• Binck Beleggersbarometer

Belegger houdt vertrouwen in beurs

Technologie blijft aantrekkelijk

Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is in december duidelijk gedaald ten opzichte van een maand eerder, maar blijft ondanks de recente correctie op de beurs per saldo nog steeds positief.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Binck Beleggersbarometer.

Terwijl het vertrouwen van particuliere beleggers in november op een 4,4 stond (ofwel positief op een schaal van -10 tot +10) is deze in november tot 3,8 gedaald, de sterkste daling sinds de zomer en fors lager dan de piek van 6,2 begin dit jaar.

ASR en RELX zijn momenteel de favoriete aandelen – binnen de AEX en AMX – onder beleggers, terwijl Air France-KLM de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aanvoert.

De technologie blijft ondanks de flinke bewegingen van een aantal grote fondsen de meest aantrekkelijke sector om in te investeren, gevolgd door de pharma-sector.

Sentiment doet stap terug

Sinds het optimisme dat begin dit jaar op de beurzen heerste verdween zijn beleggers dus duidelijk voorzichtiger geworden. Sinds dit voorjaar schommelt het vertrouwen daardoor rondom de +4 punten (op een schaal van -10 tot +10).

Met een daling van 0,6 punten tot 3,8 is het vertrouwen na een korte opleving in november weer terug op het niveau van een paar maanden eerder.

vertrouwen_financiele_markt_dec_2018

Positieve vooruitblik voor AEX

Het minder grote optimisme is ook zichtbaar bij de verwachtingen die beleggers hebben voor de komende maand. Gemiddeld wordt op een stijging van 1,3 procent voor de AEX gerekend (in november was dit 2,5 procent).

Ontwikkeling december

Wat verder vooruit kijkend zijn beleggers een fractie positiever. De komende drie maanden wordt een toename van 1,4 procent (maar dus wel duidelijk minder dan de 3,2 procent in november) voor de AEX voorzien.

Ontwikkeling aankomende 3 maanden

ASR en RELX favoriet

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen.

Deze maand zijn ASR en RELX de favoriete aandelen voor aankoop. Air France-KLM voert de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aan.

Favoriete aandelen voor aankoop en verkoop

Tech sector blijft op één

Kijkend naar verschillende sectoren is de tech sector opnieuw de favoriete sector om in te investeren. De olie- en gassector is duidelijk minder populair dan een maand geleden.

Sectorvoorkeur

De volgende Binck Beleggersbarometer verschijnt begin januari 2019.
De hele Barometer is ook in PDF-vorm te downloaden. 

Disclaimer:

BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?