• Beleggen voor later

Beleggen met een klein budget

Vanaf een tientje per maand een mooi bedrag opbouwen

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Het wordt maar al te vaak gedacht: Succesvol beleggen is alleen mogelijk met veel geld. Of voor mensen die veel verstand hebben van de beurs en financiële markten.

Maar niets is minder waar. Ook met kleine bedragen kun je tegenwoordig prima beleggen. Of het nu om een investering van een paar honderd euro gaat of om een vaste inleg van een tientje per maand.


Iedereen kan beleggen

Vooral de laatste jaren is starten met beleggen veel gemakkelijker geworden. Je uitgebreid verdiepen in allerlei beleggingsproducten of tijd steken in het volgen van de beurs is daarbij niet langer nodig.

Dit komt door twee belangrijke ontwikkelingen. Enerzijds door de opkomst van zogenaamde ETF-fondsen, waardoor het veel eenvoudiger is geworden kleine beleggingsbedragen goed te spreiden.

Daarnaast zorgen technologische ontwikkelingen er voor dat geld – ook kleine bedragen – steeds eenvoudiger automatisch kan worden belegd. Zo wordt de keuze voor bepaalde beleggingen precies afgestemd op jouw persoonlijke situatie en voorkeuren, zoals je tijdshorizon en de mate van risico die je wilt lopen.


We hebben wat extra geld nodig

Echte beleggers volgen de beurs op de voet, maar daarnaast beleggen steeds meer Nederlanders omdat ze dit belangrijk vinden. Belangrijk omdat ze daardoor wat extra vermogen kunnen opbouwen voor later.

Voor steeds meer Nederlanders is een extra reserve niet alleen prettig maar ook noodzakelijk geworden nu men steeds langer moet werken en tegelijk – denk vooral aan zzp-ers en flexwerkers - minder pensioen opbouwt. Ook zijn vaker dan voorheen potjes nodig om studieschulden en hypotheken zonder stress af te kunnen lossen.

Zeker wanneer we graag nog wat eerder met pensioen gaan of later leuke dingen willen blijven doen is een stukje extra financiële onafhankelijkheid vaak meer dan welkom.

5 tips voor beleggen met een klein budget

Natuurlijk kleven er aan beleggen risico’s. Je inleg kan meer, maar ook minder waard worden. En er zitten kosten aan verbonden die van invloed kunnen zijn aan het behaalde rendement. Maar door verantwoord te beleggen kan in principe iedereen voorzichtig vermogen opbouwen.

Daarbij helpt het om de volgende vijf tips te volgen:


 1. Spreiden:

  Wed niet op één paard, maar beleg je geld gespreid over meerdere asset classes (beleggingscategorieën) en  het liefst wereldwijd

 2. Beperk je risico:

  Beleg het vermogen dat belangrijk voor later is defensief en neem hiermee niet te veel risico.

 3. Let op kosten:

  Beleggen in ETF’s via geautomatiseerd vermogensbeheer is vaak een stuk voordeliger dan zelf actief een effectenportefeuille beheren.

 4. Geduld:

  Wordt niet ongerust als het even niet mee zit op de beurs. Beleg met een lange tijdshorizon en werk zo aan een potje voor de toekomst.

 5. Discipline:

  Beleg elke maand of meerdere keren per jaar. Ook al is het een klein bedrag. Dan groeit uw vermogen bijna ongemerkt.


Stap voor stap naar een mooi bedrag

“Ik ging slapen met een doezoe (duizend euro), werd wakker met een ton”, zong Lil’ Kleine recent.

Zo snel zal het uiteraard met beleggen niet gaan. Maar hoewel een tientje of vijftig euro per maand op het eerste gezicht niet veel lijkt, kan degene die dit tien, twintig of zelfs veertig jaar volhoudt al beleggend een mooi bedrag vergaren. Zie onderstaand overzicht.

Vast maandbedrag Na 10 jaar Na 20 jaar Na 30 jaar Na 40 jaar
10 euro 1.720 5.140 11.761 24.855
25 euro 4.300 12.760 29.402 62.128
50 euro 8.601 25.520 58.747 121.863
75 euro 12.901 38.280 87.293 178.421

Bron: berekenhet.nl

Uitgangspunten berekening:
Startkapitaal bij aanvang: € 0,00
Jaarlijks bruto rendement: 7%
Belast in box 3: Ja, tarieven 2019
Heffingsvrij vermogen: Ja, voor één persoon

Opmerkingen:

 1. Bij de box 3 belastingheffing wordt er gekeken naar het vermogen op 1 januari van het betreffende jaar. Dit is ook zo in de berekening verwerkt.
 2. Het heffingsvrij vermogen in box 3 is geïndexeerd (CPI, 1,6%) meegenomen in de berekening.
 3. De verwachte resultaten zijn gebaseerd of fictieve, in het verleden behaalde resultaten. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De voordelen van maandelijks 10 of 50 euro beleggen

Naast het feit dat een vaste maandelijkse inleg bijna ongemerkt tot een mooi bedrag kan uitgroeien heeft periodiek beleggen ook andere voordelen.

Zo hoef je zelf niet meer te bepalen of na te denken wanneer het beste moment daar is om te investeren. Dit gebeurt immers automatisch op vooraf vastgestelde data.

Bovendien wordt zo ook gespreid ingestapt. Wanneer de beurzen laag staan worden meer aandelen gekocht en andersom, waardoor over een langere termijn een mooie gemiddelde prijs wordt betaald.


Niet voor jezelf? Doe het dan voor je (klein)kinderen

Beleg je zelf al langer of heb je op een andere manier je financiële zaken al goed geregeld? Dan kun je ook aan je partner of aan je kinderen of kleinkinderen denken.

Vooral voor jongeren is het aantrekkelijk om al vroeg te starten met beleggen. Door voor hen al op jonge leeftijd een beleggingsrekening te openen en maandelijks automatisch te investeren kunnen ze over een lange periode een mooi bedrag opbouwen.

Bovendien kan daarbij eventueel gebruik worden gemaakt van de fiscale schenkingsregels die – afhankelijk van je persoonlijke situatie – een belastingvoordeel kunnen opleveren.


Wil je starten met beleggen?

Heb je (maandelijks) een beperkt budget beschikbaar en geen tijd om je echt in de beurs te verdiepen?  En wil je toch graag starten met beleggen? Dat kan eenvoudig met Binck Forward.

Start nu met Binck Fundcoach!


Beleggen brengt risico’s met zich mee. Jouw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?