• Beleggen in...

Beleggen in zilver

Laatst aangepast: 13 June, 2019

Vraag een groep willekeurige beleggers of ze aandacht hebben voor grondstoffen. Een groot deel zal antwoorden dat ze de prijs van olie en
goud nauwgezet volgen. Begrijpelijk, want dit zijn de meest verhandelde grondstoffen. Toch is het mogelijk om in bijna elke denkbare (duurzame) grondstof te beleggen. Van palladium, rijst, tarwe en sinaasappels, tot koffie en cacao. Als het bestaat, dan kunt u er waarschijnlijk in beleggen. Zo ook in zilver, mocht dat uw interesse hebben.


De opkomst van zilver

Wellicht heeft u sieraden en bestek van zilver? Of is het erin verwerkt? Wellicht minder bekend, maar de goede elektrische geleiding maakt zilver een bijzonder geschikt materiaal in elektrische en elektronische producten. Om die reden wordt zilver steeds vaker gebruikt voor industriële toepassingen. Ook bezit zilver een hoge mate van resistentie voor bacteriën, dat maakt het zeer geschikt voor fabricage van chirurgische instrumenten. Tegenover deze vraag staat dat het aantal zilvermijnen beperkt is.

Ook niet onbelangrijk: zilver wordt door beurshandelaren ook wel het broertje van goud genoemd. Net als goud, is zilver voor veel beleggers een veilige haven in turbulente beurstijden. En turbulentie is er afgelopen jaren genoeg geweest. Geen wonder dat het blinkende metaal ook steeds populairder is geworden onder beleggers.


De prijs van zilver nader bekeken

Net als de goudprijs wordt de zilverprijs uitgedrukt in dollars per troy ounce, oftewel 31,1034768 gram. Na jarenlang tussen de $ 9 en $ 19 bewogen te hebben, bereikte de zilverprijs in april 2011 een top van maar liefst $ 49,50. Vanaf dat moment heeft de prijs tot eind 2015 een daling laten zien richting $ 13. Met de nodige tussentijdse ‘paniekpieken’. Sinds de zomer van 2018 beweegt de prijs tussen de $ 14,00 en $ 16,50. Bent u Zelf Beleggen klant van BinckBank dan kunt u, eenmaal ingelogd op uw rekening, de prijsontwikkeling van zilver real-time volgen.


Hoe beleggen in zilver?

Wilt u beleggen in zilver, dan kan dat natuurlijk door fysiek zilver te kopen. Het kan echter ook via de beurs door het kopen van fysieke zilver ETF’s of (indirect) door middel van beleggingen in zilvermijnen.


Fysiek zilver ETF’s

Een aantal banken heeft daadwerkelijk zilver in een kluis liggen en maakt het via een ETF mogelijk te beleggen in zilver. Aan de beurs van Amsterdam vindt u bijvoorbeeld de ETFS Physical Silver ETF. De werking van de ETF is naar mening eenvoudig. Staat de zilverprijs op $ 14,50, dan wordt deze omgerekend naar euro’s en krijgt u de prijs (theoretische waarde) van deze zilver ETF. Althans bijna. De aanbieder van deze ETF brengt namelijk jaarlijks 0,49% aan kosten in rekening. Deze kostenpost drukt de actuele waarde van de ETF in de tijd. Op die manier ontstaat er verschil tussen de actuele waarde van de ETF en de theoretische waarde.


Wat nog meer?

Net zoals bij vele andere grondstoffen, kan ook de zilverprijs flink fluctueren. Verwacht u dat de prijs stijgt en overweegt u een investering? Houdt dan rekening met het feit dat de zilverprijs kan zakken tot niveaus onder uw aanschafwaarde. Koersrisico heet dat. Besef ook dat u geen dividend krijgt en dat u valutarisico loopt. Ook heeft u bij de handel in de ETF te maken met een bied- en laatkoers. Bij aankoop betaalt u iets meer en bij verkoop ontvangt u in de meeste gevallen iets minder dan de actuele waarde. Onthoud in ieder geval dat de ETF, op een kostenfrictie na, een-op-een de zilverprijs volgt. Meer weten over beleggen in zilver via deze ETF? Klik dan hier.


Beleggen in zilvermijnbouwbedrijven

Niet in het edelmetaal zelf, maar in mijnbouwbedrijven. Deze zogenaamde miners delven zilvererts met een speciaal daarvoor ingerichte infrastructuur. Enkele spelers op dit gebied zijn First Majestic Silver Corp. en Coeur Mining Inc. Besef dat beleggen in dergelijke ondernemingen doorgaans risicovoller is dan beleggen in grote solide bedrijven met een goede financiële gezondheid en bewezen businessmodellen. Daarom is spreiding belangrijk.

Lange tijd kon die spreiding eenvoudig bereikt worden met diverse ETF’s, bijvoorbeeld met de iShares MSCI Global Silver Miners ETF. Sinds 1 januari 2018 is echter de Europese verordening PRIIPS van kracht. Onderdeel van de PRIIPS-regelgeving is het Essentiële informatiedocument (Eid), een document dat beleggers moet helpen bij het doorgronden en vergelijken van financiële producten. Dit document moet in het Nederlands worden opgesteld en verstrekt. Aangezien de aan de beursgenoteerde silver mining ETF’s Engelstalige Eid’s hebben, kunnen deze thans niet worden aangekocht in Nederland.


Beleggen in grondstoffen bij BinckBank

Bij BinckBank kunt u beleggen in vele individuele miners en ETF’s die grondstoffen volgen. Verder bieden we een forse selectie aan beleggingsfondsen met grondstoffen als thema. We hebben zelfs een slimme tool: de ‘Fondsvergelijker’. Met deze tool helpen we u op weg met het maken van de investeringskeuze (in grondstoffen) die het beste bij u past. U kunt namelijk alle via BinckBank aangeboden beleggingsfondsen en ETF’s op veel manieren met elkaar vergelijken.

De ‘Fondsvergelijker’ vindt u direct bovenaan in uw scherm onder de tab ‘Analyse’ wanneer u bent ingelogd op uw Binck Zelf Beleggen-rekening.

Bent u nog geen klant bij BinckBank, wilt u meer leren over beleggen in zilver of andere grondstoffen en heeft u interesse in een rekening? Open die dan meteen!

Open nu een rekening


De auteur heeft geen positie in bovengenoemde fondsen.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?