• Binck Beleggersbarometer

Belegger blijft ondanks onrust Iran positief over beurs

Shell populairst na spanning Midden-Oosten

Na een voor de beurzen zeer positief verlopen 2019 zijn beleggers ook aan de start van het nieuwe jaar positief gestemd over de financiële markten.

Ondanks de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en spanning die dit op de beurzen geeft, liep het vertrouwen van beleggers in januari verder op tot 4,8 (op een schaal van -10 tot +10) aan het beursklimaat.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van januari. Het vertrouwen van beleggers ligt daarmee niet alleen hoger dan in december maar bereikt daarmee ook het hoogste niveau in twee jaar tijd.

Het effect van de onrust rondom Iran en de daardoor gestegen olieprijzen lijkt wel zichtbaar bij de keuze van de favoriete aandelen van beleggers. Shell is daarbij het populairst, terwijl Air France-KLM juist het minst gewild is.

Sentiment op hoogte niveau sinds eind 2017

Met een stijging van het vertrouwen naar +4,8 (op een schaal van -10 tot +10) wordt de opwaartse trend die sinds de zomer van vorig jaar zichtbaar is voortgezet.

Hoewel zeer duidelijk positief is het vertrouwen daarmee echter nog niet op het niveau van eind 2017, toen deze zelfs even boven de 6 punten piekte.

Vertrouwen in de huidige markt

Verdere stijging AEX verwacht

Het toegenomen vertrouwen is ook zichtbaar bij de verwachtingen voor de AEX in de komende maanden. De komende drie maanden verwachten beleggers gemiddeld een plus van 1,4%.

Ontwikkeling AEX

Ook de komende drie maanden op een – weliswaar bescheiden - positief rendement van gemiddeld 0,2% gerekend.

Ontwikkeling AEX 3 maanden

Shell favoriet en belegger mijdt Air France-KLM

De onrustige stemming door het opgelaaide conflict tussen Iran en de Verenigde Staten en de daardoor oplopende olieprijzen is ook zichtbaar wanneer gevraagd wordt naar de meest en minst favoriete aandelen van dit moment.

Shell is daarbij favoriet, terwijl liefst een op de vijf beleggers aangeeft het aandeel Air France KLM met voorrang te mijden.

Favoriete aandelen

Tech blijft populairst, opmars energiesector

De tech- en farmasector blijven het populairst onder beleggers, maar – wellicht ook als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten – valt vooral de sprong van de olie- en gas sector op.

Voorkeurssectoren

De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin februari 2020.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?