• Binck Beleggersbarometer

Belegger weer stuk positiever over beurs

Brexit: Goede kans op tweede referendum

Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is in februari flink herstelt na de forse dip van januari.

Mede door de koersstijgingen van de laatste weken wordt door de meeste beleggers ook komende maanden op stijgende beurzen gerekend. Dat blijkt uit de nieuwste BinckBank Beleggersbarometer.

Terwijl het vertrouwen van particuliere beleggers in januari nog stevig wegzakte tot +2,7 (op een schaal van -10 tot +10) is deze nu weer gestegen naar +3,9. Daarmee staat de barometer weer boven het niveau van begin december.

ASML en Shell zijn momenteel de favoriete aandelen – binnen de AEX en AMX – onder beleggers, terwijl de medische sector de lijst met populairste sectoren aanvoert.

Beleggers is dit keer ook gevraagd hoe ze naar het spannende Brexit-proces kijken. Slechts een minderheid van 20 procent rekent op een no-deal scenario.

De kans op een tweede referendum wordt duidelijk groter geschat, terwijl ook een verdere daling van het pond wordt verwacht.

Het hele onderzoek is in PDF-vorm ook te downloaden.

Dip van korte duur

De flinke dip van vorige maand lijkt is mede door de stijgende beurskoersen van de afgelopen weken weer verdwenen.

Wel blijft het sentiment met een 3,9 (op een schaal van -10 tot +10) nog steeds onder het niveau dat de afgelopen jaren in de meeste maanden zichtbaar was.

Hoeveel vertrouwen heeft u? 

Positieve vooruitblik voor AEX

Het weer wat toegenomen optimisme is ook zichtbaar bij de verwachtingen die beleggers hebben voor de komende maand. Gemiddeld wordt op een stijging van 1,6 procent voor de AEX gerekend (in januari was dit nog 0,8 procent).

Hoe ontwikkelt de AEX zich?

Ook wat verder vooruitkijkend zijn beleggers een iets positiever. De komende drie maanden wordt een toename van 1,6 procent (tegen 1,2 procent in de vorige peiling) voor de AEX voorzien.

Ontwikkeling AEX aankomende 3 maanden

ASX en RELX favoriet

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen.

Deze maand zijn ASML en Shell de favoriete aandelen voor aankoop. Air France-KLM voert de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aan.

Wat zijn uw favoriete aandelen?

Medische sector op de eerste plaats

Kijkend naar verschillende sectoren is al enkele maanden sprake van stuivertje wisselen. Deze maand is de medische sector nipt favoriet vóór de energiesector.

Welke sector zet u op een?

Brexit op voet gevolgd

Naast een aantal maandelijks terugkerende vragen peilt BinckBank ook regelmatig de opinie van beleggers over actuele kwesties. In het onderzoek van deze maand vroegen we daarbij om hun mening over de huidige Brexit-perikelen.

Daaruit blijkt dat Nederlandse particuliere beleggers de ontwikkelingen rondom de Brexit nauwgezet volgen, maar dat slechts een op de vijf echt rekening houdt met een chaotisch vertrek (no-deal) van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Wellicht is de wens deels de vader van de gedachte, maar de meeste beleggers hopen nog steeds dat de Brexit-storm zal luwen. Tegenover de 20 procent die een no-deal verwacht staat een vier keer zo grote groep beleggers die op een gunstiger uitkomst rekent.

Hoe eindigt de Brexit discussie?

Glaxo en BP favoriete aandelen

Toch durven de meeste beleggers niet echt te speculeren op de afloop van de spannende discussies aan de overkant van het Kanaal. Ruim 60 procent noemt het proces ‘te onvoorspelbaar’ en nog eens een kleine 30 procent ‘te risicovol’ om nu bepaalde posities in te nemen.

Waar beleggers doorgaans hun beleggingen afstemmen op financiële en economische informatie is de Brexit-discussie voor hen moeilijk te peilen. Ruim 35 procent bestempelt deze dan ook als ‘verwarrend’, terwijl nog eens 30 procent het proces zelfs als ‘irritant’ kwalificeert.

De invloed die de Brexit dit jaar op hun portefeuille zal hebben vinden ze dan ook moeilijk in te schatten. Opvallend is ook dat op dit moment slechts iets meer dan 10 procent van de particuliere Nederlandse beleggers ook daadwerkelijk Britse effecten in portefeuille heeft.

Bijna 25 procent geeft aan eerder wel Britse stukken te hebben gehad, maar dat deze inmiddels van de hand zijn gedaan. Gevraagd naar welk Brits aandeel (van de twintig meest gehouden Britse aandelen) men mogelijk toch als interessante investering ziet scoort GlaxoSmithKline, voor BP en Vodafone, het best.

Pond zakt flink weg

Wel zijn beleggers stelliger over de toekomst van het Britse pond en zien weinig potentie voor een versterking van de Britse munt.

Terwijl nu nog circa 1,14 euro voor een pond moet worden betaald, verwacht ruim 70 procent dat de Britse munt de komende maanden verder zal verzwakken.

Bijna 40 procent denkt dat het pond daarbij wel meer waard blijft dan de euro, 20 procent voorziet dit jaar pariteit en een kleine 15 procent denkt dat de euro later dit jaar het pond zelfs in waarde voorbij zal streven.

Hoe ontwikkelt de pond zich?

De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin maart 2019.

Disclaimer:

BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?