• Dividendbeleggen

De échte winst van beleggen: dividend

We vergeten het wel eens, zeker als de koersen zo op en neer stuiteren als nu, maar beleggen is vooral interessant voor de vermogensaanwas op de lange termijn. En dividend is de belangrijkste bouwsteen voor die vermogensaanwas. Het gemiddelde dividendrendement van de AEX-aandelen ligt gemiddeld zo rond de 3-4%. In deze bijzondere tijden schrappen veel bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis hun dividenden echter tijdelijk. Overleven is belangrijker dan het handhaven van het dividendtrackrecord en daarin kunnen we als beleggers, ook al is het even zuur, die bedrijven alleen maar gelijk geven.

Uit de lijst van BinckBank zochten we voor u toch een aantal mooie dividendaandelen uit waarvan we durven te verwachten dat ze het dividend zullen blijven uitkeren. Bedrijven met een stabiele business die ondanks deze crisis hun omzet niet zien wegvallen.

Door de gedaalde beurs is het dividendrendement van veel aandelen fors opgelopen. De stelregel is echter dat wanneer het dividendrendement boven de 10% uitkomt, de markt twijfels heeft over de houdbaarheid van het dividend. Dit is iets om rekening mee te houden. Kies dus niet automatisch voor het hoogste dividendrendement, maar voor het zekerste.

Deze ondernemingen hebben veelal een sterk verdienmodel, uitstekend dividendtrackrecord en een oerdegelijke balans. Als daar ook nog een licht groeiende omzet bijkomt, mag u ervan uitgaan dat het dividend veilig is. Uiteraard zijn er geen garanties op de beurs, maar u verkleint wel de kans op ongelukken.

Wij selecteerden onderstaande bedrijven uit het universum van BinckBank:

1. Forfarmers (Dividendrendement 4,9%)

Forfarmers levert diervoeders voor vee en pluimvee in Nederland, Duitsland, België en het VK. De nettowinst afgelopen jaar kwam wat aan de lage kant uit door incidentele lasten, maar omdat Forfarmers een sterke balans heeft is besloten het dividend op peil te houden. Daarom keert men een dividend uit van €0,28 per aandeel, wat een dividendrendement geeft van bijna 5%. Voor dit jaar zien we zelfs een wat hoger dividend van €0,30 per aandeel. In mei dit jaar komt Forfarmers met een strategie-update, waar uit de doeken zal worden gedaan hoe het de komende jaren verder denkt te kunnen groeien. Polen is daar nu de belangrijkste exponent van. Het aandeel noteert momenteel tegen een koerswinstverhouding van 9 en dat is, ook historisch gezien, laag. Volgens Forfarmers is er geen materiële impact van het coronavirus maar uiteraard gaat in een beurscorrectie/crash (bijna) alle aandelen mee.

2. Ahold (Dividendrendement 3,8%)

Ahold behoort tot de selecte groep winnaars van de coronacrisis. Mensen zijn aan het hamsteren geslagen, waardoor het iedere dag kerst lijkt voor Albert Heijn. Nu het virus ook in Amerika heeft toegeslagen, staan er aan de overkant van de oceaan lange rijen voor de supermarkten. Het dividend van 3,8% mag dus als veilig worden beschouwd en de kans is aanwezig dat het volgend jaar zelfs wordt verhoogd, zoals dat sinds 2007 continu gebeurd is. De balans van Ahold is sterk ,waardoor de supermarktketen begin dit jaar een aandeleninkoopprogramma ter waarde van €1 miljard heeft opgestart. Dit is 5% van de totale beurswaarde. Een aandeleninkoopprogramma is in feite ook een soort dividend, dus dit soort ontwikkelingen zijn de aandacht van de dividendbelegger waard.

