• Macro Economie

Betwiste uitslag VS-verkiezingen groot gevaar voor beurzen

Saxo Bank vreest chaotische periode financiële markten

De toenemende kans dat de Amerikaanse verkiezingen uitdraaien op een betwiste uitslag, waarbij het weken tot maanden kan duren voordat definitief duidelijk is wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn, kan dramatisch uitpakken voor de financiële markten.

,,Het grote risico van een betwiste uitslag is nog nauwelijks ingeprijsd op de beurzen, maar zal zeer grote effecten hebben”, zo schrijft Saxo Bank-econoom Steen Jakobsen in zijn vandaag gepubliceerde Q4 Outlook van Saxo Bank, sinds vorig jaar het moederbedrijf van BinckBank.

Waar Jakobsen de kans op directe winst voor Trump of Biden op respectievelijk 20 en 40 procent inschat, ziet hij op dit moment eveneens liefst 40 procent kans op een onduidelijke of betwiste stembusuitslag.


Volatiliteit en onzekerheid

Jakobsen voorziet in dat geval niet alleen forse dalingen op de aandelenbeurzen, maar vooral wanneer de onzekerheid lang aanhoudt ook een enorme toename van de volatiliteit op de financiële markten. Met daarbij een inzakkende dollar en een run op goud.

Hieronder samengevat de door Saxo Bank verwachte effecten bij de scenario’s die mogelijk zijn na de verkiezingen op 3 november. Daarbij gaat Jakobsen er van uit dat de democraten zeer waarschijnlijk de macht in het Huis van Afgevaardigden houden en bij winst van Biden mogelijk ook controle over de Senaat kunnen krijgen.

 

Biden wint
(40% kans)
Trumps wint
(20% kans)
Betwiste uitslag
(40% kans)
Groene energie in trek Olie & Gas-sector maakt sprong Aandelenmarkten omlaag
Olie & Gas-sector geraakt Small-caps outperformers Hogere volatiliteit
Techsector omlaag Infrastructuur krijgt impuls Koerswinst-verhoudingen dalen
Infrastructuur krijgt impuls S&P 500 en Nasdaq 100 omhoog Aandelen met hoge beta onder druk
Financials onder druk Chinese techaandelen onder druk
Marijuana-aandelen hoger Medische sector minder in trek

Bron: Q4 Outlook Saxo Bank


Volgens Jakobsen vormen de Amerikaanse verkiezingen daarmee het grootste politieke risico in decennia. Niet alleen door de huidige economische situatie plus de toenemende ongelijkheid en sociale onrust, maar ook vanwege de beleidsreactie op de diepe coronacrisis.

“Normaal gesproken zou een pandemie of ecologische crisis moeten uitmonden in aanpassing van onze economie, maar in plaats daarvan wordt alles aangegrepen om niet te hoeven veranderen”, aldus Jakobsen, die daarmee wijst op de negatieve rentes en vrijwel oneindige steunmaatregelen van overheden en centrale banken.


Visie en verandering ontbreekt

Jakobsen vraagt zich dan ook af of de financiële markten überhaupt blij moeten zijn met winst voor de ene of de andere presidentskandidaat. ,,Het zijn twee oude mannen en allebei hebben ze geen visie op de toekomst”

De Saxo Bank-econoom verwacht dan ook geen grote veranderingen nadat definitief duidelijk wordt wie de winnaar van de verkiezingen is. ,,Zowel Trump als Biden zullen enorm veel geld gaan uitgeven, steun zoeken bij de Fed en geen van beide zal grote hervormingen doorvoeren. De rol van de centrale banken blijft daardoor helaas bepalend”, aldus Jakobsen.

De volledige Saxo Q4 Outlook, met oa ook analyses over de valuta- en grondstofmarkten is vanaf donderdag 8 oktober 09.00 uur via deze link te raadplegen.


Beleggent kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?