• Beleggen in...

Beleggen in technologie

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Hoe is het een belegger in technologie vergaan de laatste paar jaar? Wat is technologie nou eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden om er in te beleggen? In dit artikel een antwoord op deze vragen.

Wat is ‘Technologie’?

Technologie (of Tech) is een ruim begrip waar veel onder valt. Bij beleggen in technologie denkt u waarschijnlijk direct aan giganten als Facebook, Amazon, Google en Netflix, de zogenaamde FANG-aandelen. Klopt helemaal. Maar ook Robotics kunnen onder Technologie geschaard worden. Net als Cyber Security en Blockchain. Zo is er zelfs een Europese Technology ETF waar Repsol, een Spaanse olie- en gasmaatschappij en tankstationketen, een onderdeel van is. Ook is het zo dat veel banken in Technologie ETF’s gevonden kunnen worden. Kortom, het begrip Tech wordt ruim geïnterpreteerd.

Het rendement van beleggen in technologie

Beleggers die de titel van deze column 10 jaar geleden positief beantwoord zouden hebben, is het voor de wind gegaan. Vanaf 1 januari 2010 tot en met 31 juli 2019 is het totale bruto rendement (dus de dividenden herbelegd) zeer goed geweest. Hieronder een vergelijking tussen een wereldwijde Technology ETF, de MSCI World Index en de AEX-index.

Valuta Total Return in % (1-1-2010 t/m 31-07-2019)
AEX-index EUR 135%
MSCI World EUR 210%
Wereldwijde Technology ETF (VGT) USD 468%

(Bron: Bloomberg)

Het fonds Wereldwijde Technology ETF is genoteerd in USD. Als gevolg van valutaschommelingen kan uw rendement hoger of lager uitvallen.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

U ziet, beleggers in technologie zijn rijkelijk beloond met een totaalrendement van 468% over deze periode. En als u verwacht dat deze sector de komende jaren door zal blijven groeien, wat zijn dan de mogelijkheden om te beleggen in Tech? In dit artikel vindt u een aantal mogelijkheden.

Technologie onderverdeeld

Als u zou kijken naar het aanbod van Technologie ETF’s, zoals bijvoorbeeld ETF vergelijkingssite ETFDB.com toepast, dan worden de Technologie ETF’s onderverdeeld in:

 • Technology breed
 • Cloud computing
 • Internet
 • Internet architecture
 • Networking
 • Semiconductors
 • Social Media
 • Software

Het grootste aanbod van ETF’s vindt u in de categorie ‘Technology breed’. Maar liefst 50 van de 80 Technologie ETF’s vallen in deze brede categorie volgens ETFDB.com. Daarnaast ziet u ook dat er binnen de technologie sector diverse specifieke subsectoren zitten. Cloud computing is er een, semiconductors (ASML!) is een bekende en Social Media wordt ook gezien als een aparte subsector. Maar wat zijn nu grofweg de mogelijkheden voor een particuliere belegger om te beleggen in technologie?

 1. Als eerste kunt u individuele technologie aandelen kopen. Zoals Apple, Google of ASML.
 2. De iets meer gespreide variant is dat u kiest voor een mandje van aandelen (ETF of beleggingsfonds) in een bepaalde subsector. Bijvoorbeeld een Software ETF.
 3. Tot slot kunt u ervoor kiezen om te gaan voor de hoogst haalbare spreiding (binnen deze sector!) door te kiezen voor mandje aandelen waarin alle subsectoren zijn opgenomen. Dat dit het meest populair is, blijkt wel uit het feit dat daar het grootste aanbod in ETF’s van is.

Een andere vergelijkingswebsite met veel verschillende ETF’s is justETF. Hun verdeling is nog iets gedetailleerder en wellicht goed om eens te bekijken.

Beschikbaarheid technologie ETF’s

Let wel, zeker niet alle ETF’s die u zult vinden op twee genoemde websites zijn allemaal te vinden bij BinckBank. Helaas, maar wij dienen van de toezichthouder begeleidende documentatie in het Nederlands aan te kunnen bieden. Dit is niet bij alle ETF’s beschikbaar en daarom ‘staan ze niet op het schap’.

1. Individuele technologie aandelen


Winnaars
U kunt er als belegger voor kiezen om ‘een technologie aandeel’ te kopen. Dit zou ASML kunnen zijn, BESI of Apple. Dit zijn een aantal winnaars bij een startdatum van 1 januari in 2010 (tot en met 31 juli 2019). Als de ontvangen dividenden geherinvesteerd zouden worden (Total Return), zijn de bruto rendementen astronomisch.

