• Actualiteit

De AEX in maart: 24 dalers en één stijger

Beleggers in ban van wilde rit Shell

Oeps, dat was me het maandje wel. Een AEX die begin dit jaar bijna de 630 punten aantikte en een paar weken later plots bijna door de 400 schoot. Hoewel het de afgelopen weken weer iets aantrok resteert toch een verlies van ruim 12 procent voor de AEX over de maand maart.

Met vrijwel alleen dalers op het Damrak, maar ook daarbij toch forse uitschieters omhoog en omlaag. Harde klappen waren er vooral voor de banken en vastgoed, terwijl in de hoek van de voeding en telecom het juist erg meeviel.

Hieronder zetten we voor u de belangrijkste mutaties op een rij.

AEX grootste dalers maart:

 1. Unibail Rodamco -55%
 2. ING -44%
 3. ABN Amro -44%
 4. ArcelorMittal -37%
 5. RANDSTAD NV -37%
 6. Aegon -28%
 7. ASR Nederland -27%
 8. NN Group -23%
 9. Akzo Nobel -20%
 10. Heineken -19%


Bron: Euronext

En maar één stijger, namelijk Ahold, dat haar supermarkten én onlinewinkel Bol.com kon openhouden en de maand toch met een plusje van 2 procent kon afsluiten.

Ook bij de kleinere fondsen op het Damrak waren scherpe koersbewegingen te zien, met ook stevige slachtoffers en een enkeling die kon profiteren. Waar bijvoorbeeld fitnessbedrijf Basic-Fit meer dan halveerde was FlowTraders een witte raaf. Door de enorme activiteit op de beurzen steeg het aandeel zelfs een kwart in waarde.

De hectiek op de beurzen zorgde de afgelopen maand ook voor grote drukte en veel activiteit bij klanten van BinckBank.

Met name de wilde rit van het doorgaans zo stabiele AEX-tanker Shell was verantwoordelijk voor enorm veel handel in het aandeel. De aandelen van de ‘Koninklijke’ noteerde daarbij aan het begin van de maand boven de 20 euro en niet veel later nog maar net boven de 10.

Hieronder de top-20 van meest actief verhandelde fondsen van BinckBank-beleggers in maart, met daarbij tussen haakjes de groei of afname van het volume ten opzichte van februari:

 1. Royal Dutch Shell 360%
 2. Galapagos 68%
 3. ASML 73%
 4. ING Groep 178%
 5. ArcelorMittal -4%
 6. Tesla Inc -16%
 7. Altice Europe 34%
 8. Aegon 83%
 9. ABN Amro 29%
 10. Pharming Group 110%
 11. Berkshire Hathaway 604%
 12. Unibail-Rodamco 687%
 13. Fugro 32%
 14. ASM International 9%
 15. Adyen NV -11%
 16. Flow Traders 117%
 17. Ahold Delhaize 141%
 18. Unilever 157%
 19. BE Semiconductor 11%
 20. Just Eat Takeaway 69%


Bron: data BinckBank

Uiteraard zeggen bovenstaande cijfers en koersbewegingen niets over de toekomst. Naast de nog steeds aanwezige onzekerheid over een snelle en succesvolle aanpak van de verspreiding van het coronavirus zal ook pas in een later stadium duidelijk worden in hoeverre dit de winsten en toekomstkansen van bovengenoemde bedrijven zal beïnvloeden.

Lees u daarom ook vooral goed in en raadpleeg ook andere informatie indien u overweegt in een van deze aandelen te investeren. Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?