• Beursgangen & Emissies

Binck BeursgangBulletin

Welke bedrijven gingen naar de beurs en welke IPO's zitten er aan te komen?

Beleggers steken graag geld in klinkende fondsen die sinds jaar en dag een notering op de beurs hebben.

Maar niets is natuurlijk leuker dan af en toe wat vers bloed op de beurs.

Bijna wekelijks verschijnen berichten waarbij een bedrijf haar eerste handelsdag beleeft, een IPO – initial public offering - aankondigt of voorzichtig de plannen voor een beursgang worden ontvouwd. Soms is het serieus, maar niet zelden nog slechts een gerucht.

Maar - met die slag om de arm - volgens ons toch leuk genoeg om u daarover een paar keer per jaar te berichten.

Hier is het nieuwe overzicht in ons Binck Beursgangbulletin.

ANGRY BIRDS (ISIN FI4000266804)

De Finse maker van onder meer het spelletje Angry Birds heeft sinds eind september een notering op de beurs van Helsinki. Reuters[1] berekende dat de introductieprijs van 11,50 euro het bedrijf een marktwaarde van bijna 900 miljoen euro gaf. 

Link: actuele koers Angry Birds

BELFIUS

Volgens het Vlaamse dagblad De Tijd[2] bereidt de Belgische regering een beursgang van Belfius voor. De bankverzekeraar werd tijdens de crisis afgesplitst van Dexia en is sindsdien in overheidshanden. De Belgische overheid betaalde volgens De Tijd in 2011 4 miljard euro voor Belfius en zou nu een beurswaarde van 7 á 9 miljard euro kunnen hebben.

ENECO

Het Financiële Dagblad[3] meldde begin oktober dat de kans op een Amsterdamse beursgang van Eneco toeneemt. Een aantal gemeenten heeft besloten de aandelen van het energiebedrijf te verkopen, maar anderen zouden zo’n 25 procent willen vasthouden. Volgens het FD is Eneco daardoor minder interessant voor potentiële kopers en komt een beursgang dichterbij.

HELLOFRESH

De snelgroeiende maaltijdbezorger HelloFresh overweegt een beursgang in Frankfurt, zo meldt het bedrijf. Het bedrijf is nu nog grotendeels in handen van Rocket Internet en zou zo’n 250 tot 300 miljoen euro aan vers geld willen ophalen. Volgens Bloomberg[4] is Hellofresh daarmee circa 1,5 á 2 miljard euro waard.

PIRELLI (ISIN IT0005278236)

Pirelli, dat ooit een notering in Amsterdam had, keerde begin oktober terug op de beurs van Milaan. Dat kwam doordat de Chinese eigenaar ChemChina een deel van de aandelen afstootte. Volgens Nu.nl[5] hangt aan de bandenfabrikant via de introductieprijs van 6,5 euro een prijskaartje van zo’n 6,5 miljard euro. 

Link: actuele koers Pirelli

ROKU (ISIN US77543R1023)

De beursgang van Roku, een fabrikant van kastjes en software voor streamingdiensten, verliep volgens beurs.nl[6] eind september succesvol. De aandelen noteerden op de eerste dag direct 30% hoger, nadat het bedrijf voor 14 dollar naar NASDAQ was gegaan. De IPO waardeerde het bedrijf op 1,3 miljard dollar.

Link: actuele koers Roku

SAUDI ARAMCO

Ondertussen blijft ook het nieuws binnendruppelen over de voorgenomen beursgang van oliegigant Saudi Aramco. Persbureaus[7] meldden begin oktober dat de ‘grootste beursgang ooit’ op schema ligt en in 2018 kan plaatsvinden. Saudi Aramco zou volgens het FD 2000 miljard euro waard zijn. Met een beursgang van 5% zou de Saoedisch regering minder afhankelijk worden van olie-inkomsten.

SWITCH (ISIN US87105L1044)

Wel al naar de beurs is datacenter-bedrijf Switch, dat volgens Fortune[8] ruim 530 miljoen wist op te halen bij haar Amerikaanse beursentree tegen 17 dollar per aandeel. Volgens Reuters is daarmee sprake van de op een na grootste tech-beursgang van dit jaar. Het bedrijf uit Las Vegas kan onder meer Amazon, eBay en PayPal tot haar belangrijke klanten rekenen.

Link: actuele koers Switch

TMF

Het Amsterdamse trustkantoor TMF wil dit jaar nog naar de beurs in Londen, zo meldde begin oktober het Financiële Dagblad[9]. TMF zou volgens de krant Londen verkiezen boven een notering in Amsterdam en ook haar hoofdkantoor willen verplaatsen. Gemikt zou worden op een opbrengst van 340 miljoen euro.

VARTA

Volgens het Duitse zakenblad Handelsblatt[10] maakt batterijfabrikant Varta zich op voor een beursgang in Frankfurt. Doel zou zijn om zo’n 40 procent van het bedrijf te verkopen en daarmee zo’n 150 miljoen euro op te halen. Varta wilde ook in 2016 al naar de beurs, maar blies dat volgens het FD wegens ongunstige marktomstandigheden af.

WEL OF NIET INVESTEREN?

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel kunt u daarvoor ook het prospectus raadplegen.

Actueel nieuws over (Nederlandse) IPO’s vindt u ook terug op onze speciale webpagina over beursgangen en emissiesOok beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?