Vanaf 1-1-2010 Valuta Total return per jaar Totaal
AEX-index EUR 9,35% 135%
BESI EUR 43% 2.977%
ASML EUR 28,7% 1.023%
Apple USD 27,7% 940%
Microsoft USD 23% 626%

(Bron: Bloomberg)

Het rendement van fondsen die genoteerd zijn in USD kan als gevolg van valutaschommelingen hoger of lager uitvallen.

Verliezers
Andere voorbeelden waarbij investeringen in technologie niet goed hebben uitgepakt zijn er ook. Bijvoorbeeld Nokia. Van ruim € 220 tot onder de € 5 nu. In vergelijking met de tijdsspanne in tabel 2: vanaf 1 januari 2010 een total return per jaar van min 14%.  Een paar andere bekende verliezers: WorldOnline, KODAK (dat in 2012 failliet ging) of Compaq (ook failliet).

Dus ook binnen technologie niet alleen maar juichverhalen. En daarmee is ook meteen het grootste risico benoemd: als u kiest voor een technologie aandeel, dan kan dat een verkeerde keus blijken te zijn.

2. Mandje van een subsector binnen technologie

Hier spreidt u de technologie belegging breder dan bij een individueel aandeel. U neemt echter wel een positie in op een deelmarkt van de Tech. Voorbeelden zijn:


De laatste is wellicht het meest exotisch, voor de wat oudere belegger. Tegelijkertijd kunnen we niet ontkennen dat Gaming (of eSports) een steeds serieuzere plek krijgt binnen onze samenleving. Toernooien met prijzenpotten van meerdere miljoenen en, tienduizenden bezoekers en honderdduizenden die online naar de wedstrijden kijken zijn niet ongewoon!

3. Mandje van Technologie aandelen wereldwijd

Normaal gesproken is geografische spreiding ook nog een factor om rekening mee te houden. Bij beleggen in technologie is dit echter niet zo eenvoudig. Vrijwel alles komt uit de Verenigde Staten. Ook bij de wereldwijd gespreide Technologie ETF’s. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de vijf grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Dit is allemaal Tech. De wereldwijde marktkapitalisatie van alle (ongeveer 50.000) beursgenoteerde aandelen is rond de 76.250 miljard dollar. De top 5 technologie bedrijven zijn bij elkaar goed voor maar liefst 4.262 miljard en dat is 5,6% van het geheel.

Fonds Marktkapitalisatie in miljarden $ (8 aug ’19)
Microsoft 1.033
Apple 949
Amazon 887
Alphabet 844
Facebook 549
Totaal 4.262

(Bron: Bloomberg)

De grootste technologie ETF’s

Een aantal voorbeelden van (bij BinckBank) beschikbare ETF’s in de technologie sector met het meest beheerd vermogen. De eerste, de QQQ, volgt de Nasdaq100 index. Let op, deze lijst is zeker niet uitputtend!

ETF Ticker Beheerd vermogen in $ miljard
Invesco GI EQQQ Nasdaq100 UCITS QQQ 70
Technology Select Sector SPDR XLK 22
Vanguard Information Technology ETF VGT 20,3
First Trust Dow Jones Internet Index FDN 8
iShares US Technology ETF IYW 4
iShares Expanded Tech-Software ETF IGV 2,7

(Bron: Morningstar)

Rendementen van de grootste technologie ETF’s

Uiteindelijk gaat het veel beleggers om het rendement. En hoe is dit geweest van deze breed gespreide mandjes in de technologie sector? De prestaties vanaf 1 januari 2010 t/m 31 juli 2019:

ETF Valuta Totaal bruto rendement Bruto rendement per jaar
Invesco GI EQQQ Nasdaq100 UCITS EUR 493% 20,4%
Technology Select Sector SPDR USD 431% 19%
Vanguard Information Technology ETF USD 468% 19,9%
First Trust Dow Jones Internet Index USD 650% 23,4%
iShares US Technology ETF USD 406% 18,4%
iShares Expanded Tech-Software ETF USD 525% 21%

(Bron: Bloomberg)

Het rendement van fondsen die genoteerd zijn in USD kan als gevolg van valutaschommelingen hoger of lager uitvallen.

Conclusie

De technologie sector heeft het de laatste jaren erg goed gedaan. Als u besluit om (alsnog) in te stappen, bepaal dan voor uzelf hoe u dat wilt doen. Met een paar individuele aandelen? Een specifieke subsector? Of wilt u wereldwijd in technologie stappen? Wat u ook besluit te kiezen, er zijn diverse mogelijkheden bij BinckBank om te beleggen in Tech. Houd wel rekening met valutarisico. Als u aandeel of ETF koopt dat genoteerd staat in dollars – en die kans is zeer groot - krijgt u daar wel mee te maken.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?