• Trends

Beleggen in wiet

Dealend op de beurs naar een all time high?

Scoren met een joint kan tegenwoordig ook op de beurs. Vooral nu steeds meer beleggers beursgenoteerde cannabisbedrijven en speciale wiet-trackers ontdekken.

Nog niet zo lang geleden was geld verdienen met marihuana en andere cannabisproducten iets waar investeerders – zeker in de Verenigde Staten – niet mee te koop liepen. Maar sinds vorig jaar aan de overkant van de oceaan het medicinaal gebruik van cannabis wettelijk werd toegestaan groeit de sector als kool. 

Marihuana-rally?

Vooral sinds eind vorig jaar zijn beleggers wereldwijd massaal ingestapt, met in als gevolg sterk oplopende – maar ook stevig fluctuerende - koersen.

Verschillende onderzoeksbureaus voorspellen de komende jaren een miljardengroei nu in meerdere delen van Europa en in landen als Canada en Australië witte rook zichtbaar is voor de legalisering of export van medicinale cannabis. Maar er zijn ook kritische geluiden dat dit allemaal veel te optimistisch is.

Ook bij Binck zijn de afgelopen maanden honderden beleggers in de wietsector gestapt en wordt er vooral ook volop in de effecten gehandeld. Wietbedrijven als Canopy en Aurora gingen daarbij op sommige dagen vaker van de hand dan gerenommeerde AEX-fondsen en de wiet-ETF was begin januari bij beleggers zelfs populairder dan de tracker van de bitcoin.

Rookgordijn

Toch is beleggen in wietaandelen en wiet-ETF’s niet zonder risico’s, want de discussie tussen voor en tegenstanders zal waarschijnlijk nimmer verstommen.

Waar diverse wetenschappelijke studies wijzen op het nut van de plant voor behandelingen van migraine en chronische pijnen en de gunstige werking van de uit cannabis gewonnen CBD-olie blijft er ook kritiek.

Zo wierp de conservatieve Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions onlangs nog een stevig rookgordijn op toen hij aangaf er niet voor terug te deinzen het gedoogbeleid in zijn land alsnog weer terug te draaien.

Maar zolang dat niet gebeurt zal het aanbod van cannabisachtige effecten en de beleggingen daarin waarschijnlijk nog wel even blijven groeien.

Wiet-aandelen en EFT's

Ook voor beleggers van Binck zijn er verschillende manieren om te beleggen in wiet. Veelal investeert u in dollars, waardoor ook sprake kan zijn van een valutarisico. Hieronder meer informatie over twee bedrijven en twee ETF’s die via ons platform beschikbaar zijn (directe link via ISIN):

  Categorie Notering Ticker ISIN:
Canopy Growth Corp Aandeel Canada WEED CA1380351009
Aurora Cannabis Aandeel Canada ACBFF CA05156X1087
ETFMG Alternative Harvest ETF Verenigde Staten MJX US26924G5080
Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF Canada HMMJ CA05156X1087

Wiet-ETF’s omvatten meerdere bedrijven die actief zijn in de cannabissector, waaronder leveranciers, biotechbedrijven en ondernemingen die materialen en apparatuur leveren om cannabis te kweken. In de bedrijven Canopy en Aurora kan ook via de Horizons ETF’s worden belegd.

Uiteraard biedt een belegging in cannabis geen garantie op een mooie financiële trip. Lees u daarom goed in en weeg de risico’s af die beleggen in dit soort producten met zich mee kan brengen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?