• Actualiteit

Bingebelegger kijkt ogen uit op Singles Day

Tech- en mediasector stort zich op de streamer

Het is 11/11 en dus Singles Day. Een van de twee dagen in november (naast Black Friday) waarop we onszelf met de nieuwste technologische snufjes verwennen. Singles Day komt oorspronkelijk uit China en krijgt elk jaar meer bekendheid in Nederland. Nu de dagen korter worden en het regenachtige weer de overhand heeft gekregen is dit het ideale moment om met de gordijnen dicht wat uurtjes op de bank te kruipen om je favoriete serie te bingewatchen achter een gloednieuwe laptop of net gekochte televisie.

Niet alleen is bingewatchen een populaire hobby onder singles, ook beleggers raken meer en meer in de ban van het bingewatchen. Na het enorme succes van Netflix duikt inmiddels de ene na het andere beursgenoteerde Amerikaanse tech- en mediagigant op de fervente film- en seriekijker. Hieronder een korte kijkwijzer voor beleggers.

Markt groeit razendsnel

Wie uiteindelijk de winnaar en verliezers gaan zijn is vooralsnog lastig te voorspellen, maar dat de video streamingmarkt voor een enorme groeispurt staat daar zijn vriend en vijand het over eens.

Waar deze markt vorig jaar wereldwijd goed was voor een waarde van ruim 30 miljard euro wordt een groei naar ruim 100 miljard euro in 2025 voorzien. Ook in de Verenigde Staten, de grootste markt, wordt op een verdrievoudiging gerekend.

De groei is niet alleen het gevolg van nieuwe innovaties rondom de steeds snellere mobiele telefoons, maar ook de verdere groei van social media, blockchain, cloud based streaming en artificial intelligence gaat video streaming een extra zet in de rug geven.

Videostocks to watch

Voor onze ouders en grootouders was de televisie het centrale punt in hun huishouden, maar inmiddels hebben aanbieders als Youtube en Netflix in korte tijd een ware revolutie ontketend. We kijken niet meer lineair en via de kabel, maar uitgesteld en streaming.

Ook de grote media en techbedrijven zien de markt razendsnel groeien en haken nu in snel tempo aan. Vooral de terugkerende maandelijkse abonnementskosten zijn daarbij een lucratieve terugkerende inkomstenbron. Ook voor beleggers wordt het volgen van de ontwikkeling van de streaming video markt daardoor steeds belangrijker. We zetten en aantal grote beursgenoteerde partijen op een rij.

Alphabet

Het moederbedrijf van Google kocht online videokanaal YouTube in 2006 voor nog geen 1,5 miljard euro, en inmiddels worden wereldwijd miljarden kijkers bereikt.

Amazon

Amazon Prime Video is de naam van het ambitieuze online streaming video kanaal van Amazon dat in november ook in Nederland beschikbaar komt. Met vooral veel films en internationaal bekende series als Friends en Downton Abbey.

Apple

Ook Apple TV is nieuw in Nederland en uiteraard super eenvoudig te bekijken via iPhone, iPad, iMac en uiteraard ook Apple TV met als eerste klappers The Morning Show en See.

AT&T

Het is nog even wachten tot begin volgend jaar maar dan lanceert Warner media-eigenaar AT&T het groot opgezette HBO Max en ambitieus vervolg op HBO Now, het eerste streaming initiatief. Tv-successen als The Big Bang Theory, The Fresh Prince of Bel Air en South Park worden beschikbaar gemaakt via dit platform.

Comcast

NBCUniversal moet het paradepaardje worden van Comcast, dat ook al eigenaar is van Sky. De start staat gepland voor 2020 en zal vooral veel shows in het pakket hebben.

Disney

Niet alleen liefhebbers van de beroemde Disney-films kunnen straks hun hart ophalen bij Disney+. Het pretkanaal heeft ook de rechten van de Marvel-films, Star Wars en Pixar.

Netflix

Netflix brak de markt van video streaming echt open en blijft dagelijks series en films toevoegen. Maar houdt de marktleider het vol nu veel mooie content naar de nieuwe zenders verdwijnt?

Nederland kijkt niet alleen toe

Ook in Nederland wordt inmiddels massaal het aanbod uitgebreid en via streaming naar schermen getuurd. Voor partijen als KPN wordt streaming video steeds belangrijker, maar ook het Amerikaanse Liberty Global (Ziggo) en het in op de Duitse beurs genoteerde RTL Group (o.a. Videoland) weten steeds meer kijkers met (aanvullende) abonnementen aan zich te binden.

Bent u meer een singleplayer?

Naast het bingewatchen is gaming bij uitstek een ideaal tijdverdrijf om te doen nu de dagen korter worden en het geen pretje is om buiten te zijn. Alleen op de bank zitten voelt niet meer alleen nu alles zich tegenwoordig online afspeelt en waar de nadruk vaak ligt om het samen behalen van doelen. Wil je weten hoe u mee kunt spelen in de steeds meer groeiende game-industrie? Lees dan het artikel van m’n collega Hans Oudshoorn: Beleggen in de game-industrie.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?