van een serie van twaalf artikelen waarin wordt besproken wat we kunnen leren van 100 jaar beleggen.


Naar het overzicht


Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?