3. Unilever (Dividendrendement 3,9%)

Eten en drinken gaat altijd door, en er is zelfs extra vraag naar zeep. Unilever wordt dus slechts beperkt geraakt door het coronavirus. Het management is zich ervan bewust dat dit niet geldt voor kleine ondernemers. Daarom is er een bedrag van €500 miljoen vrijgemaakt om kwetsbare toeleveranciers sneller te betalen. Dit is een signaal dat beleggers zich niet druk hoeven te maken over het dividendrendement van 3,9%. Daarnaast is het een traditie dat het concern zijn dividend jaarlijks verhoogt. Deze traditie wordt hoogstwaarschijnlijk doorgezet, want ook de balans is ijzersterk. Kredietbeoordelaars geven voor Unilever een A1-rating af, wat betekent dat de kwaliteit van de obligaties van het concern goed is.

4. Flow Traders (Dividendrendement 3,6%)

Als er één bedrijf is dat profiteert van de coronacrisis, is het Flow Traders wel. Flow Traders geeft bied- en laatkoersen af voor ETF’s (trackers). Wanneer de beurs wild beweegt, is er meer handel en worden de spreads (het verschil tussen bied- en laatkoers) groter. Dat betekent hogere marges voor Flow Traders. Vorig jaar verdiende het bedrijf €1,10 per aandeel, waarvan het €0,90 uitkeerde als dividend. We verwachten voor dit jaar een fors hogere winst, eerder €2 à €3 per aandeel, waardoor het dividend weleens zou kunnen uitkomen op € 1,50-1,80, wat een dividendrendement zou geven van bijna 7%. Let wel: beurzen vinden uiteindelijk weer een rustpunt en dan gaat Flow weer toe naar meer normale handelswinsten.

5. Wolters Kluwer (Dividendrendement 2,1%)

Wolters Kluwer is misschien wel het saaiste aandeel op het Damrak, maar dat is voor dividendbeleggers juist een reden om er met extra interesse naar te kijken. Wolters Kluwer kennen de ouderen onder ons als uitgever, maar inmiddels is het bedrijf getransformeerd in een dataleverancier. De onderneming verstrekt onder andere gedetailleerde informatie aan medisch specialisten. Met succes, want de database van Wolters Kluwer wordt steeds beter, waardoor de prijzen ieder jaar gestaag oplopen. Gevolg is dat de winsten ook telkens hoger worden, evenals het dividend. Als extraatje koopt het bedrijf ook nog eens voor €350 miljoen aan eigen aandelen in, omgerekend 2,3% van de totale beurswaarde van Wolters Kluwer.

Let wel. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Het belang van dividendbeleggen

“Compound interest is the eight wonder of the world. Those who understand it, earn it; those who don’t, pay it”. Het is misschien wel de beroemdste uitspraak van Albert Einstein ooit. De natuurkundige noemt het rente-op-rente-effect het achtste wereldwonder. Dividendbeleggers kunnen dit alleen maar beamen. Door dividenden te herbeleggen worden er nieuwe aandelen gekocht, die dan ook weer dividend gaan opleveren.

Dit leidt op lange termijn tot gigantische winsten. Dit wordt goed duidelijk door de AEX-prijsindex te vergelijken met de AEX-herbeleggingsindex. De AEX startte op 3 januari 1983 op precies honderd punten. Inmiddels koerst de hoofdindex na een serie wilde sprongen op 460 punten. De herbeleggingsindex, waarin de dividenden worden meegerekend, koerst op ruim 1600 punten. Die staat dus zo’n 3,5 keer zo hoog als de AEX-prijsindex. Hieruit blijkt dat het grootste deel van de winst voortkomt uit de dividenden. Daarom geeft BinckBank u de mogelijkheid om uw dividenden te herbeleggen.

Hoe herbelegt u het ontvangen dividend bij BinckBank?

Dat werkt als volgt. Log in op uw Binck rekening. Ga naar ‘Mijn rekening’ en dan naar ‘Instellingen’. Onder de tab ’Rekeninginstellingen’ vindt u de keuze ‘keuzedividend’. Zet deze op ‘Stock’ en dan bent u klaar. BinckBank brengt 1% over de transactie in rekening, met een maximum van € 10. Lees er meer over op www.binck.nl/dividendherbeleggen.

Wilt u dit direct instellen? Log in op uw Binck rekening. 

Let op. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

IEX Beleggersdesk Bronnen: ANP, VWD, IEX One.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?