• Beursgangen & Emissies

Wie gaat er naar de beurs in 2018?

Binck Beursgang Bulletin januari

Beleggers steken graag geld in klinkende fondsen die sinds jaar en dag een notering op de beurs hebben. Maar niets is natuurlijk leuker dan af en toe wat vers bloed op de beurs.

Bijna wekelijks verschijnen berichten waarbij een bedrijf haar eerste handelsdag beleeft, een beursintroductie ofwel een Initial Public Offering (IPO) - aankondigt of voorzichtig de plannen voor een beursgang worden ontvouwd. Soms is het serieus, maar niet zelden nog slechts een gerucht.

Maar - met die slag om de arm - volgens ons toch leuk genoeg om u daarover een paar keer per jaar te berichten. Daarom is hier alweer het eerste Binck Beursgang Bulletin van 2018 met 10 mooie IPO’s op een rij.

ADYEN

Het Nederlandse fintech- en betaalbedrijf Adyen groeit snel en bekijkt serieus de mogelijkheden van een Amerikaanse beursgang in de loop van 2018. Dat maakte Adyen-ceo Pieter van den Does begin december bekend via Bloomberg. Adyen telt ook nu al een aantal interessante investeerders, waaronder Mark Zuckerberg en Twitter-oprichter Jack Dorsey die het bedrijf volgens Bloomberg in 2015 al op 2,3 miljard dollar waardeerden.

ALFEN

Dichter bij huis is ook batterijmaker Alfen uit Almere plannen aan het maken om in de eerste helft van volgend jaar een beursgang te realiseren. Huidig eigenaar Infestos zou volgens De Telegraaf inmiddels verschillende banken hebben benaderd om een IPO te begeleiden. Alfen, dat 250 werknemers telt en 100 miljoen euro omzet, maakt batterijen en oplaadpalen voor elektrische auto’s en zou tussen de 500 en 600 miljoen euro waard zijn.

ASTON MARTIN

Voor de liefhebbers van ‘snelle’ aandelen kan wellicht ook de mogelijke beursgang van de Britse sportwagenbouwer Aston Martin de harten sneller doen kloppen. Volgens het Britse The Times zouden de huidige eigenaren uit Italië en Koeweit de bank Lazard al hebben benaderd om een IPO in gang te zetten. De exclusieve auto’s zijn vooral ook bekend bij liefhebbers van James Bond, die de bolides in veel van zijn films gebruikte.

PINTEREST

Na de beursgang van Snapchat is het op de beurzen even stil geworden rondom social media-IPO’s en wellicht blijft dat ook nog even zo. Pinterest, dat een introductie op Nasdaq leek voor te bereiden heeft deze plannen volgens MarketWatch even in de ijskast gezet na tegenvallende resultaten. Er zou door het bedrijf, dat al eens op meer dan 12 miljard dollar werd gewaardeerd, nu gemikt worden op 2019.

HELLOFRESH (ISIN DE000161408)

Een beursgang die wel doorgang vond was die van de Duitse maaltijdbezorger HelloFresh, dat op 2 november een notering in Frankfurt kreeg. Tegen een prijs van 10,25 euro per aandeel kwamen volgens NRC 27 miljoen stukken beschikbaar. De maaltijdbezorger wil met het opgehaalde kapitaal verder groeien. Behalve in Duitsland en Nederland is het bedrijf op dit moment in nog acht andere landen actief.

HUNKEMÖLLER

Een ander consumentenmerk, maar met een veel langere historie, dat ook IPO-plannen heeft is lingerieketen Hunkemöller. De huidige eigenaar, de Amerikaanse investeerder Carlyle zou daarbij haar oog op Amsterdam hebben laten vallen. Volgens Nu.nl moet een beursgang de huidige eigenaren zo’n 600 miljoen euro opleveren. Hunkemöller werd in 1886 opgericht en telt wereldwijd ruim 700 winkels.

SIEMENS HEALTHINEERS

De Duitse elektronicagigant Siemens overweegt haar medische tak Siemens Healthineers naar de beurs in Frankfurt te brengen. De afsplitsing van de divisie maakt deel uit van de herstructureringsplannen van Siemens, dat ook haar windenergietak al liet fuseren met het Spaanse Gamesa. Volgens het Financieele Dagblad kan op Siemens Healthineers een prijskaartje van mogelijk 42 miljard euro worden geplakt, ofwel bijna de helft meer dan directe concurrent Philips.

T-MOBILE NEDERLAND

Ook een andere Duitse gigant, telecombedrijf T-Mobile, zou overwegen een bedrijfsonderdeel apart naar de beurs te brengen. Volgens De Telegraaf is een beursgang van de Nederlandse divisie goed mogelijk, al is ook een fusie met een andere telecomaanbieder een optie. Recent werd bekend dat T Mobile in ons land Tele2 overneemt, maar de gevolgen daarvan voor de beursplannen zijn nog niet bekend.

VARTA (ISIN DE000A0TGJ55)

Batterijmaker Varta heeft inmiddels een geslaagde beursentree achter de rug. Het Duitse bedrijf kreeg na een maandenlange voorbereiding op 19 november een eerste notering aan de beurs van Frankfurt en maakte volgens Reuters direct bij de start een sprong van 39 procent. Ook na de beursgang behoudt de Oostenrijkse investeerder Montana een meerderheid in de batterijmaker, die bij de IPO op een waarde van 669 miljoen euro uitkwam.

XIAOMI

Een mogelijke beursgang van het Chinese Xiaomi, de vijfde smartphoneaanbieder ter wereld, zou wel eens een van de klappers van 2018 kunnen worden. Volgens Bloomberg is het in Beijing geveestigde bedrijf mogelijk 50 miljard dollar waard indien tot een IPO wordt overgegaan. De zakenbanken die de beursgang momenteel onderzoeken zouden daarbij op de beurs van Hongkong mikken.

WEL OF NIET INVESTEREN?

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel kunt u daarvoor ook het prospectus raadplegen. Actueel nieuws over (Nederlandse) IPO’s vindt u ook terug op onze speciale webpagina over beursgangen en emissies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?